Franciza Blinkee.city este o companie de închiriat scutere, trotinete și biciclete electrice cu sediul central în Polonia, care operează în 39 de orașe din Europa. În România, Blinkee a luat naștere în mai 2019 și s-a axat pe scutere electrice. Iată de ce ai nevoie ca să intri și tu în lumea scuterelor electrice, punând totodată umărul la rezolvarea uneia dintre cele mai mari probleme din România: traficul.

Cel mai important lucru de care ai nevoie ca să-ți deschizi o franciză Blinkee este să îți pese de viitor. Cosmin Coșereață, administratorul Blinkee România, a povestit în interviul pe care ni l-a acordat în cadrul proiectului Franciza Săptămânii powered by wall-street.ro, că cel mai mare profit pe care o să-l faci este efectul pozitiv pentru societate.

„La prima vedere ai spune că închiriem scutere, dar eu nu cred că facem doar atât. Până să venim noi în București, mulți oameni nu avusese ocazia să meargă pe un scuter, mulți dintre ei își dau seama după această experiență de avantajele unui scuter și vor să-și achiziționeze unul. Eu văd din ce în ce mai multe scutere pe stradă și îmi place să cred că noi suntem o parte din acest motiv”, a declarat Cosmin Coșereață.

Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi ca să deschizi o franciză Blinkee în România:

  1. Să contactezi master-francizorul din România. În primul rând, trebuie menționat că se poate deschide o singură franciză pe oraș. Momentan, există doar în București, așa că este o afacere ofertantă pentru celelalte orașe ale României. Cosmin Coșereață este master-francizor în România, așa că el este intermediarul între compania mamă din Polonia și potențialul investitor.
  2. Negocierea contractului: În funcție de ce bani vrei să investești în flotă, se vor determinat costurile legate de redevența lunară.
  3. Semnarea contractului: Se încheie un contract între master-franciza Blinkee România și firma deschisă de noul investitor.
  4. Comandare flotei: se face prin intermediul master-francizorului.
  5. Pentru scutere, trebuie să înscrii vehiculele la Registrul Auto Român și să obții certificatul de înregistrare.
  6. Plasare scuterelor: Cosmin Coșereață a explicat că din punct de vedere legislativ, nu a trebuit să facem nimic pentru a plasa scutere în București. „Am făcut cerere în audiență la primărie dar nu ne-a răspuns nimeni, era perioada alegerilor, așa că, pur și simplu le-am plasat pe stradă. Pentru orașele mai mici cred ca e bine sa ai o discuție în prealabil cu consiliul local”, a menționat administratorul Blinkee România.

Sursă imagine: Blinkee.city România

Care sunt costurile pentru o franciză Blinkee:

  1. Nu există o taxă de intrare în franciză, suma inițială este cea pe care o investești pentru a achiziționa flota de vehicule. Înainte de asta trebuie făcută o analiză pentru a vedea care e cel mai potrivit vehicul alternativ (scuterul electric, trotineta sau mix). Cosmin Coșereață spune că scuterele electrice merg oriunde, iar mai mult de atât, Blinkee e singura aplicație de inchiriat scutere electrice în România.
  2. Suma inițială de investiție trebuie se încadrează într 60.000-100.000 de euro, iar cu cât o să investești mai mult, cu atât o să îți scoți investiția mai repede. „Cine vrea să investească în Blinkee trebuie să înțeleagă e un business de volum care trebuie susținut o perioadă. Cu cat ai un volum mai mare, cu atât ai o eficiență mai mare. Trebuie să ai genul de atitudine pentru societate”, declară Cosmin Coșereață.

3. Redevență lunară este formată din două componente: procent vanzari și componenta fixă per scuter (negociabil, în funcție de numărul de scutere pe care le achiziționezi). Procentul din vânzări depinde de numărul vehiculelor pe care le ai:

  • 20% din vânzări sub 50 de vehicule;
  • 15% din vânzări când ai de 50-100 vehicule;-
  • 10% din vânzări mai mult de 100 vehicule.

4. Asigurările: Pentru scutere se face un RCA obligatoriu și o asigurare generală de business;

5. Chirie: Este necesar un garaj unde să încarci bateriile și să faci servisarea;

6. Contract cu un service moto pentru ulterioare reparații/ mentenanță;

7. Cost operațional: două persoane pentru schimbul de baterii și o persoană pentru mentenanța simplă (schimbul de carene, accelerații).

8. Achiziția sau chiria unei remorci/ dube pentru manevrat vehiculele.

9. Buget marketing: în jur de 1000 de euro pe an.

10. Factură curent: 1000 lei pe lună.

Hoți și vandali există în toate țările, diferența o fac autoritățile
Cosmin Coșereață, administrator Blinkee România

Care sunt cele mai mari impedimente pe care le întâmpini când ai o franciză Blinkee? Una dintre principalele probleme pe care le întâmpină o astfel de afacere este rata crescută a vandalismului. Cu toate acestea, a fost găsită o soluție pentru această problemă: fiecare scuter are setat un sistem anti-furt.

„Am avut probleme cu vandalismul. Nu m-aș arunca să zic că poliția nu-și face treabă, la noi e o problemă cu sistemul deficitar. Dacă se vandalizează un scuter în sectorul 1, trebuie să mergi la poliția din sectorul 1 și tot așa. Totul e teritorial, secțiile nu știu una de alta, și chiar dacă hoții sunt cam aceeași, fiindcă secțiile nu comunică între ele se ajunge mult mai greu la rezultate”, adaugă antreprenorul.

Ce trebuie să știi înainte să investești într-o franciză Blinkee

Cosmin Coșereață o să-ți spună de la început că Blinkee nu este un business ușor, dar dacă îți rămâne în minte că faci ceva util pentru societate, o să merite tot efortul.
„Oamenii care vor să investească într-o franciză Blinkee trebuie să înțeleagă că e o comparație între o franciză a unui start-up și una care o experiență de lungă durată, bine definită. Mi se pare că poți să faci o brutărie, și să faci un om fericit că nu-i mai este foame fiindcă a mâncat un covrig, dar e important să ai și un efect bun pe viitor”, spune Cosmin Coșereață.

Acesta a povestit anterior, într-un interviu acordat wall-street.ro pe care îl puteți citi AICI, despre cum vede el rezolvarea traficului din București.

Scuter electric sau trotinetă?

Blinkee are disponibil în București o flotă formată atât din scutere cât și din trotinete electrice. Din punctul de vedere al antreprenorului, scuterele sunt o variantă mai sigură pentru transport, fiind necesar să ai în prealabil un permis de conducere și totodată, ți se oferă o cască de protecție.

„Un sfat pentru cei care merg pe scuter: să-și facă propria lor cale ca un participant normal al traficului. Scuterul are o viteză maximă de aproximativ 45 km/h, aceasta e o viteză care îți permite să fii în trafic. În plus, scuterele fiind electrice îți permit să avansezi față de celelalte mașini la semafor”, concluzionează Cosmin Coșereață.

Sursă imagine: Blinkee.city România

Sursa foto: Blinkee.city România

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri