Desi IT-ul, un domeniu stabil si tot mai dezvoltat, a fost ocolit de criza, aceste lucruri nu trebuie sa-i linisteasca pe tinerii absolventi ca pot obtine oricand un job, sustine Elvis Popovici, HR manager in cadrul Bitdefender. El subliniaza ca, in ciuda faptului ca nu sunt suficienti absolventi care sa ocupe posturile in IT si ofera angajatorilor este inca neacoperita, angajatii trebuie sa fie preocupati sa faca performanta in compania in care lucreaza daca vor stabilitatea locului de munca.

"Cred ca Romania va fi vizata in continuare pentru dezvoltare in IT. Dar faptul ca IT-ul este in dezvoltare nu garanteaza ca absolventii isi vor gasi un loc de munca. Ei isi gasesc joburi, dar depinde si unde. Poti sa-ti gasesti loc de munca, spre exemplu, intr-o companie foarte mica si pe proiecte nu foarte interesante, iar colegul tau care a abordat o cariera diferita, intr-o companie mare, va fi de doua ori mai valoros din punctul de vedere al cunostintelor si al expertizei fata de cel care a lucrat intr-o companie mica", a declarat Elvis Popovici, HR manager la Bitdefender, pentru wall-street.ro.

Candidatii nu sunt atat de interesati de salariu.

Potrivit lui Popovici, candidatii nu sunt atat de interesati de salariu, ci mai degraba de tipurile de proiecte pe care compania le deruleaza, posibilitatile de punere in valoare a cunostintelor tehnice si posibilitatea ca ei sa se dezvolte din punct de vedere tehnic. "Sunt putine companii in Romania in care profesionistii pot face activitati la nivel global pentru ca de aici, din Bucuresti, este gandita strategia Bitdefender la nivel global. Dupa ce ajung la un anumit nivel in Romania, urmatorul pas pentru seniori si experti este sa ajunga la nivel regional sau la nivel global. Avem si colegi care au plecat de aici si care lucreaza in SUA, Dubai sau Spania, dar in general folosim angajati din tara respectiva", explica specialistul in resurse umane.

Un programator poate avansa pe orizontala din punctul de vedere al aplicabilitatii si cunostintelor IT si poate ajunge arhitect de solutii sau arhitect software sau pe verticala, unde este vorba despre people management si unde pozitiile ravnite sunt de development manager sau software development manager.

Un tanar proaspat absolvent cu o expertiza minima poate primi 400-500 de euro pentru inceput.

In general, un candidat pentru postul de programator trece prin cel mult trei-patru etape, iar una dintre ele poate fi o testare tehnica practica sau teoretica, spune HR managerul Bitdefender, companie in care peste 60% din angajati sunt programatori. El sfatuieste tinerii sa fie responsabili, sa se pregateasca teoretic si sa se implice in internshipuri pentru a se forma practic.

"Pot fi diferente de cateva sute de euro intre tinerii absolventi. Un tanar proaspat absolvent cu o expertiza minima poate primi 400-500 de euro pentru inceput. Poti intalni tineri care nu au lucrat niciodata intr-o companie, dar au experienta in proiecte personale sau in cele organizate de facultate si care se dovesc a fi foarte buni programatori. Noi nu evaluam experienta lui practica, ci cunostintele si capabilitatea de a se integra si de a fi util pentru anumite proiecte. Poate fi un tanar care nu a mai fost angajat niciodata, dar el este un foarte bun programator. Poate fi un absolvent sau chiar student in ultimul an. Abordarea teoretica, metodica a tinerilor in liceu si in facultate este foarte utila pentru a fi angajabili", sustine Elvis Popovici, HR manager la Bitdefender.

Popovici mai spune ca tinerii trebuie sa vizeze sa lucreze in companii mari sau in companii unde proiectele le ofera posibilitatea inca de la inceputul carierei o expunere mare din punct de vedere tehnologic si al provocarii pentru ei ca profesionisti. "Cred ca sunt trei-patru medii din care angajatii sa-si poata pune din Bucuresti expertiza in definirea unei strategii globale pentru o companie sau pentru un produs sau pentru o gama de produse. Multi dintre candidati sunt atrasi de aceasta posibilitate."

Un domeniu ocolit de criza, dar care nu iti asigura locul de munca

Reprezentantul Bitdefender sustine ca orice angajat performant trebuie sa se gandeasca ca poate avea siguranta locului de munca atat timp cat are performanta. "Nu poti sa spui ca esti intr-o companie si esti la adapost si dormi linistit sau poti gandi ca daca ai terminat facultatea de automatica oricand iti gasesc job. Tot timpul vor fi altii mai buni decat tine. Domeniul IT vazut din exterior este un domeniu mai stabil, un domeniu care nu a cunoscut criza, dar contractii au fost si pot fi oricand in acest domeniu. I-as incuraja pe toti tinerii care au abilitati tehnico-numerice, matematice sa incerce sa isi faca o cariera in IT solida din punctul de vedere al cunostintelor si al expertizei practice pe care o pot dobandi in timpul facultatii si in primii ani de experienta practica", a completat Popovici.

La ora actuala in Romania salariile nete in IT se apropie de nivelul din Occident.

"IT-ul este o piata in care somajul aproape ca lipseste. Nivelurile salariale in Romania au avut un trend nu neaparat fulminant crescator, dar au avut un trend crescator in ultimii ani, iar la ora actuala in Romania salariile nete in IT se apropie de nivelul din Occident daca ne referim la scaderea costurilor de viata pe care le-ar avea ei in Occident. Sunt programatori romani care prefera sa stea in Romania pentru ca nivelul salarial de aici le acopera nevoile de viata, daca s-ar duce sa lucreze in alta parte scazand costurile de multe ori nu este neaparat eficient", explica HR managerul de la Bitdefender.

El sustine ca programatorii romani sunt unii dintre cei mai buni din lume si ca in procesul de recrutare gaseste competentele necesare la ei si nu la candidatii din alte tari. "In general, aplica candidati din zonele mai afectate de criza, Spania, Italia si Grecia, dar si din alte tari europene care vor sa vin sa lucreze in Romania. In iunie, in echipa de QA va incepe un coleg spaniol in varsta de 33 de ani, care vrea sa se relocheze in Romania", spune Popovici.

In prezent, Bitdefender vrea sa aduca in Romania un candidat din Finlanda pe postul de product manager care se va ocupa de o serie de produse la nivel global.

Peste 50% dintre stagiari sunt ulterior angajati in companie

Bitdefender organizeaza in fiecare an sesiuni de internship cu o medie de 20-30 de tineri absolventi in Bucuresti, Timisoara, Cluj si Iasi. Peste 50% dintre ei sunt angajati apoi in companie. "Angajam si tineri absolventi, cu 1-2 ani experienta in campul muncii, angajati pe pozitii entry level in zonele tehnice. Eu cred ca niciun sistem de invatamant nu poate conduce catre o pregatire de 100% si catre o potrivire 100% cu piata fortei de munca si cred ca si companiile trebuie sa vina in intampinarea sistemului de invatamant sa ajute un pic aceasta calibrare intre ce doreste mediul de afaceri si ce formeaza scoala", a spus Elvis Popovici.

El mai sustine ca tinerii absolventi sunt dezorientati, dar cei reposabili au cunostinte teoretice solide. "Nu putem generaliza ca sistemul de invatamant nu produce calitate, produce calitate, dar trebuie dublata de mediul de afaceri si de modul in care tinerii abordeaza partea teoretica in facultate si formarea lor practica. Cred ca tinerii ar trebui sa gandeasca mult mai responsabil. Oferta angajatorilor este neacoperita de angajati la nivel national, dar nu este o garantie pentru un absolvent de facultate slab pregatit ca isi va gasi de munca pentru ca companiile vor pastra gradul de exigenta chiar si pentru entry level. Nu este o garantie ca daca ai diploma in buzunar esti si angajabil", a completat specialistul in recrutare.

Sunt facultati de profil unde absolventii ar merita salariu mult mai mare.

Potrivit lui Popovici, IT-ul in Romania s-a dezvoltat foarte mult prin companii locale, companii mici, companii regionale sau prin investitii ale unor companii din afara tarii datorita potentialului uman pe care il gasesti aici, "de multe ori deosebit fata de alte zone de glob". "IT-ul este un domeniu stabil si in dezvoltare. Peste 90% din pozitiile deschise acum sunt deschise datorita dezvoltarii pe care o avem atat in zona tehnica, cat si in zona comerciala. IT-ul este un domeniu stabil, sa zicem pentru un tanar aflat in clasa a XI-a sau in clasa a XII-a si vrea sa-si gandeasca un viitor profesional. Sunt facultati de profil unde absolventii ar merita salariu mult mai mare, dar a absolvi o facultate de profil la modul responsabil nu este la indemana oricui. Salariile pot fi mari in IT, dar sunt pentru angajatii performanti. Salariile sunt mari in IT pentru ca angajatii ofera societatii lucruri deosebite pe care nu le poate face oricine", a mai spus managerul de recrutare al Bitdefender.

El sustine ca IT-ul nu a suferit din cauza crizei, iar in perioada de varf a crizei s-a simtit o stabilizare a pietei si ca de fapt criza a introdus o "oarecare teama", fapt pentru care angajatii din IT au incercat sa-si pastreze jobul. Criza a condus astfel catre doua efecte: cei care sunt foarte buni au devenit siguri pe locul de munca si companiile au fost interesate sa-i pastreze. Cei care au lucrat in companii mici afectate de criza au incercat sa se mute in companii stabile.

Bitdefender angajeaza in acest an peste 50 de persoane pe zonele comerciale si peste 20 de seniori tehnici la nivel global. Compania are sediul central in Romania unde exista echipele de dezvoltare in Bucuresti, Timisoara, Cluj Napoca si Iasi, iar in strainatate sunt echipele de marketing si vanzari. Bitdefender are birouri si in Statele Unite, in Silicon Valley, Santa Clara si in Florida, in Germania, Spania, Dubai, Marea Britanie, Danemarca, Suedia si Finlanda. La nivel global, compania are peste 600 de angajati, din care 400 sunt programatori.

Bitdefender este o companie romaneasca producatoare de software, in special antivirusi, si unul dintre cei mai mari producatori mondiali de securitate IT. Produsele companiei sunt folosite de aproximativ 500 de milioane de utilizatori din toata lumea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri