Bugetul pentru anul viitor a fost construit de fostul ministru al Finantelor, Eugen Teodorovici, pe un deficit ESA de 2,95% din PIB si de 2,8% pe cash, raportat la o crestere economica de 4,1%, stimulata de consum si investitii, in timp ce Produsul Intern Brut a fost estimat la 746,6 miliarde lei.

"Constructia bugetara pentru anul 2016 se bazeaza pe prognoza indicatorilor macroeconomici si ia in considerare toate actele normative, cu impact asupra veniturilor si cheltuielilor bugetare, adoptate in ultima perioada, de Guvern sau de catre Parlament", a declarat Teodorovici miercuri, intr-o conferinta de presa, la prezentarea bilantului mandatului, conform Mediafax.

Bugetul prevede un deficit bugetar (cash) de circa 2,8% din PIB, care corespunde unui deficit ESA de 2,95% din PIB si unui deficit structural de 2,73% din PIB. Veniturile bugetului general consolidat au fost estimate la 227,3 miliarde lei, reprezentand 30,4% din PIB, iar cheltuielile ajung la 248,2 miliarde lei, cu o pondere de 33,2% din PIB.

Masurile adoptate de Guvern si Parlament au ca efect majorarea cheltuielilor bugetare cu circa 12,6 miliarde lei, care cuprind si majorarea pensiilor cu 5% si modificarea legii privind fondurile de pensii adminstrate privat, astfel incat cota de contributie sa creasca la 5,5% anul viitor si la 6% in 2017.

Bugetul general consolidat, excedent de 0,85% din PIB la 10 luni

Bugetul general consolidat a inregistrat, dupa primele zece luni, un excedent de 0,85% din PIB, in usoara scadere fata de nivelul de la finele lunii septembrie, de 0,87%, a declarat miercuri fostul ministru al Finantelor, Eugen Teodorovici, la prezentarea bilantului de mandat. In primele noua luni, bugetul consolidat a avut un excedent de 6,1 miliarde lei, respectiv 0,87% din PIB, cu venituri de 169,1 miliarde lei si cheltuieli de 162,9 miliarde lei.

Bugetul pentru acest an prevede un deficit bugetar (cash) de 1,8% din PIB, care corespunde unui deficit ESA de 1,45% si unui deficit structural de 1% din PIB. Pentru anul viitor, bugetul a fost construit pe un deficit cash de 2,8% din PIB, respectiv 2,95% pe ESA si 2,73% deficit structural.

"Discutia despre respectarea sau nu a nivelului impus de deficit pentru 2016 trebuie sa dispara. Discutia acum trebuie purtata la cat de sus mergem peste acest nivel si cine poate spune clar si corect in Romania cat este acel nivel. Ceea ce eu am spus mereu si am declarat este ca Romania va fi sub nivelul de 3%", a afirmat Teodorovici.

El a punctat ca exista metodologii diferite de calcul a deficitului intre FMI, Comisia Europeana si Ministerul de Finante, ceea ce ii da un motiv in plus sa creada ca cifrele Finantelor sunt corecte, si nu ale Comisiei Europene. "Sau, cel putin, trebuie sa ne bazam pe faptul ca de fiecare data cand Romania a anticipat o anumita cifra a fost asa cum am spus noi. Deci inca un motiv sa credem ca, si de aceasta data, Romania poate sa dovedeasca ca intr-adevar are o abordare matura", a adaugat fostul ministru.

El spera "din inima" ca noul guvern sa inteleaga ca a avea anul urmator un deficit de 1%, asa cum a fost asumat cu insitutiile financiare internationale, va distruge realizarile concrete in economie de pana in prezent. "Si sper sa nu faca acest lucru, pentru ca exista solutii in a fi sub 3% deficit pe ESA, cu tot ce s-a aprobat pana in prezent inclus", a mentionat Teodorovici.

Fostul ministru a explicat ca abordarea Ministerului de Finante trebuie schimbata in ceea ce priveste deficitul, intrucat abordarea anterioara era sa se consituie un buffer care sa fie utilizat in cazul depasirii unui anumit deficit, el aratand ca legea raspunderii fiscal bugetare trebuie aplicata si in sens invers. "Daca, pentru cei care depasesc in mod nejustificat un astfel de plafon asumat de deficit, exista anumite prevederi, si pentru cei care subdimensioneaza veniturile la bugetul de stat, iar din executia bugetara reiese o deviere de minus/plus x%, atunci inseamna ca omul din Finante care a facut acea estimare si ministrul care si-a asumat acel lucru trebuie sa raspunda. Pentru ca nu poti sa tii, de teama de a nu face la un moment sau altul o astfel de depasire, economia in loc. Este o abordare gresita si trebuie sa fie radical ajustata", a conchis Teodorovici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri