Atat bancile, cat mai ales statul, prefera sa ia de la bun platnici pentru a acoperi golurile create de rau platnici. "In sportul financiar este cea mai des intalnita filosofie", spune Gabriel Cretu, managing partner al Adwisers IFN, una dintre companiile financiare specializate in creditarea IMM-urilor.

"In sportul financiar, filozofia cea mai des intalnita este sa luam de la bun platnic ca sa il acoperim pe rau platnic. O fac si bancile, o face si statul. Este o filosofie complet gresita. Dovedeste un primitivism in analiza clientilor. Nu putem sa stim care e bun si care e rau. Ne bagam cu capul inainte. Anticipam ca va fi 10% rata de default, atunci punem dobanda 15% ca sa ne iasa", este una dintre declaratiile facute de Gabriel Cretu la emisiunea Profesionistii in Banking.

Statul, de asemenea, este un actor decisiv in viata unei IMM, pentru ca administreaza fluxul TVA. In opinia lui Cretu, statul da dovada de acelasi primitivism economic, pentru ca, daca nu se poate asigura care dintre firme are in mod corect de primit TVA, prefera sa le amane pe toate si "vede pe parcurs care firme sunt bune si care sunt rele".

Toata lumea o stie, dar nimeni nu face nimic. Ai TVA de recuperat si iti da la 6, 9 luni. Ai si TVA de plata si daca nu virezi a doua zi iti vine controlul si ai poprire pe conturi. Ar trebuie sa fie un clasament echilibrat. Corect ar fi, insa, daca ceri a doua zi, sa dai a doua zi. Trebuie sa iti faci mecanisme de control ca sa te asiguri ca nu esti fraudat, dar nu trebuie sa ii nedreptatesti pe cei corecti.

Cat de sensibile sunt IMM-urile la cresterea Robor

Pe langa lupta inegala cu statul, IMM-urile incep acum sa simta si cresterea Robor. Ce spune seful Adwisers despre impactul cresterii de dobanda?

"IMM-urile clasice nu sunt foarte sensibile la un punct procentual de dobanda. Se simte, dar nu este atat de dramatic. Avand credite pe termen scurt si mediu, componenta de dobanda nu este atat de mare. Pe de alta parte, ele sunt sensibile la retragerea liniilor de finantare. Exista linii de credit pe un an, pe 2 ani, si cu o luna inainte (de scadenta) banca le spune ca trebuie sa aduca toti banii pentru ca nu mai au indicatorii buni si trebuie sa ramburseze linia", exemplifica Cretu.

Ai un IMM si vrei sa descoperi solutii mai inteligente de finantare? Vino la Future Banking si inscrie-te GRATUIT la panelul despre creditarea IMM-urilor, care va avea loc in prima zi a evenimentului, pe 10 mai.

Antreprenorii se trezesc ca trebuie sa faca rost de sute de mii de lei peste noapte. Banca spune: <Stim, dar iata ce scrie in contract>. Clientii au auzit replica asta de o mie de ori si este profund incorecta din punct de vedere al parteneriatului banca – IMM.

Seful Adwisers crede ca in aceste cazuri linia de finantare a fost acordata cu prea multa usurinta si "daca ii ceri inapoi antreprenorului toata suma il pui in genunchi".

Uneori, antreprenorii apeleaza si la solutii de finantare care nu sunt sanatoase, cum ar fi imprumuturile cu dobanda foarte mare.

"Ei, in disperare de cauza ca sa nu fie pusi in executare, iau credit si cu 40-50%. Si, daca se imprumuta de la prieteni sau rude, este tot gresit. Atunci apar altfel de griji si antreprenorul nu se mai concentreaza pe ce are de facut, ci se gandeste de unde se mai carpeste", concluzioneaza Gabriel Cretu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri