Rula la un moment dat o reclama la Galaxy Note prin statiile de metrou bucurestene si tin minte cat ma amuzam, alaturi de un coleg, privind cum cu o maxima nonsalanta protagonistul reclamei, un individ ferchezuit si perpetuu zambitor, insera in buzunarul blugilor ditamai tableta care, ca prin miracol, se potrivea perfect.

Opinia mea de Sherlock din Bucuresti este ca a) ori avea buzunare XXL ori b) la montaj i-au pus in mana alt device, mai modest ca dimensiuni fata de cei peste 5,5 inci.

E, cam asta a fost prima imagine care m-a traznit cand am deschis cutia in care odihnea smartphone-ul Samsung Galaxy Mega – ecran de 6,3 inci si dimensiuni de 167.6mm x 88mm x 8mm. “Paleta de ping-pong!”, exclama colegul de langa mine.

Intr-adevar, daca ar fi avut maner si nu ar fi costat de la 1.700 de lei in sus, ar putea fi folosit la partidele de tenis de masa de sambata seara. In Star Trek, ce este drept, dar oricum.

Specificatiile tehnice ale Samsung Galaxy Mega

Specificatiile tehnice ale smartphone-ului apartin de clasa medie – de unde si pretul destul de mic. Are un ecran de 1.280 x 720, dual-core la 1,7 GHz si o camera…dar o sa ajungem si la ea, imediat. Ruleaza pe sistemul de operare Android 4.2.2. Jelly Bean si are o capacitate de stocare interna de 16 Gb care poate fi marita printr-un card microSD (sic iPhone!).

Multe dintre atuurile terminalului Samsung Galaxy Mega rezida in software-ul instalat – multi-windows, de exemplu, care iti permite sa rulezi doua aplicatii in parti diferite ale ecranului, simultan. Nu e de mirare, avand in vedere ecranul gargantuan al telefonului-tableta.

Si nu stiu cum se face, dar iar ajungem la ecran – atuul dar si calcaiul lui Ahile telefonului Samsung. Daca as face parte din echipa de marketing a Samsung, as oferi in mod CLAR posibilitatea clientilor de a achizitiona, alaturi de smartphone, un bluetooth (subventionat, eventual).

Nu vad cum ai putea vorbi pe strada cu o tigaie la ureche. Deci bluetooth-ul este, cum ar zice revistele de femei, “un must”.

Butoanele exterioare, mai mult sau mai putin intuitive

Mergand spre controalele exterioare, Mega-ul are un buton fizic inghesuit pe lateral de on/off, mai putin intuitiv. Butoanele de meniu si home controleaza de asemenea actiunile Google Now/Voice, aplicatiile recente si S Voice.

Aparatul mai include socket-ul de incarcare standard microUSB si slot de casti, buton de volum si un IR blaster pentru a controla televizorul. Camera, de opt megapixeli, este pe posterior, beneficiind si de un LED flash. Sub plasticul subtire de pe spate poti gasi portul dublu pentru SIM si microSD.

Device-ul se deschide usor, am inserat microSIM-ul personal si…s-a blocat. Ulterior, a trebuit sa folosesc o penseta si atentie chirurgicala pentru a reusi sa il scot in stare buna.

Interfata customizabila a telefonului aduce si o multitudine de feature-uri aditionale integrate in sistem, precum S Beam – incercarea companiei asiatice catre sharing-ul NFC, si o multime de instrumente de impartasire a datelor cu alte device-uri precum TV, laptop-urile, tabletele.

Poate dura ceva timp, mai ales daca nu esti obisnuit cu sistemul de operare Android, sa personalizezi lock screen-ul si scurtaturile, wallpaper-ul, chiar si luminile LED-ului. Samsung Galaxy Mega are de asemenea un sistem prin care poti bloca apelurile complet sau sa primesti doar anumite notificari de la anumite contacte, pentru o anumita perioada de timp. Daca tragi cu degetul de sus in jos, pe ecran, vor aparea optiuni pentru condus, air view (care iti permite sa vezi fotografii in format preview etc.), smart screen, control de voce.

Browser-ul customizabil include shortcut-uri pentru impartasirea de pagini Web prin retele sociale – este posibil sa folosesti browser-ul preinstalat, eu unul am ales Chrome (puterea obisnuintei). Uneori controlurile pot deveni confuze, desi, printr-un simplu gest, poti sa “le arunci” la o parte.

Intr-un efort de a micsora Mega, anumite controale pot fi micsorate si ele, pentru a facilita tastarea cu o singura mana. Chiar si asa insa, am gasit dificil a opera gadget-ul doar cu mana dreapta – si am maini destul de mari.

Evident, intr-un gadget de ultima generatie, poti sa te conectezi la WiFi, prin Bluetooth, are GPS si instrumentele esentiale pentru calendar, calculator si tot restul, plus aplicatii Google preinstalate – am apreciat in special Google Maps caruia poti sa ii dai indicatii vorbite, in romana. Rostind “Piata Romana”, harta mi-a indicat trasee posibile de unde ma aflam pana acolo. Uneori, ca si Siri al Apple, recunoasterea vocii nu este atat de eficienta dar…in viitor sigur va deveni.

Si astfel ajungem si laaaa…

Samsung Galaxy Mega: camera si video

Afara ploua ingrozitor, de cateva zile chiar, deci nu am indraznit sa il scot la plimbare. Plasticul de pe spatele device-ului nu imi inspira deloc “water proof”, asa ca m-am limitat la a fotografia/filma in casa.

Pe de alta parte, nu as folosi Mega pentru fotografii la concerte sau pe strada, decat daca nu am alta camera la mine si surprind o secventa cu adevarat faina. Nu de alta, dar, din nou, nu ma pot abtine sa nu folosesc “!!!!!” in gand cand vad pe cineva facand poze cu o tigaie-tableta, cu aer de profesionist(a).

Daca totusi esti pasionat(a) de fotografii cu telefonul, cel mai probabil nu vei lua premiul Pulitzer dar vei putea incarca, fara probleme, poze de calitate satisfacatoare pe Facebook, Twitter, Google+ sau altele.

Camera de 8 MP a Mega are autofocus continuu, flash LED si sageti in zone evidente pentru a schimba intre moduri si selectarea de filtre. Mai adanc, in setari, sunt setarile de rezolutie, preseturile de balans ale culorilor/albului, self-timer pentru acele super momente in care va aflati in desert si nu va poate ajuta nimeni cu o fotografie, si tot restul.

Vei gasi insa ceva mai putine moduri ale camerei pe Mega decat pe varful de lance Galaxy S4 insa preferatele mele sunt inca aici, respectiv modul sport, panorama, declansare in rafale, HDR. Nu exista mod Macro in lista dar chiar si asa te poti apropia destul de mult de floare pentru a o imortaliza. In general, telefoanele Samsung pornesc “din fabrica” pe modul maxim de rezolutie – nu este, se pare, si cazul Mega. Default-ul era de 6 megapixeli (16:9), versus aspectul de 4:3 pentru pozele de 8 megapixeli.

In ceea ce priveste clipurile video, am fost complet multumit, chiar si cu luminozitatea scazuta oferita de un bec economic. Fableta (sau phableta, in engleza, sau strutocamila, si mai in romana), realizeaza clipuri video HD la 1080p (30 fps), bine focusate si captand bine culorile. Pe masura ce lumina scadea in intensitate, previzibil, scadea si calitatea. Acelasi lucru este valabil si pentru camera frontala de 1,9 megapixeli, buna pentru Skype, printre altele.

Si iarasi, gigantul ecran al telefonului Samsung

Gadgetul este perfect pentru browsing web, poate chiar mai comod decat pe iPad-ul Apple care poate deveni, la un moment dat, incomod. Paginile arata bine si poti apasa cu precizie pe link-uri. Tastatul cu doua maini este foarte comod si precis.

In ceea ce priveste jocurile, din cauza rezolutiei de doar 720p, comparat cu terminalele 1080p, experienta poate fi ceva mai saraca. Telefonul performeaza insa satisfacator si mai mult de atat pe alocuri insa, fara doar si poate, in urmatorul an ar putea fi depasita de noile aplicatii cu grafica imbogatita – sa nu uitam iPhone 5s care beneficiaza de 64 de biti.

Bateria, imensa, are 3200mAh si Samsung garanteaza 17 ore de functionare in modul 3G si ceva mai putin in 4G si circa 16 zile in stand-by cu 4G activat. Evident, durata de viata a bateriei si autonomia sa variaza puternic in functie de activitatile pe care le intreprinzi pe gadget. Exista de asemenea un mod de power saving. Dupa o zi intreaga “de joaca” normala cu terminalul, bateria mai avea circa 20% seara.

Cine ar putea fi, deci, interesat de Mega?

Un smartphone atat de mare ca Mega nu este, in mod clar, pentru toti. Trebuie sa treci peste rezolutia ceva mai slaba a ecranului si a procesorului putin mai slab dar, daca aceste lucruri nu reprezinta impedimente pentru tine, vei putea avea un gadget foarte performant, atat pentru business – cuplat obligatoriu cu un bluetooth, dar si de entertainment. Clipurile arata si ruleaza excelent si software-ul special conceput pentru el face toti banii.

Daca ai maini mari sau pur si simplu iti place combinatia intre tableta si telefon, este perfect pentru tine. Deocamdata, eu raman la un telefon clasic si o tableta, nefiind pregatit sa trec la un singur gadget pentru ambele.

O alta optiune este sa alegi Samsung Galaxy Note 3 care are si stylus si instrumente de desenat, rezolutie mai buna si procesor quad core. Pretul este insa aproape dublu – 3.200 de lei.

Partile pozitive: Pretul competitiv, ecranul mare, optiuni software suplimentare si bine venite, camera foto/video buna

Partile negative: Dimensiunile mari ale telefonului nu iti permit sa il porti in buzunar. Rezolutie mai slaba a ecranului comparat cu parte din concurenta.

Detalii tehnice complete

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri