„Elefant Online informează investitorii cu privire la semnare, la data de 10.05.2023 a Contractului de cesiune de acțiuni prin care doi dintre acționarii sai respectiv Millenium Gold Resources Limited si Catalyst Romania SCA SICAR au semnat un contract în vederea cesiunii unui număr de 44.075.802 acțiuni, reprezentând 58,8355% din capitalul social al Elefant Online, repectiv un număr de 7.207.135 acţiuni reprezentând 9,6206% din capitalul social al Elefant Online, către Evolution Prest Systems S.R.L.”, conform anunțului publicat de către Elefant Online la Bursa de Valorui București.

Evolution Prest Systems S.R.L este compania din spatele retailerului online evoMAG, care a ajuns în urma acestei tranzacții să dețină 68,4% din elefant.ro. Compania anunța la începutul anului că a bugetat investiții de 500.000 de euro în 2023, de două ori și jumătate mai mari decât anul trecut.

evoMAG, magazin online fondat de către Mihai Pătrașcu, a înregistrat în 2022 afaceri de 36 de milioane de euro și estimează, pentru anul acesta, o creștere de 5% - 10%, într-un context de piață mai dificil, cu un mediu concurențial crescut și multiple provocări la nivel macroeconomic și politic.

„Efectuarea transferului propriu-zis de acțiuni de la acționarii cedenți la acționarul cesionar se va efectua în baza îndeplinirii unor condiții suspensive, condiții ce includ totodată și obținerea aprobării, din partea Consiliului Concurenței, cu privire la controlul concentrărilor economice. Ulterior îndeplinirii condițiilor suspensive, conform prevederilor legale aplicabile, Elefant Online va informa investitorii și orice persoane interesate cu privire la îndeplinirea acestor condiții suspensive”, se mai arată în anunțul publicat la Bursa de Valori București.

Mihai Pătrașcu: EvoMag este deja cel mai mare vendor din marketplace-ul Elefant

Reprezentanții Elefant.ro au transmis și ei un comunicat de presă, anunțând schimbările majore în acționariatul său. Potrivit sursei citate, valoarea și structura tranzacției nu sunt publice.

„EvoMag, cu ajutorul Catalyst Romania Fund II, devine acționar majoritar la Elefant Online SA, după preluarea participației deținute de Fribourg Investments. Elefant.ro este unul dintre cei mai mari retaileri online din România, cu peste 2 milioane de clienți, un Marketplace în care activează peste 400 de companii și un portofoliu de 3 milioane de produse”, se arată într-un comunicat remis redacției.

Elefant Online SA, compania care deține retailerul online elefant.ro, va avea următoarea structură de acționariat:

  • EvoMag: 69%
  • Axxess Capital: 28%
  • Acțiuni deținute de Elefant în nume propriu: 3%

„EvoMag este deja cel mai mare vendor din marketplace-ul Elefant, iar între cele două companii sunt sinergii importante care sprijină dezvoltarea ambilor retaileri în paralel. Totodată piața eCommerce din România, ajunsă la maturitate, cu peste 50% dintre locuitori deja familiarizați cu cumpărăturile online, are nevoie de competitori puternici. De aceea am considerat că o consolidare a celor două operațiuni va fi benefică atât pentru EvoMag și elefant.ro, cât și pentru utilizatorii de eCommerce din România”, a declarat, în comunicatul citat, Mihai Pătrașcu, fondator și CEO EvoMag.

Tranzacția se va considera finalizată doar în condițiile aprobării de către Consiliului Concurenței, dosarul urmând să fie depus în următoarele zile.

Sursa foto: shutterstock.com