Romania se afla acum intr-un punct de cotitura pentru a face o schimbare in actualul mod de guvernare, insa schimbarea ar putea sa fie intr-adevar profunda doar daca gandim si actionam diferit. Atata vreme cat actionam cum am mai actionat, vom obtine ce am mai obtinut, considera Rodica Obancea coach de cariera, care acompaniaza schimbarea in organizatii, si care adauga ca "ca a venit vremea sa nu mai cautam lideri care sa ne salveze din criza".

"Pot spune ca noul guvern are nevoie sa gandeasca o viziune comuna, o imagine clara despre viitorul pe care dorim sa il cream. Cum arata Romania in care ne dorim cu totii sa traim? Cum arata un sistem coerent de management care ar putea sa implementeze aceasta viziune?", se intreaba Rodica Obancea.

Potrivit acesteia, indiferent ca vom avea un guvern tehnocrat, partial tehnocrat sau macar “nume noi” la conducerea ministerelor, Romania are nevoie ca liderii actuali sa creeze un sistem care sa favorizeze munca in echipa, gandirea in comun a obiectivelor de dezvoltare a tarii si a strategiei comune.

Iar aceasta “echipa de guvernare” va avea nevoie sa fie acompaniata in mentinerea directiei asumate de catre profesionisti (coachi), altfel va fi foarte usor sa se reintoarca la vechile practici.

"Cred ca administratia publica are nevoie sa se reformeze si sa creeze un sistem de management de tara coerent, sustenabil, performant. Este deja o diferenta mult prea mare intre mediul privat si mediul public, cand de fapt ambele medii servesc interesele si bunastarea noastra a tuturor. Aud foarte mult ca se vorbeste despre o criza de lideri, care sa ne scoata din criza. Din perspectiva mea, nu cred ca este o criza de lideri, ci, mai degraba, este o criza de gandire", a explicat coachul.

Ea adauga ca pentru un viitor diferit avem nevoie de o gandire diferita si ca a venit vremea sa nu mai cautam lideri “care sa ne salveze din criza”.

"Avem in acest moment suficienti oameni bine pregatiti si motivati sa contribuie la reformarea sistemului public. Eu cunosc cativa dintre ei. Unii fac parte din partide politice, altii lucreaza pentru companii publice sau private. Din perspectiva mea, provocarea noastra nu este in selectarea liderilor care sa ne conduca, ci, mai degraba, in regandirea sistemului de conducere cu resursele pe care le avem la dispozitie. Cred ca sistemul de conducere romanesc are nevoie sa fie regandit pe cateva premise noi, care sa favorizeze: munca etica si transparenta in acest sistem, bunastarea tuturor partilor implicate, performanta oamenilor si a proceselor de guvernare", a incheiat Rodica Obancea.

WALL-STREET.RO lanseaza campania editoriala #GuvernulTAU, un proiect care isi propune sa prezinte si sa disemineze propunerile mediului de business si solicitarile strazii pentru viitorii decidenti politici. Proiectul editorial isi propune doua lucruri esentiale: 1) selectarea reactiilor din partea romanilor care solicita in strada schimbarea sistemului etatist si 2) cele mai bune idei ale mediului de business pentru guvernantii din Romania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri