Stimularea investitiilor trebuie sa fie prioritara pentru viitorul guvern, iar intocmirea unor bugete multianuale, care sa ofere predictibilitate atat Romaniei cat si mediului de afaceri, reprezinta elementul esential pentru a evita repetarea situatiilor de incertitudine care apar la fiecare schimbare de ministru sau cabient, considera Dragos Neacsu, CEO al Erste Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri local, cu active de 1,7 miliarde euro.

WALL-STREET.RO dezvolta campania editoriala #GuvernulTAU, un proiect care isi propune sa prezinte si sa disemineze propunerile mediului de business si solicitarile strazii pentru viitorii decidenti politici. Proiectul editorial isi propune doua lucruri esentiale: 1) selectarea reactiilor din partea romanilor care solicita in strada schimbarea sistemului etatist si 2) cele mai bune idei ale mediului debusiness pentru guvernantii din Romania.

“Romania trebuie sa aiba bugete multianuale, toata lumea ar castiga la capitolul predictibilitate in acest fel. Nu poti avea o alocare eficienta a resurselor cand nu stii ce ai in fata in urmatorii 5 ani”, mentioneaza Dragos Neacsu. “Nu trebuie sa ne amagim, doar mediul privat este cel care a generat crestere economica in acesti ani; Acest mediu privat lucreaza doar cu bugete si planuri multianuale. Pana nu avem asa ceva vom continua sa facem planuri din primavara pana in toamna, apoi sa o luam din nou de la capat deoarece un anumit ministru a fost schimbat”.

Dragos Neacsu spune ca problema bugetelor multianuale a fost adusa in discutie inca din 2005, cand acesta activa ca secretar de stat in Ministerul Finantelor, respectivele discutii fiind baza parteneriatului strategic cu Banca Mondiala. Ideea nu a ajuns sa fie pusa in practica niciodata, in martie anul acesta fostul ministru al Finantelor, Darius Valcov, declarand ca in septembrie 2015 va fi prezentat primul buget multianual, pe 2016-2017. Acest lucru nu a mai avut insa loc.

Cea mai importanta intrebare pe care investitorii si-o pun acum este daca aceasta miscare sociala este in masura sa determine schimbari de substanta la nivelul tarii. Investitorii sunt intr-un proces de evaluare, toata lumea este precauta

Primul-ministru interimar, Sorin Cimpeanu, l-a convocat saptamana trecuta pe ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, pentru o discutie despre proiectul legii bugetului de stat pe 2016. Guvernul interimar are atributii limitate si nu poate adopta proiecte de lege sau ordonante de guvern.

“De asemenea, noul guvern trebuie sa faca progrese la partea de atragere a finantarilor europene pentru investitii. Este o risipa impardonabila ce se intampla in prezent la acest capitol si este marele esec al fostei guvernari faptul ca nu s-a reusit atragerea fondurilor europene in special pe infrastructura, unde valoarea adaugata se vede in timp”, a mai adaugat Dragos Neacsu.

Investitorii institutionali vad cu incredere un guvern tehnocrat

Victor Ponta a fost inlocuit saptamana trecuta in functia de premier cu Sorin Cimpeanu, ministrul demisionar al Educatiei. In prezent nu este clar daca viitorul prim-ministru va fi unul tehnocrat, sau unul desemnat de majoritatea parlamentara, insa din ce in ce mai multe opinii inclina spre prima varianta.

Cititi si Mugur Isarescu: Sansele unui guvern tehnocrat sunt mari. Ar trebui sa avem un premier tanar

“Din perspectiva institutionalilor locali este impotant sa vezi in ce masura sunt niste profesionisti la butoane pentru a vedea si in ce masura poti avea interlocutori de alta factura, cu care sa poti discuta mult mai aplicat si mult mai profesionist. Sunt fel de fel de lucruri care stau in asteptare de o buna perioada de timp din cauza lipsei de intelegere a unor persoane. Investitorii institutionali privesc cu incredere formula unui guvern tehnocrat, aceasta fiind solutia cea mai plauzibila pentru a nu genera o doza de impredictibilitate vis-a-vis de politicile publice. Avem de trecut un buget care in mod necesar trebuie sa contina o alta viziune asupra investitiilor”, spune directorul Erste Asset Management. “Nu poti avea asteptari de la ‘politruci’ care isi vad doar interesul personal . Cred ca ar fi criminal sa nu schimbam ceva in Romania acum”, a mai adaugat Dragos Neacsu.

Nu poti avea asteptari de la ‘politruci’ care isi vad doar interesul personal . Cred ca ar fi criminal sa nu schimbam ceva in Romania acum

Speculatiile privind numele viitorului premier au lipsit aproape complet din mediul politic in ultimele zile, singurele discutii vizandu-I pe fostul comisar pe agricultura Dacian Ciolos si pe viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu. Lipsa de idei este chiar mai accentuata la nivelul strazii, un sondaj realizat in randul protestatarilor aratand ca aproape 70% din acestia nu stiu pe cine ar vrea premier in locul lui Victor Ponta.

“Societatea civila este mai mult decat strada si trebuie sa fie mai mult decat strada. Strada a fost un declansator al mai multor forme de protest. Va conta daca vom avea un guvern tehnocrat sau politic pentru ca la mijloc este capitalul de incredere de care acesta va dispune”, mentioneaza Dragos Neacsu.

Citeste si:

    Marele esec al fostei guverneari este faptul ca nu a reusit atragerea fondurilor europene in special pe partea de investitii in infrastructura. Noul guvern trebuie sa faca progrese la acest capitol

    Managerul considera ca Romania si-a castigat in ultimii ani o “aura de impredictibilitate” in fata investitorilor, astfel ca actualele miscari politice nu schimba foarte mult perspectivele acestora asupra tarii.

    “Cea mai importanta intrebare pe care investitorii si-o pun acum este daca aceasta miscare sociala este in masura sa determine schimbari de substanta la nivelul tarii. Investitorii sunt intr-un proces de evaluare, analistii au mult de scris in aceasta perioada, asa ca toata lumea este precauta”, a concluzionat Neacsu.

    #Colectiv. Am semnat cu doua maini aceasta scrisoare: pilonii libertatii si ai prosperitatii

    Citeste si:

      Sursa foto: Mediafax

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Ionut Sisu
      Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



      Setari Cookie-uri