"La interviu, ei ne spun ce isi doresc." Cu acesta afirmatie, directorul de HR al centrului de IT al Deutsche Bank, deschis in Bucuresti, subliniaza ca IT-ul este in Romania un domeniu atat de ofertant incat candidatii “isi permit” sa spuna ce isi doresc de la companie. Dar reusesc sa "santajeze" macar putin viitorul angajator?

"Un pachet de beneficii bun este cel adaptat la ce isi doresc angajatii", vine confirmarea Iuliei Cirmaciu, head of HR in centrul DB Global Technology. Ea spune, astfel, ca angajatii din IT sunt motivati de certificari, pe care ei si le doresc in pachetul de beneficii, si sunt motivati de diferite forme de munca flexibila, pe langa elemente clasice, cum ar fi abonament la o clinica medicala sau la o sala de fitness.

"La interviu, ei ne spun ce isi doresc. IT-ul este un domeniu in care oamenii sunt foarte siguri pe ei si foarte siguri pe ceea ce vor. Sunt oamenii mai dispusi sa-si asume riscuri, tocmai pentru ca piata este ofertanta, sunt oameni flexibili si intr-adevar oameni cu mare incredere in ei. Deci incercam sa concepem un pachet de beneficii care sa corespunda nevoilor existente decat unul care sa fie «cel mai bun din piata». Dupa ce criterii s-ar face aceasta evaluare?!", spune Iulia Cirmaciu (foto), HR managerul DB Global Technology.

Compania incheie anul cu 200 de angajari in centrul sau IT, deschis in ianuarie 2014. Specialistii in IT&C vor crea aplicatii software pentru operatiunile trezorerie si managementul riscului de credit ale bancii germane, iar media salariala va fi intre 1.500 si 2.000 de euro pe luna, potrivit declaratiilor anterioare facute de Marian V. Popa (59 ani), coordonatorul centrului DB Global Technology.

Pana in 2016, banca vrea sa mai angajeze 300 de persoane, din care 200 anul viitor. Totusi, specialistul spune ca cererea de angajari din partea stakeholderilor companiei este mai mare de 200 pe an.

Candidatul ideal pentru DB Global Technology, centrul IT al Deutsche Bank, este creativ, ambitios, atitudinea fata de clienti, fata de stakeholderi, de colegi este de asemenea importanta. Pe un CV te uiti foarte mult la experienta, la proiectele pe care le are in portofoliu,

"Anul acesta ne-am focusat pe atragerea angajatilor cu experienta, care sa invete repede si care sa castige increderea stakeholderilor. De anul viitor, probabil ca o sa abordam si zona absolventilor. Planuim colaborari cu universitatile tehnice, planuim si programe de internship. Vom recruta in continuare seniori, insa focusul va fi si in zona mai junior", a declarat Iulia Cirmaciu.

DB Global Technology vrea sa atraga romani din strainatate

Compania a reusit sa atraga tineri romani care lucrau in acel moment in alta tara. Astfel, 5% din angajatii centrului IT sunt romani atrasi din strainatate, iar banca planuieste chiar o campanie in strainatate pentru recrutarea romanilor care lucreaza acolo si care sa-I aduca in centrul din Bucuresti. DB Global Technology are angajati straini veniti din Rusia si din Marea Britanie. Angajatul venit din Marea Britanie este de nationalitate indiana si era colaborator Deutsche Bank. Cei doi, care au venit din Rusia, lucreaza in centrul IT din Bucuresti inca de la inceput.

Media de varsta printre angajatii centrului IT din Bucuresti este de 30 de ani. HR managerul spune ca anul viitor va scadea odata cu recrutarea angajatilor juniori. Motivul? IT-ul este un domeniu in plina dezvoltare, iar Romania are o forta de munca bine pregatita si un mediu academic de traditie in zona de inginerie, argumenteaza reprezentantul bancii. "Suntem multumiti de progres, insa au fost si pozitii mai dificil de acoperit. Pentru unele dintre acestea, am cautat specialisti care sa cunoaca un anumit mix de tehnologii. Procesul de recrutare a variat intre doua saptamani si 3-4 luni de zile, poate chiar mai mult in anumite situatii, in care profilele pe care le cautam trebuie sa cunoasca si unele tehnologii mai putin intalnite pe plan local", explica HR managerul centrului IT.

Astfel, DB Global Technology ofera training pe zona de procese de business de investment banking, pe zona soft, pe financial si banking. De asemenea, compania organizeaza si activitati de learning de la zona tehnica, la zona soft, managerial, leadership si financial, pentru care trainerii au venit din Marea Britanie. "Vrem sa cream o cultura a invatarii, in care fiecare sa invete si sa se dezvolte, iar mai departe sa impartaseasca si sa-i contribuie la dezvoltarea celorlalti", a spus Cirmaciu.

Generatia Y este o atitudine.

In centrul IT al Deutsche Bank unii angajati ii strang pe ceilalti colegi pentru a le impartasi din cunostintele lor. Acest lucru este cu atat mai important cu cat pe piata muncii isi fac loc tot mai mult angajatii din generatia Millennials (sau generatia Y, persoanele nascute intre 1980 si 2000). HR managerul spune ca generatia Y este mai mult o atitudine, are si legatura cu varsta, dar este vorba de atitudine, care este diferita fata de generatia anterioara, generatia X.

"Da, generatia Y are o atitudine diferita si as spune ca trebuie sa luam ce este mai bun din fiecare generatie. Millennials sunt mai rapizi, mai eficienti, mai flexibili, foarte conectati la tehnologii si au avut acces la informatii mai mult decat generatia X, vor totul si vor repede, pot fi perceputi ca fiind rebeli, insa, pana la urma, vin cu o gandire proaspata, iar acest lucru poate sa ne ajute foarte mult", explica directorul de resurse umane al DB Global Technology.

Pentru 2015, Iulia Cirmaciu vede o piata in continuare competitiva pe anumite arii in zona de IT, o piata in care companiile au anuntat planuri de dezvoltare. In plus, DB Global Tecnology se va axa pe absolventi in sectorul IT&C pentru ca acest lucru ar permite Romaniei sa se pozitioneze ca o tara foarte dezvoltata sip e recrutarea romanilor care lucreaza in IT in strainatate.

DB Global Technology a fost deschis in Bucuresti in ianuarie 2014, cu o investitie de 10 milioane de euro. Centrul IT va primi pentru acest centru 15,6 milioane de euro prin schema de ajutor de stat, iar pana in 2016 investitia totala va ajunge la 39 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice.

Deutsche Bank este prezenta pe piata din Romania din anul 1998 si ofera produse si solutii personalizate pentru clientii bancii corporative si ai bancii de investitii, servicii de tranzactii bancare pentru clienti corporativi si institutionali, precum si servicii de private ban-king pentru clientii persoane fizice.

Sursa foto: Tastatura/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri