Bancile si politicienii europeni vorbesc tot mai mult despre revigorarea sectorului IMM, ca masura esentiala pentru stimularea cresterii economice. Totusi, nici companiile si nici bancile nu se grabesc sa incerce dezghetarea creditarii. Seful BCE, Mario Draghi, vrea insa sa introduca o noua masura care ar putea sa relanseze sectorul.

Nu doar economistii, dar si politicienii din Europa, sunt convinsi ca un sector al IMM-urilor sanatos este crucial pentru revenirea economica, insa de la vorbe pana la finantarea efectiva a companiilor mici si mijlocii este un pas destul de mare. Conform estimarilor, inghetul din piata finantarilor pentru IMM-uri ar putea sa mai dureze cinci ani.

Cel mai bun exemplu din Europa este Marea Britanie, unde IMM-urile ocolesc pe cat posibil bancile si doar o treime dintre acestea bat la usa institutiilor de credit pentru a lua imprumuturi, conform datelor din ultimul trimestru. Acesta este un minim istoric, in pofida incercarilor guvernului de a sustine creditarea acestui sector. Astfel, in primul trimestru, 33% dintre IMM-urile britanice au accesat credite, linii de credit sau carduri de credit pentru a se finanta.

Pe de alta parte 27% utilizeaza solutii alternative pentru finantarea activitatilor comerciale, iar 30% s-au bazat pe fondurile proprii. Statisticile arata ca, in prezent, aproape jumatate dintre IMM-urile din Marea Britanie au taiat orice forma de finantare externa. Situatia nu este insa la fel in toata Europa, Germania fiind o exceptie. IMM-urile nemtest nu par sa aiba probleme de finantare si spun ca acceseaza din ce in ce mai usor imprumuturi.

Si in Romania creditarea sectorului IMM s-a gripat in ultimii ani, iar statul a consemnat recent un esec prin suspendarea programului de garantare a creditelor Mihail Kogalniceanu.

Dupa cum a mentionat viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, Comisia Europeana propune o serie de modificari legislative care au ca scop imbunatatirea conditiilor in sectorul IMM-urilor. Uniunea vizeaza perfectionarea legilor legate drepturile de autor si brevetele de inventie, legislatia privind achizitiile publice sau cea privind cerintele de capital la nivelul sectorului financiar. Mai mult, CE a initiat instrumente care ofera suport financiar IMM-urilor sau le imbunatatesc conditiile de acces la finantare.

Activitatea Comisiei Europene in privinta finantarii are urmatoarele obiective:

  • cresterea capacitatii de a emite actiuni a IMM-urilor
  • crearea unor scheme de garantare si a unor facilitati in aceasta privinta pentru IMM-uri
  • cresterea capacitatii intermediarilor financiari de a furniza fonduri catre acest sector si
  • cresterea capacitatii in privinta diversificarii riscurilor, precum si a instrumentelor utilizate in acest scop, atat la nivelul IMM-urilor cat si la nivelul intermediarilor financiari. Programul JEREMIE (Joint European Resources for Micro and Medium Enterprises - implementat si in Romania cu implicarea bancilor si a BNR) sau JASMINE (Joint Action to Support Micro-finance Institution in Europe) sunt cateva exemple.

In plus, presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, propune acum un nou model de finantare care ar putea ajuta IMM-urile sa acceseze mai usor finantare din partea institutiilor financiare non-bancare, asa-zisul sistem bancar din umbra, din care fac parte fondurile de pensii si companiile de asigurari.

BCE si Banca Angliei au lansat in dezbatere publica un proiect ce vizeaza incurajarea pietei de obligatiuni garantate cu active (asset-backed securities). IMM-urile ar putea sa impacheteze diverse active pe care sa le ofere spre vanzare insitutiilor financiare nebancare, care nu se feresc sa investeasca in astfel de produse. Pe de alta parte, bancile nu accepta active putin lichide, dar prin acest proces de vanzare de obligatiuni riscul ar fi transferat din bilanturile bancilor catre sistemul bancar din umbra. Bancile se vor elibera astfel de activele putin lichide si mai riscante, permitandu-le sa intruneasca criteriile de capital din ce in ce mai stricte.

Planul ar trebui sa ajute bancile sa grabeasca procesul de dezintermediere, stimuland astfel procesul de creditare, insa criticii avertizeaza ca astfel de instrumente financiare sunt asemanatoare celor care au provocat criza financiara globala din 2008.

In acelasi timp, o alta problema tine de faptul ca IMM-urile se finanteaza de obicei pe termen scurt, de pana la 5 ani, iar institutiile financiare non-bancare cauta sa investeasca in active cu maturitati mari, de 10 pana la 30 de ani. Totodata, multi analisti spun ca problema finantarii IMM-urilor poate fi rezolvata mult mai usor prin renuntarea la modelul de business actual al bancilor si nu prin dezvoltarea de noi instrumente financiare.

Manageri cu experienta in finantarea companiilor, care stiu cum sa evalueaze o afacere si stiu sa ofere sfaturi antreprenorilor ar putea fi secretul noului model de business in banking.

Sursa foto: bani care cresc, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri