“Uau, ce usor e!! Ia si tine-l si tu!”, exclama ea, luand in mana telefonul. Si da, prima impresie conteaza foarte mult, dar, vorba asiaticilor, prima impresie este ceea ce se intampla DUPA ce petreci cateva ore in compania persoanei respective. Te va face primul smartphone al companiei romanesti Evolio sa exclami incantat(a) sau, din contra, sa scrasnesti din dinti de frustrare?

Pentru recenzia telefonului Evolio Happy Go, primul smartphone lansat de compania autohtona, am ales un alt “format” – l-am oferit la randul meu, in teste de scurta durata, unei persoane care nu este atat de interesata de hardware cat de functionalitate si design si, pe de alta parte, unui prieten absolut innebunit de tot ce inseamna smartphone, hardware, personalizare si Android.

Si se pare ca am facut alegerea cea mai buna, intrucat, nu-i asa, trei minti (diferite) sunt mai bune decat una singura.

Intr-adevar, telefonul este unul usor, 115 grame, ecran de buna calitate, HD, si acest lucru se vede imediat ce-l deschizi. Cutia in care vine nu arata cine stie ce – sunt accesorii negre pe fundal alb si nu pot sa nu ma intreb ce o fi atat de greu sa folosesti aceleasi (non) culori in cutie – vezi Apple si al lor sistem de impachetare/prezentare care ar putea da clasa oricarei alte companii din lume.

Acum, pentru cei pasionati de tehnologie sau pentru cei care isi doresc sa aiba cele mai noi si performante telefoane mobile, specificatiile tehnice (pe care le poti parcurge aici) ale acestui telefon nu par a fi de top. Ce inseamna insa pentru utilizatorul obisnuit - individul care nu citeste rezultatele din testele benchmark sau care nu face diferenta intre generatiile mai noi sau mai vechi de procesoare. Per total, telefonul celor de la Evolio ofera o experienta cel putin decenta pentru un smartphone cu ecran HD si procesor quad-core la pretul de 799 de lei.

Evolio Happy Go si design-ul sau

Din punct de vedere estetic, telefonul nu se remarca prin nimic special. Are carcasa din plastic, capacul bateriei avand un finisaj lucios. Pe spate avem camera de 8 megapixeli, care, din punctul meu de vedere, iese prea mult in relief (pentru ceea ce poate – dar ajungem acolo imediat), iar alaturi de aceasta se afla flash-ul LED.

Evolio Happy

In partea de jos gasim un difuzor. In partea de sus avem butonul de on/off iar pe lateral butoanele de volum. Desi elementele carcasei se imbina bine si sunt suficient de rigide, telefonul nu are nimic care sa-i confere un aspect premium, ba chiar din contra, arata cat se poate de banal. Se simte si foarte usor atunci cand este tinut in mana si da senzatia de fragilitate, inclusiv la atingerea ecranului.

Ecranul de 4,5 inch si bateria de (doar) 1500 mAH

Ecranul are 4,5 inch si are rezolutia HD de 1280x720. Ofera claritatea specifica ecranelor HD, raspunde bine la atingere si este suficient de luminos. Singura problema pe care am remarcat-o este legata de intensitatea culorilor, care par usor desaturate. Nu este neaparat un deal-braker si ramane la aprecierea fiecaruia in cele din urma.

Procesorul quad-core face sistemul sa raspunda rapid si nu am intalnit probleme de lag in diversele aplicatii rulate pe telefon. Alaturi de ecranul HD, procesorul este unul din elementele care consuma cel mai repede bateria, care surprinde insa printr-o durata destul de mare de functionare in urma unei singure incarcari. Bateria are o capacitate de (doar) 1500 mAh, sub nivelul rezonabil pentru un smartphone din generatia actuala, cu atat mai mult cu cat vorbim de un terminal cu procesor quad-core si ecran HD. Cu toate acestea, telefonul rezista la o zi de lucru obisnuita, conectat in permanenta prin Wi-Fi la Internet, cu doua conturi de e-mail setate sa se actualizeze la 15 minute, Facebook setat sa se actualizeze o data pe ora si o aplicatie meteo cu actualizare o data pe ora. La acestea se adauga un numar rezonabil de minute in convorbiri telefonice si navigare pe internet.

Evolio Happy Go: Sa vedem cum se…vad fotografiile

Camera foto a lui Happy este unul din elementele care lasa mult de dorit. Desi are un senzor de 8 megapixeli calitatea pozelor este una destul de slaba pentru generatia actuala de telefoane, in special cand lumina incojuratoare nu este foarte puternica, LED-ul de pe spatele telefonului fiind slab. De regula, imaginile contin mult zgomot si doar in conditii optime de iluminat ajung la o calitate bunicica.

Imaginea de pe ecran, inainte de declansare, “se misca patratos” si imi aduce aminte de primul meu aparat foto digital – avea 2 MP, ecran cat doua unghii (de la degetele mari, ce-i drept) si se misca precum un trabant la un raliu modern.

Evolio Happy

Poate fi de vina senzorul camerei sau partea de software sau poate amandoua. Nici interfata camerei nu se prezinta mai bine si, desi ofera mai multe tipuri de setari, nu este suficient de intuitiva in privinta acestora. Camera vine cu functii precum HDR, detectare a zambetului si ceva interesant, o fotografie multi-unghi, un fel de Photosphere pentru buget redus, insa nu ofera o clitate buna decat daca deplasati aparatul foarte incet in timp ce se capteaza imaginea, iar unghiul de captura este destul de mic.

Format 3gp. Huh, poftim?

Surprinzator este faptul ca formatul in care filmeaza telefonul este 3gp si nu mp4 ca toate telefoanele moderne. Formatul 3gp se regasea pe telefoanele vechi dinainte de era smartphone-ului modern si este inexplicabil de ce este folosit, cand formatul mp4 este cel mai utilizat si general acceptat de toate media player-ele moderne.

Telefonul este oferit cu un software de navigatie prin GPS preinstalat, avantajul acestuia fiind ca nu necesita o conexiune de date permanenta si astfel se reduc costurile. Adevarat, oarecum, insa smartphone-ul modern a inlocuit de mult timp traditionalul navigator GPS, iar conexiunea de date a devenit ceva banal si ieftin. De altfel, conexiunea la Internet face in mare masura ca un telefon sa fie smart. Nu vad in ce masura instalarea unui soft de navigare poate deveni un punct forte al reclamei pe care o faci unui telefon mobil, in conditiile in care Google Maps ofera tot ce ai nevoie, de la navigatie pana la street view si informatii cu privire la destinatie.

Sunetul rulat in difuzorul aparatului este bunicel pentru cel redat de un telefon mobil insa nu te astepta sa nu ai zgomote de fond la nivelul maxim sau sa faci o mini-discoteca in jurul sau.

Neplaceri, neplaceri, neplaceri…

La capitolul navigatie am intampinat insa niste probleme, anume ca nu am reusit deloc sa ma conectez la satelit. Nici folosind Google Maps, nici folosind soft-ul de navigare. Pe langa problemele cu GPS-ul, m-am confruntat si cu neplacerea de a gasi telefonul oprit, fie in geanta, fie in buzunar, fie stand pe masa, desi bateria era incarcata. Consider ca probabil aceste probleme se intalnesc doar pe terminalul sosit in teste si nu cred ca se regasesc la toate modelele Evolio Happy. Sau cel putin pot spera sa nu fie o problema nedetectata, in toate terminalele companiei.

In final, nu se poate spune ca Evolio Happy este un telefon reusit sau nu. Are aspecte pozitive si negative si doar necesitatile utilizatorului il vor cataloga drept un succes sau nu. Depinde ce iti doresti si in ce masura esti dispus sa faci compromisuri. Pentru navigare pe Internet, Facebook, e-mail, YouTube, procesorul quad-core si ecranul HD sunt niste plusuri. Daca faci multe poze sau filmezi mult sau cauti un look premium, atunci te vei lovi de calitatea mai slaba a camerei foto si de aspectul banal. Pana la urma, pretul de 799 de lei este justificat atat pentru ce ofera, cat si pentru ce nu ofera telefonul.

Partile pozitive:

Un entry level decent, la un pret bun – 800 de lei;
Ecran HD, cursiv
Durata a bateriei satisfacatoare

Partile negative ale telefonului Evolio

Camera foto slaba
Erori de software/crash-uri rare dar deranjante

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri