“Podul” celor de la Ark nu este o componenta a infrastructurii rutiere, o zona la a carei dezvoltare pe plan national visam de ani buni, ci este o solutie software creata cu ajutorul tehnologiei blockchain. Despre aceasta solutie si alte functionalitati ale platformei Ark am discutat cu Stefan Neagu, unul dintre co-fondatorii proiectului.

In 2015, 27 de membri ai unei echipe iau decizia sa renunte la un proiect pentru care erau delegati initial si sa puna bazele unui alt produs, respectiv platforma blockchain Ark. Trei ani mai tarziu, dintre cei 27 de membri din 15 tari, 11 se mai ocupa activ de platforma, iar Stefan Neagu este unul dintre ei.

“Eram delegati initial pentru un alt proiect denumit Lisk. Mi s-a parut interesant deoarece era dezvoltat pe JavaScript si am zis ca o sa fie usor pentru dezvoltatori sa adopte tehnologia pentru ca erau multi care stiau acest limbaj de programare si mai era nevoie doar de intelegerea principiilor in baza carora functioneaza tehnologia blockchain”, marturiseste Stefan Neagu.

Modul de operare al celor care faceau deja parte din proiectul Lisk nu a fost pe placul noilor veniti. Asadar, acestia au decis sa ia codul sursa si sa dezvolte platforma dupa propria lor viziune, lasand in luna decembrie a anului 2015 un ICO.

“Voiam sa strangem 1,5 milioane de dolari si pana la urma am obtinut 960.000 de dolari. De obicei, cand cineva face un ICO si nu atinge acel prag pe care si-l stabileste, nu merge mai departe. Noi am decis sa continuam si am livrat produsul. generand 120 de milioane de tokenuri dintre care 15% au revenit echipei”, adauga Stefan.

Cum realizeaza Ark blockchain conexiunile cu alte blockchain-uri

Blockchain Bitcoin
sursa foto: printscreen ark.io

Una dintre functionalitatile platformei Ark este aceea de a crea conexiuni cu diverse blockchain-uri, acel “pod” despre care va vorbeam la inceputul materialului, cum ar fi cele din spatele monedelor bitcoin sau ethereum, astfel incat acestea sa poata comunica intre ele. Realizarea acestei conexiuni poate fi facuta prin doua metode. Una dintre ele se numeste "smart bridge" si presupune introducerea unui fragment de cod in blockchain-urile care vor sa comunice intre ele, insa acest lucru nu este inca acceptat de unele platforme, solutia fiind utilizata doar in cazul proiectelor dezvoltate in ecosistemul Ark.

“Ca si a doua solutie, am creat un intermediar descentralizat. Mai exact, am pus un layer nou intre blockchain-ul Ark si cel Ethereum. Acesta lucreaza ca un fel de translator, el primeste un mesaj din partea Ark si il transfera catre Ethereum”, explica Stefan.

Cum sunt validate tranzactiile in cadrul blockchain-ului Ark

Blockchain Bitcoin
sursa foto: printscreen ark.io


Tranzactiile in ecosistemul Ark dureaza 8 secunde, iar acestea sunt validate de catre nodurile retelei, 51 in total, care au fost stabilite in urma unui proces de votare la care pot participa toti utilizatorii platformei.

“Procesul se numeste delegated proof of stake, Ark are 51 de delegati care tin reteaua in picioare. Pentru a ajunge unul dintre acestia trebuie sa faci un nod in retea, iti alegi numele de delegat si ceri voturi de la detinatorii de Ark. Daca lumea observa ca esti o persoana tehnica care nu pune in pericol buna functionare a platformei, te voteaza”, a adaugat Stefan.

Un detaliu extrem de important care face diferenta este reprezentat de catre numarul de monede Ark pe care cei care te-au votat le detin. Cu cat sunt mai multe, cu atat sansele tale sunt mai mari. Recompensa pentru cei delegati sa fie noduri ale retelei este de 2 Ark pe fiecare bloc de tranzactii pe care il rezolva.

Functia prin care iti poti face un start-up pe blockchain-ul Ark


O alta optiune regasita pe platforma celor de la Ark se numeste Point. Click. Blockchain, prin intermediul careia iti poti crea propriul blockchain folosind tehnologia lor. Procesul este unul simplu, iar in urma finalizarii acestuia veti avea acces la celelalte functii dezvoltate in ecosistemul Ark.

“Intri intr-o interfata normala si din cateva click-uri ti-ai creat propriul blockchain. Acesta este ca un culoar care comunica cu Ark prin intermediul functiei <<smart bridge>>. Proiectul tau este separat de al nostru, fiind independent. Acesta isi vede de dezvoltarea lui, fara sa fie afectat de felul in care evolueaza blockchain-ul Ark. In acelasi timp, ai acces la tot ceea ce s-a dezvoltat si se va dezvolta in continuare in Ark”, a adaugat Stefan.

La momentul redactarii acestei stiri, numarul de criptomonede Ark generate este de 101,12 milioane cu o valoare pe unitate de 3,33 dolari, valoarea pietei ajungand la peste 336 milioane de dolari, conform coinmarketcap.com.

Sursa foto: By 3dkombinat / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri