Lupta din filmuletul de mai jos este data intre San Francisco si Shanghai, metropola chineza fiind cea castigatoare.

Platile mobile din tara asiatica au fost aproape de 50 de ori mai mari decat cele din SUA in 2016, subliniind astfel pozitia puternica a companiilor de internet din China, intr-un segmgment de piata privit ca o poarta de acces pentru ecosistemul FinTech.

Cresterea platilor mobile din China a fost determinata de cresterea exploziva a cumparaturilor on-line, precum si de serviciile financiare online, cum ar fi tranzactiile P2P (de la egal la egal) , creditarea etc. Mai mult de jumatate din toate fondurile mutuale din China sunt acum vandute on-line, o crestere impresionanta avand in vedere ca in 2012 acestea se situau la 5%.

Anul trecut a fost unul important pentru platile online la nivelul magazinelor fizice, cum ar fi supermarketurile, restaurantele si magazinele de haine de pe glob. Jucatori importanti din piata au acceptat plata prin intermediul aplicatiilor mobile.

"Platformele de plata digitale raman, in China, o parte critica a infrastructurii FinTech, de asemenea si o sursa importanta pentru tranzactii si date financiare" a declarat Zennon Kapron, reprezentant al unei firme de consultanta FinTech.

Valuarea platilor mobile prin intermediul FinTech-urilor a ajuns in China la 5,5 trilioane de dolari, conform estimarilor facute de catre iResearch. Aplicatiile WeChat si Alipay domineaza market-ul. In USA, platile mobile au ajuns la 112 miliarde de dolari, cu o piata dominata de Apple, Google, Samsung si PayPal.

Avansul Chinei fata de SUA in ceea ce priveste platile mobile este datorat si llipsei de alte optiuni viabile pentru platile fara numerar. Penetrarea cardurilor in China este destul de mica comparativ cu alte piete dezvoltate.

Sursa foto: Fabio Balbi / Shutterstock.com