Platforma a inregistrat o crestere de 215% a numarului de tranzactii in primele trei luni ale acestui an, pana la 144.009, si un avans de 258% a valorii tranzactiilor, pana la 46,9 milioane lei. Intrarea persoanelor juridice pe aceasta platforma va insemna o crestere semnificativa a valorii tranzactiilor, a explicat directorul executiv al Asociatiei de Plati Electronice din Romania (APERO), George Anghel (foto).

Vino la Future Banking pentru o noua dezbatere alaturi de George Anghel pe marginea directivei PSD2.

”Valoarea medie a platilor efectuate de persoanele fizice este de 252 de lei, iar cea a persoanelor juridice de circa 1.500 lei pe platforma Etax.ro. Intrarea persoanelor juridice pe aceasta platforma va duce la cresterea valorii medii a platilor”, a declarat Anghel.

Etax.ro este o replica identica a Ghiseul.ro si functioneaza sub forma unui proiect pilot pentru contribuabilii persoane juridice din Sectorul 3 din Bucuresti. Anghel considera ca avansul numarului de plati ar fi fost mai mare, dar ea a fost temperata de anumite masuri legislative luate anul trecut, cum ar fi schimbarea palierului de impozitare a proprietatii.

In ceea ce priveste sectiunea destinata platii taxelor direct catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Anghel a atras atentia ca acestea ar putea sa nu poata fi procesate de Fisc daca sunt platite inainte de termen.

”Pe Ghiseul.ro sunt afisate termenele pentru toate taxele si impozitele din acest an. Insa, ANAF, datorita unor reglementari, nu poate opera o plata daca este facuta inainte de termen. Speram sa aliniem ca si experienta sectiunea dedicata ANAF cu cea destinata platii impozitelor si taxelor locale”, a declarat Anghel, citat de News.ro.

APERO: Platile catre ANAF pe Ghiseul.ro pot fi procesate cu intarzieri si de o luna

Platile facute de persoanele fizice catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pe platforma Ghiseul.ro pot inregistra intarzieri si de o luna de la momentul platii si cel al procesarii de catre Fisc, din cauza unor operatiuni suplimentare care trebuie efectuate, spre deosebire de platile facute catre autoritatile locale, iar persoanele juridice nu pot face plati, pe Ghiseul.ro, nici catre autoritatile locale, nici catre ANAF, din cauza legislatiei, desi tehnic este posibil, a declarat joi directorul executiv al Asociatiei de Plati Electronice din Romania (APERO), George Anghel, in cadrul conferintei ”EU platesc cu cardul”, organizata de BankingNews.

Platile efectuate pe Ghiseul.ro catre autoritatile locale sunt procesate rapid si pot fi efectuate inainte de termen, dar cele catre ANAF au o alta dinamica.

”ANAF face o actualizare a debitului in 5-7 zile de la efectuarea unei plati, dar, in termen real, exista intarzieri de pana la o luna. Ei vad plata, iar banii platiti raman in platforma pana cand plata se aloca. Exista aici o operatiune suplimentara, la ANAF aceste plati trebuie alocate. Nu stiu daca apar penalitati in cazul in care o plata efectuata la timp este procesata cu intarziere”, a declarat Anghel.