Camera Deputatilor a adoptat legea care reglementeaza investitiile de tip business angels, adica investitiile intre 3.000 si 200.000 de euro care ar trebuie sa ajute antreprenorii aflati la inceput de drum sa isi dezvolte afacerile. Un pas mare inainte, chiar daca legea are si cateva minusuri, spun specialistii in domeniu.

Legea urmeaza sa fie promulgata de presedintele Klaus Iohannis si publicata in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare.

Astfel, persoana fizica poate deveni investitor individual - business angel, daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
- este o persoana din afara societatii si devine asociat al acesteia prin aportul sau in numerar la capitalul social
- investeste o suma cuprinsa intre 3.000 de euro si 200.000 euro
- nu poate detine, ca urmare a investitiei, mai mult de 49% din capitalul social al societatii

Pe de alta parte, beneficiarii acestor investitii trebuie sa fie companii de tip SRL (societate cu raspundere limitata)

Un business angel beneficiaza de scutiri de la :
- impozitul pe veniturile sub forma de dividende, pentru o perioada de 3 ani, din momentul dobandirii actiunilor
- impozitul pentru castigul stabilit din vanzarea actiunilor daca exitulare loc dupa cel putin 3 ani de la investitie

"Pentru a beneficia de facilitati, trebuie notat ca astfel de investitii se pot face doar direct, ca persoana fizica, si nu prin intermediul unor companii de tip holding", comenteaza Angela Rosca (foto 1), managing partner in cadrul companiei de consultanta fiscala Taxhouse.

Ea a adaugat ca este inca neclar mecanismul prin care se vor putea obtine aceste facilitati si cum va fi administrata de minister acordarea facilitatilor fiscale, tinand cont de legislatia privind ajutoarele de stat.

"Ca atare aceste aspecte importante vor trebui clarificate in perioada imediat urmatoare", mai spune Rosca.

Florin Jianu: IT-ul, industriile creative si turismul vor atrage cele mai multe investitii

Forma legii propuse de Guvern a fost imbunatatita cu reprezentanti din organizatii precum ANIS (Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii din Romania) sau RBL (Romanian Business Leaders), adica cu oameni precum Andrei Pitis, Marius Ghenea sau Dragos Anastasiu.

"Am reusit sa scadem pragul minim de investitie de la 5.000 de euro la 3.000 de euro. Totodata, a fost introdus un prag superior al investitiei de 200.000 de euro. Ca domenii au fost excluse sectoare precum cel financiar sau imobiliar pentru a se evita specula. De asemenea, eu vedeam ca domenii care se potrivesc acestei legi sectoare precum IT-ul, industriile creative, turismul, serviciile medicale, dar, daca legea ar fi mers in aceasta forma s-ar fi considerat ajutor de stat. Si astfel au fost acceptate toate domeniile, dar in acestea vor fi probabil cele mai multe investitii”, a explicat Florin Jianu (foto 2), presedinte al Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania.

Florin Jianu este cel care s-a ocupat cu redactarea legii anul trecut, in perioada in care a fost ministru delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism.

El mai spune ca o investitie medie de tip business angels intr-o companie este in jurul a 5.000-10.000 de euro la nivel european si ca si in Romania sumele alocate per companie vor fi similare.

Marius Ghenea, 3TS: Trebuie adaugate investitiile prin marire de capital

"Este o lege foarte utila in primul rand ca mesaj pentru acest tip de investitii. Vorbim despre business angels, oameni de afaceri cu experienta care isi risca 100% banii investiti alaturi de antreprenori. Dar ei contribuie si cu expertiza, strategie, suport pentru managerii si antreprenorii mai tineri si mai putin experimentati din companiile respective. Legea este perfectibila, atat la nivelul tipurilor de investitie (ar trebui adaugate si investitiile prin marire de capital), cat si la nivelul facilitatilor, dar este un inceput", afirma Marius Ghenea, business angel si senior advisor in cadrul fondului de investitii 3TS Capital Partners.

De asemenea, Andrei Pitis (foto 3), presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS) afirma ca legea este buna pentru ca reglementeaza un mod de a investi care s-a dovedit foarte benefic in alte tari.

"Ne-am fi dorit ca scutirile de impozit sa fie aplicate cat mai aproape de momentul investitiei, ca in Anglia sau in Franta, unde sumele investite sunt deductibile chiar in acel an intr-o anumita proportie", mai spune Pitis.

Ghenea adauga ca noua lege ar putea creste foarte mult numarul investitorilor, dar ar putea mari si sumele alocate.

"E important ca atunci cand investesti ca business angel, sa stii ca o suma mica de bani poate face o diferenta mare, acesta este un principiu vechi de multiplicare a investitiilor, care este cu atat mai vizibil la afaceri aflate la start-up sau la inceput de drum. Ca sume investite, probabil ele vor fi oarecum limitate de plafoanele minime si maxime din lege, dar in principiu, cred ca ele vor sta de cele mai multe ori intre minimul de 3.000 si pana la 15-20.000 de euro. Vor fi, cu siguranta, si investitii care pot merge catre 150-200.000 de euro", explica reprezentantul 3TS Capital Partners.

Peter Barta, FPP: Ar trebui sa existe posibilitatea de deductibilitate in caz de faliment

Pe de alta parte, Peter Barta, directorul executiv al Fundatiei Post-Privatizare, afirma ca legea este utila pentru ca defineste ce este un business angel si investitiile de acest tip.

"Daca exista ceva ce lipseste actualei legi este modul in care cineva poate dobandi un statut de business angel. Prin comparatie, in tari cu traditie pentru a deveni un business angel trebuie sa te inscrii mai intai intr-o asociatie sa urmezi niste cursuri, si nu in ultimul rand sa ai un capital de cel putin 250.000 de euro sau dolari. Nu cred ca este suficient sa pui 3.000 de euro intr-o firma si sa fii business angel. Un alt lucru care cred ca este important si lipseste, este posibilitatea de deductibilitate in cazul in care afacerea da faliment, deductibilitatea sa fie acordata pana in limita sumei investite, si, desigur, daca nu ai alte obligatii fata de stat", adauga el.

Peter Barta afirma ca zona de tehnologie va atrage cei mai multi bani si ca valoarea va fi intre 18.000 si 170.000 de euro per investitie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri