Importul de specialisti din strainatate, automatizarea si externalizarea reprezinta principalele solutii pe termen scurt si mediu pentru companiile din Romania care se confrunta cu o lipsa de personal fara precedent, sustin specialistii unei companii de solutii software dedicate resurselor umane.

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre piata muncii, tendintele din recrutare si retentie, vino la conferinta WS2GROW. Participarea este GRATUITA. Inscrie-te aici.

"In primul rand, importul de personal a ajuns sa fie o optiune tot mai des luata in calcul de angajatori, pe fondul crizei din piata muncii. Conform statisticilor de anul acesta, tarii noastre ii lipsesc peste un milion de oameni care ar trebui sa acopere diverse posturi. Romania traverseaza o adevarata iarna demografica si sunt date care ne arata ca pe fondul migratiei si din cauze naturale am ajuns sa pierdem anual 300.000 de oameni", apreciaza Marian Hanganu, directorul de vanzari al Romanian Software.

Pe langa importul de specialisti si automatizare, externalizarea anumitor activitati si robotizarea sunt alte variante care pot fi aplicate pentru a contracara efectele crizei de personal cu care se confrunta tot mai multi angajatori.

Compania de solutii software dedicate resurselor umane a semnat recent un contract de leasing de personal cu scopul de a "importa" muncitori vietnamezi pentru un client din agribusiness. Specialistii companiei apreciaza ca "printre avantajele majore ale leasingului de personal se numara economia de timp si de bani, mai ales avand in vedere economiile care se fac cu recrutarea si cu plata taxelor si a impozitelor".

Guvernul a aprobat, in sedinta din data de 2 august 2018, suplimentarea cu 8.000 a contingentului pe tipuri de lucratori straini nou admisi pe piata fortei de munca din Romania (4.000 permanenti si 4.000 detasati). Marian Hanganu spune ca hotararea de suplimentare a fost luata dupa ce autoritatile au observat in acest an o crestere cu peste 50% a numarului de avize de munca eliberate.

Initial, contingentul de muncitori straini stabilit pentru 2018 era de 7.000, din care 4.000 lucratori permanenti, 1.200 lucratori detatati, 700 lucratori ICT (persoane transferate in cadrul aceleiasi companii), 500 lucratori inalt calificati, 400 muncitori sezonieri, 100 muncitori stagiari si 100 lucratori transfrontalieri.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri