"Am destule indoieli ca exista intr-adevar o strategie fiscala, de faptul ca stim unde dorim sa ajungem si ca luam masurile potrivite pentru a ajunge acolo. Desi, suntem cu totii de acord ca avem nevoie de o reducere a fiscalitatii in Romania, mai ales in zona de TVA sau la contributii pentru asigurari sociale, trebuie sa analizam foarte bine acest parcurs, pentru ca nu te poti juca cu cifrele", apreciaza Ionut Dumitru, presedinte Consiliul Fiscal.

"Sunt economist si trebuie sa insist foarte mult pe aspectele economice. Important este sa discutam ce dorim sa facem cu acest Cod Fiscal, si daca modificarile aduse acestuia raspund intr-adevar nevoilor strategice pe care dorim sa le impregnam in economia din Romania. Trebuie sa dispui de studii foarte bine fundamentate de impact si chiar si asa discuti de foarte multe incertitudini, de comportamente care nu pot fi usor modelate", spune Ionut Dumitru.

Declaratiile au fost facute in cadrul conferintei Fiscal 360, eveniment de fiscalitate ce-si propune sa dezbata cele mai actuale teme pentru antreprenori si manageri. Partenerii evenimentului sunt KPMG si Biris-Goran.

"Pornim de la premisa, de exemplu, ca de la 1 ianuarie trebuie sa reducem TVA cu 4 puncte procentuale, iar in acelasi timp ar trebui sa scadem si accizele cu 20% la combustibil, impozitul de dividende si taxa pe stalp eliminata. Dar ce face pe termen scurt? Ne putem afla in situatia in care taxele scad si sa constatam ca cel putin pe termen scurt pana se produc efectele pozitive pe care contam in economie observam ca nu sunt bani in buget", mai spune presedintele Consliului Fiscal.

In opinia sa, "nu sunt lucruri de joaca pentru discutam de miliarde de lei, care cel putin pe termen scurt vor fi greu acomodate pana sa produc efectele de conformare, de reducere a evaziunii - estimate extrem de optimist, in momentul in care spui ca 16 miliarde de lei impact brut de buget in reducere de venituri ti se reintorc prin efecte de runda a doua apoapre doua treimi intr-un orizont de un an. Am mari indoieli ca exista o strategie fiscala si nu ne ajuta deloc experienta fiscala de pana acum. Pana in prezent, nu am fost in stare sa imbunatatim macar colectarea maselor de o maniera similara care sa includa atat de mult", a incheiat Ionut Dumitru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »


Setari Cookie-uri