„Suntem într-un punct în care vedem că inteligența artificială este noul nostru coleg de muncă. Mă ajută pe mine, îl ajută pe colegul meu în sarcinile de la job. Pe mine personal mă ajută când fac documentarea pentru un studiu și am aruncate pe o ciornă toate notițele. Rog ulterior programul respectiv să mă ajute să aranjez notițele în ceva `digerabil`. Apoi ce mai trebuie să fac eu este doar să mai editez puțin, mai adaug câteva observații și trimit mai departe cui am de trimis”, a spus Jonas Wärngård, CEO & Fondator Nordic Web Team & Junipeer, în cadrul evenimentului.

Acesta a mai povestit că în cadrul companiei pe care o conduce, atât el, cât și colegii săi folosesc GitHub Copilot, un instrument de completare a codului bazat pe inteligență artificială, dezvoltat de GitHub în colaborare cu OpenAI. GitHub Copilot folosește modele de învățare automată pentru a sugera fragmente de cod și linii complete de cod în timp real, pe măsură ce tastezi.

„Toată lumea e de acord că acesta ajută mult. Uneori e bun, alteori trebuie să faci corecturi după el. Dar, dacă stai bine să te gândești e ca un coleg pentru că asta faci uneori și pentru un coleg. Desigur, personalizarea ia mai mult timp, dar tot ce ține căutare a produselor, recomandări se poate face (...) Cine știe, poate vom vedea astfel de instrumente mai avansate, dar deocamdată inteligență artificială ne ajută în treaba noastră și o face mai repede. În prezent suntem mai rapizi, iar fiecare companie ar trebui să își dedice din timp și să vadă cum anume sunt folosite aceste tool-uri de angajații lor și cum le pot îmbunătăți muncă. Asta se aplică la toate companiile, iar noi o să începem să facem asta”, a mai adăugat Jonas Wärngård.

Un studiu realizat de Microsoft arată că pentru angajați, reducerea volumului de muncă este mai importantă decât temerile legate de pierderea locului de muncă, iar managerii vor ca instrumentele de inteligență artificială să vină în sprijinul angajaților, nu să îi înlocuiască. Același raport arată că 49% dintre oameni se arată îngrijorați de faptul că soluțiile de inteligență artificială îi vor înlocui, dar, în același timp, 70% dintre ei ar utiliza aceste instrumente pentru a-și ușura munca. De fapt, liderii de afaceri sunt de 2 ori mai dornici să integreze soluții de inteligență artificială pentru a spori productivitatea angajaților, mai degrabă decât pentru a reduce numărul lor.

European Digital Commerce este un eveniment găzduit de VTEX și AWS Web Services, powered by Innobyte, Gold Partner Mastercard, Silver Partners Innoship, FAN Courier, Zitec, MailUp, Nordic Web Team, Limitless Agency, supported by Floria și DeLonghi.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu