In 1992, cand incepea sa practice profesia de medic stomatolog, Oana Taban nu se gandea ca va ajunge sa detina un lant de noua clinici stomatologice. De abia la sfarsitul anilor ‘90 incepea sa se extinda si sa constientizeze cererea mare din piata. A renuntat sa practice stomatologia in 2005, iar de atunci se ocupa de managementul Dent Estet, liderul pietei de stomatologie, care va ajunge in curand la zece clinici si peste 50.000 de pacienti.

Totodata, operatorul de servicii stomatologice va incheia anul cu o cifra de afaceri de peste 6,4 milioane euro, in crestere cu 20% fata de anul anterior. In vara acestui an, Dent Estet a fost preluat in proportie de 60% de MedLife, dupa ce anterior Oana Taban avusese un alt partener de afaceri. Cum a inceput totul?

Oana Taban a absolvit Facultatea de Medicina Dentara din Bucuresti in 1992 si tot atunci a inceput sa practice stomatologia, la o clinica privata din Bucuresti. Dupa cativa ani, se hotaraste sa-si deschida propriul cabinet stomatologic, insa datorita cererii foarte mari in randul clientilor, in 1999 ia nastere prima clinica Dent Estet, in parteneriat cu doi tehnicieni dentari.

„Acea clinica am gandit-o din start altfel pentru a ne diferentia fata de ceea ce exista pe piata la momentul respectiv: erau niste cabinete foarte seci si sterile, albe, in care pacientii nu-si doreau sa intre, era o adevarata trauma sa te duci la stomatolog. Am adus niste elemente fresh, un decor diferit, am urmarit sa avem o locatie buna si vizibila pentru a ne ajuta la promovare si tot in acest sens am inceput sa ne facem reclame in diverse publicatii de la vremea respectiva”, povesteste Oana Taban.

Tot atunci Oana Taban a introdus in clinica sa conceptul de multidisciplinaritate – un concept nou in Romania, la momentul respectiv, cand medicii stomatologi erau obisnuiti „sa faca de toate”. „Am inceput sa lucram pe echipe, fiecare cu sarcina si rolul lui, pacientura a crescut intr-un ritm destul de alert si am fost nevoiti sa angajam tot mai multi medici”, spune fondatoarea Dent Estet.

In momentul in care se infiinta a doua clinica Dent Estet, Oana Taban a hotarat ca va avea nevoie de un partener de afaceri pentru a putea manageria business-ul. In 2005, Nicu Hagivreta achizitiona jumatate din afacerea Dent Estet si ramanea partenerul Oanei Taban pana in 2016, cand decide sa se retraga. Ulterior, clinicile Dent Estet sunt preluate in proportie de 60% de MedLife, operator de servicii medicale private detinut de familia Marcu, un business cu o evolutie asemanatoare clinicilor stomatologice.

Provocari pentru stomatolog

Cele mai mari provocari in demararea unei afaceri in stomatologia anilor ‘90 au fost lipsa de cunostinte a publicului si a unui sistem care sa ii oblige sa mearga la consultatii. „Foarte putini erau informati, foarte putini stiau ce presupune vizitele obligatorii din cel putin sase in sase luni la stomatolog. Era o lipsa crunta de educatie in aceasta zona”, spune Oana Taban.

De asemenea, tehnologia reprezenta o alta provocare pentru Romania postcomunista in conditiile in care presupunea un efort investitional imens pentru orice medic care-si dorea sa practice stomatologia in aceleasi conditii ca in Europa de Vest.

Daca in timp, cele trei neajunsuri s-au diminuat sau au disparut complet, un lucru a ramas constant: sustinerea din partea statului. Nici la momentul respectiv, nici in prezent, stomatologia privata nu a beneficiat de suportul statului: „Din contra, au aparut din ce in ce mai multe obligatii, autorizatii, atat in domeniul nostru, cat si in altele. In acest moment, este foarte dificil sa pornesti de la zero o clinica stomatologica, atat din perspectiva birocratiei, cat si din cea finanaciara”, spune Taban.

Provocari pentru manager

Oana Taban isi considera business-ul „initiator in multe directii”, dupa ce de-a lungul timpului a introdus diverse concepte de clinici, specializate pe anumite publicuri, categorii de varsta si servicii. De exemplu, in 2008, Dent Estet a infiintat prima clinica pentru copii, iar opt ani mai tarziu, numarul acestora este de trei ori mai mare. Dupa copii, a urmat clinica destinata adolescentilor – Dent Estet Teens:

Mi-am dorit sa ne facem clinicile cat mai speciale asa ca nu ne-am uitat la investitii. O alta provocare a fost sa conving medicii sa lucreze cu copiii: patologia copilului este limitata, din punct de vedere financiar nu poti sa incasezi foarte mult, investitia este insa foarte mare, mai ales in echipa si, desi am deschis in urma cu opt ani, am reusit sa ii conving sa raman in acest sector si sa nu migreze”, spune Oana Taban.

In prezent, colectivul Dent Estet numara 250 de angajati, insa pentru anul viitor Oana Taban estimeaza ca acesta se va mari cu cel putin 50 de persoane, odata cu deschiderea clinicii din Bucuresti, in prima instanta.

Nu ma consider un manager exceptional, stilul meu este mai degraba empiric. Initial nu am avut cursuri in aceasta directie, ulterior am incercat sa-mi completez cunostintele, iar in prezent urmez an de an cursuri de management si marketing in domeniul stomatologic.

Timp liber si pasiuni

Timp liber? „Dar cine are asa ceva?”, spune Oana Taban. Daca la inceputul carierei era foarte activa, in prezent spune ca isi rezerva mai mult timp pentru familie si activitati preferate. Doua zile pe saptamana ii sunt rezervate fiului sau, pe care il ia de la scoala si cu care are tot felul de activitati extracurriculare, dupa-amiaza.

Incearca pe cat posibil sa lege calatoriile in scop personal de deplasarile la diverse congrese din domeniu, iar Austria este locatia ei preferata. „Incerc sa mentin un echibru intre viata persoana si cea profesionala, atat pentru mine, cat si pentru angajatii mei, pe care ii incurajez sa petreaca cat mai mult timp posibil cu familiile”, spune aceasta.

Pentru fondatoarea Dent Estet cele doua aspecte se amesteca insa, din moment ce lantul de clinici fondat de ea este un business de familie, in care sunt implicati si sotul ei, Cristian Taban– care ocupa functia de director executiv dupa preluarea MedLife- si fiica sa, Maria, medic stomatolog la Dent Estet Kids. „ Dar ea nu-si doreste sa fie manager, ci un profesionist, vrea sa faca si o doua specialitate in domeniul stomatologic”, spune Oana.

Noi am privit-o ca pe o afacere pe termen lung, noi suntem implicati in totalitate, full-time, nu avem alte domenii de care sa ne ocupam. Eu nu ma gandeam ca voi ajunge aici, nu a fost un vis initial, nu am programat sa ajung aici, asa ne-am dezvoltat si am fost tot timpul nevoiti sa crestem din cauza cererii din directia asta.

Un sfat pentru femeile la inceput de cariera? „Sa se pregateasca inainte de a pune bazele unei afaceri pentru ca acum nu mai merge ca inainte, acum trevuie sa iti faci un business plan, sa stii la ce sa te astepti, sa iti proiectezi afacerea, sa iti alergi bine oamenii si echipa si sa nu iei ca o nereusita orice esec, ci trebuie sa consideri ca asa te-ai intarit".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri