Sa gasesti persoana potrivita pentru un post specific poate dura uneori mai mult decat era estimat in programul de recrutare. Asa ca Groupama Asigurari a lansat un program de recomandari prin care angajatii sunt incurajati sa propuna candidati. Pana acum, au fost angajate 10 persoane prin acest program de recomandari, ne-a marturisit Gabriel Chirvase, HR managerul Groupama. In companie lucreaza in prezent 1.730 de persoane, dintre care 60% sunt femei, iar dintre manageri, jumatate sunt tot femei.

Cu siguranta, este un trend pe piata muncii, iar noi vrem sa incurajam fenomenul. Indraznesc sa spun ca acest nou program va deveni un element-cheie in canalele de recrutari. - Gabriel Chirvase, Groupama Asigurari

"Trebuie spus ca un manager care recruteaza pentru un post nu poate interveni in programul de recomandari pentru a evita conflictele de interese. Faptul ca cineva recomanda un prieten nu reprezinta o problema. Dimpotriva, ajuta la coeziunea companiei. Evident, nu discutam de relatii manager-subordonat. De exemplu, daca un coleg din IT recomanda un prieten care aplica pentru un job in departamenul de contabilitate nu apare niciun conflict de interese. Faptul ca in companie ai oameni pe care ii cunosti si in care ai incredere nu poate decat sa creasca nivelul de coeziune al grupului", subliniaza Chirvase.

Incercam sa folosim reteaua sociala pe care o au colegii nostri. Fiecare dintre noi are un numar de cunoscuti.

Programul de recomandari face parte din strategia companiei de a-si consolida brandul de angajator si de a avea o identitate pe piata asigurarilor. "Suntem o companie mare, asa ca profitam si ne folosim de reteaua sociala a colegilor nostri. Fiecare dintre noi are un numar de cunoscuti. Am implementat anul trecut un program de recomandari tocmai pentru a folosi aceasta facilitate. Nu l-am extins la nivelul tuturor posturilor din companie, ci doar am inceput la nivel de senioritate si pentru pozitii care au un nivel de complexitate mai mare si mai greu de identificat pe piata muncii, dar una dintre optiunile viitoare este sa-l extindem pentru toate posturile", spune Gabriel Chirvase.

Directorul de resurse umane explica astfel ca programul de recomandari este o sursa buna de recrutare. Se mizeaza pe faptul ca nimeni nu risca sa propuna pe cineva care poate demonstra ulterior ca "scartaie din anumite puncte de vedere. Este vorba si de cuvantul celui care face recomandarea, atat in fata colegilor de la resurse umane, cat si in fata managerului", mai spune reprezentantul Groupama Asigurari.

Industria de asigurari, inca imatura? "Desi are foarte multi angajati, sunt zone, mai ales cele tehnice, unde nu sunt foarte multi oameni in piata."

Tot pentru a-si consolida brandul de angajator, Groupama a introdus in 2012 un program de internship prin care cei mai multi interni sunt angajati in companie. "Industria de asigurari este inca intr-o faza incipienta. Desi are foarte multi angajati, sunt zone, mai ales cele tehnice (actuariat, reasigurare, subscriere), unde nu sunt foarte multi oameni disponibili in piata. Atunci cand apare o pozitie vacanta, optiunea cea mai simpla este sa angajezi oameni care au castigat experienta in alte companii din domeniu. Incercam sa schimbam regulile acestui joc si aplicam o formula proprie. Noi cautam tineri care sunt in ultimii ani de facultate sau masteranzi. Le oferim posibilitatea sa vina in cadrul Groupama prin acest internship si in masura in care ei sunt multumiti de companie iar noi suntem incantati de progresul facut de ei, le oferim joburi exact in aceste zone. In primul ciclu de internship, au venit sapte interni dintre care sase au primit joburi", spune Gabriel Chirvase.

Groupama ofera internship platit: "Sunt foarte multi absolventi. Din pacate nu sunt suficiente oportunitati de angajare."

Programul de internship este derulat intre septembrie si august. Groupama Asigurari incheie in aceasta luna al doilea program de internship in care se pot inscrie studenti in ultimul an sau masteranzi. Din el fac parte 10 interni in regim part-time pentru care sunt platiti cu salariul minim pe economie timp de sase luni.

In prezent sunt putini interni, dar HR managerul companiei spune ca majoritatea au sanse de angajare. Prin comparatie, prin intermediul programului de anul trecut, din sase interni au fost angajati cinci tineri. "Acest program de internship este o initiativa prin care dorim sa dezvoltam brandul de angajator, sa ne formam propriii oameni. Asa cum spuneam mai devreme, companiile fura oameni, ori noi vrem sa oferim o oportunitate. Sunt foarte multi absolventi dar, din pacate, nu sunt suficiente oportunitati de angajare", sustine Gabriel Chirvase.

Nu cred ca firmele isi vor deschide larg barierele angajarii pentru sute de joburi pe an. Cred ca etapa 2006-2007-2008 este un pic depasita. Acum toata lumea va pastra un nivel de prudenta ridicat in modul in care isi va redimensiona capacitatea, va pastra un nivel de selectivitate mai ridicat in momentul in care va face angajarile, isi va sofistica metodele de a gasi candidati potriviti. - Gabriel Chirvase, Groupama Asigurari

Astfel, Chirvase spune ca nu vom mai trai anii fericiti 2007-2008. Totusi, HR managerul observa o crestere prudenta a business-ului in general si faptul ca toate corporatiile au nevoie de resurse suplimentare. "Acest lucru va genera pe termen mediu si lung posibilitati mai mari de angajare. As indrazni sa spun ca oportunitatile de angajare sunt pentru persoanele care au un nivel de pregatire mediu spre superior. Nu cred ca vom vedea prea curand cum companiile vor deschide larg barierele angajarii pentru sute de joburi pe an. Cred ca etapa 2006-2007-2008 este un pic depasita. Acum toata lumea va pastra un nivel de prudenta ridicat in modul in care isi va redimensiona capacitatea, va pastra un nivel de selectivitate mai ridicat in momentul in care va face angajarile, isi va sofistica metodele de a gasi candidati potriviti si implicit instrumentele prin care se va asigura ca acei candidati sunt compatibili cu profilul postului sau sunt compatibili cu valorile si cultura organizationala a companiei", explica specialistul in recrutare.

Suntem activi pe Facebook in special pentru candidatii tineri.

Astfel, Groupama Asigurari, unde fluctuatia de personal este de 15%, s-a axat in ultima perioada pe canale alternative de recrutare. Pe langa anunturile clasice, grupul a inceput sa ia in considerare si social media pentru gasirea posibililor candidati. "Suntem activi pe Facebook in special pentru candidatii cu varsta mai tanara, pe LinkedIn pentru candidatii care au o experienta formata si un profil de candidat definit. Tocmai am incheiat acum doua saptamani un parteneriat cu cei de la LinkedIn pentru a fi prezenti pe pagina de cariera si cu diverse facilitati pe care le ofera. Am dezvoltat acest program de internship prin care incercam sa mutam focusul de la recrutare reactiva (a aparut un post nou pentru ca a aparut un proiect nou sau pleaca cineva din companie) la o abordare mai proactiva in a construi din timp resursele respective ", completeaza Gabriel Chirvase.

HR managerul spune ca nu foloseste Facebook pentru recrutarea propriu-zisa, ci stabileste contacte care se pot concretiza in recomandari. "Poti gasi oamenii potriviti pentru un momentul in care ai realmente o oportunitate de oferit. Exista in momentul de fata multe canale de recrutare, dar nu toate sunt adecvate, nu toate prezinta aceeasi probabilitate de succes. Poti sa reduci costurile apeland la mai multe canale de recrutare decat sa te concentrezi pe cateva", adauga Chirvase.

Pentru pozitii de senioritate, Groupama apeleaza la companii de consultanta. Gasirea juniorilor este totusi mai usoara, mai ales ca exista mai multe surse de recrutare, de la site-urile specifice, la targurile de joburi si la anunturile in facultati. HR managerul companiei de asigurari spune ca, in ultima vreme, procesul de recrutare dureaza mai putin. Numarul pozitiilor pentru care recrutarea depaseste trei luni a devenit tot mai mic. Totusi, o medie a procesului de recrutare este de o luna de zile, o luna si jumatate.

Strainii sunt atrasi de Romania pentru ca aici ritmul schimbarilor este foarte alert.

Cum Groupama este o companie cu origini in Franta, filiala din Romania are doi membri francezi, CEO-ul companiei si directorul financiar. "Strainii sunt atrasi de Romania pentru ca aici ritmul schimbarilor este foarte alert, apoi tot acest proces de tranzitie de la o faza incipienta la maturizare este reconfortant. Iti da satisfactie sa vezi cum la un moment dat lucruri pe care le-ai influentat, oameni pe care i-ai influentat ating un nivel de maturitate, ceea ce nu este de regasit in piete mai stabile unde lucrurile sunt mult mai asezate", spune Gabriel Chirvase. El crede ca aceste lucruri le genereaza curiozitatea strainilor interesati de un alt nivel de complexitate si deschisi la schimbari.

Preferinta francezilor fata de alte tari vine in contextul in care Franta este o piata in care miscarile sunt mai putin dese decat in Romania, iar carierele oamenilor sunt mai stabile, potrivit directorului de resurse umane Groupama Asigurari.

Despre HR managerul Groupama Asigurari

Gabriel Chirvase (39 ani) este directorul de resurse umane al companiei Groupama Asigurari din 2011. Chirvase are o experienta de 12 ani pe pozitii de management si consultanta in aria resurselor umane. Este absolvent al Facultatii de Management din cadrul Academiei de Studii Economice, Bucuresti si al Masteratului Managementul Resurselor Umane. Pregatirea sa profesionala a continuat prin numeroase cursuri si programe de specializare atat in tara, cat si in strainatate.

Din septembrie 2004 s-a alaturat companiei Wrigley, unde a ocupat succesiv functiile de PLD (People and Development) Manager pentru Europa de Est (zona Balcani) si PLD Manager pentru Cehia, Slovacia si Balcani, fiind responsabil de coordonarea echipei, a activitatilor si a proiectelor globale de Resurse Umane din regiune. Anterior, a ocupat pozitii de management si consultanta in companii precum Ursus Breweries, Arthur Andersen si Pluri Consultants.

Sursa foto: Interviu de angajare/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »


Setari Cookie-uri