„Nu ne-am oprit din recrutare”

Pentru o poziție de game tester nu este necesară experiența și nici diploma de studii superioare, ci doar pe cea de Bacalaureat. Nu trebuie, însă, să-ți lipsească pasiunea pentru jocuri video, curiozitatea, curajul, responsabilitatea și respectul față de sine și față de colegii cu care ai putea ajunge să lucrezi.

„Eu nu am avut experiență anterioară în industria de gaming și sunt absolut fascinată în fiecare zi de complexitatea procesului de producție a jocurilor noastre. Curiozitatea a fost cea care m-a ajutat și este atributul care îi ajută și pe colegii noștri să se adapteze foarte rapid la mediu. Totodată m-a impresionat în primele zile la Ubisoft cu câtă pasiune și cu cât interes vorbesc colegii mei de jocuri. Asta te atrage și asta te ține la Ubisoft”, a declarat Anca-Elena Lăzăroiu, HR Director Ubisoft România și Serbia, care ocupă această funcție din iulie 2021.

Pentru un game tester, limba engleză trebuie să fie „la ea acasă” pentru că e necesar ca persoana care ocupă această poziție să înțeleagă ce se întâmplă în joc pentru ca mai apoi să raporteze bug-urile (neregulile) pentru ca jocu să fie îmbunătățit înainte de a ieși pe piață. Prin urmare, atenția la detalii este extrem de importantă, mai spune Anca, învitată în cadrul emisiunii HR Talks, realizată de wall-street.ro.

Recrutăm în prezent un număr relativ mare de game testeri și îi invit pe cei care și-ar dori să ni se alăture să aplice. Recrutăm atât în departamentele de support, cât și în zona financiară sau de HR. Recrutăm atât în artă, cât și în design, atât intermediar cât și lead. Recrutăm și în IT. Ceea ce pot spune e că nu ne-am oprit din recrutare, avem nevoie, atât în zona de testare, cât și în cea de producție, dar și celelalte departamente.

Retail jobs

Anca-Elena Lăzăroiu, HR Director Ubisoft România & Serbia

Anca Elena Lazaroiu- Ubisoft

Recent, compania a recrutat game testeri și la East European Comic Con, unde participanții au luat parte la două probe fulger: un scurt interviu cu doi specialiști din companie urmat de testarea atenției la detalii și a vitezei de reacție prin identificarea și raportarea bug-urilor dintr-un joc. În urma probelor, participanții au putut afla până la finalul evenimentului dacă sunt sau nu angajați. Salariul mediu pentru un game tester în zona de entry-level este, în medie, de 3.250 de lei, potrivit datelor regăsite pe Salario, comparatorul salarial dezvoltat de eJobs România.

Anul acesta, Ubisoft a recrutat aproape 200 de persoane care au venit în cadrul companiei atât ca urmare a fluctuației de personal, cât și în urma nevoilor specifice de business care au necesitat creșteri de personal. Dacă recrutările la zona de testare se bazează în principal pe volum, atragerea de noi candidați în zona de IT este una care poate da bătăi de cap, într-o piață atât de competitivă cum este cea actuală. România are un deficit de 15-20.000 de specialiști în timp ce facultățile de profil nu reușesc să livreze mai mult de 7.000-8.000 de absolvenți specializați, arată datele de la Institutul Național de Statistică (INS). Angajații din acest sector de activitate sunt deseori greu de găsit, greu de atras și chiar și greu de păstrat.

În departamentul de IT, ne batem cu o piață foarte aglomerată și ne batem cu jucători foarte mari. Aș putea să spun că de multe ori câștigam, dar ne batem pe o piața de talente foarte restrânsă cel în zona de IT.

Anca-Elena Lăzăroiu, HR Director Ubisoft România & Serbia

Provocări sunt și în recrutarea de candidați pentru departamentele de creație pentru că sunt greu de găsit oamenii care să aibă experiență și studii în artă, pe de o parte sau care să aibă competențe și în artă și în tehnologie pe de altă parte, ne spune directorul de HR de la Ubisoft. Lipsa de oameni care ai aibă abilitățile necesare pe această nișă i-a determinat pe cei de la Ubisoft România să colaboreze cu Universitatea Națională de Arte București (UNARTE) în realizarea unui curs acreditat de artă digitală 3D care să pregătească viitorii specialiști în domeniu, o mișcare către care s-au îndreptat ulterior și alți jucători din industria locală dezvoltatoare de jocuri.

Citește și: Birou de companie – În vizită la noul sediu Ubisoft România din J8 Office Park București

Ce beneficii ai dacă lucrezi la Ubisoft

Paleta standard de beneficii extrasalariale pe care Ubisoft o oferă angajaților săi include binecunoscutele tichete de masă, asigurări medicale și de viață, abonamente la clinici medicale și acces gratuit la o rețea de săli de fitness.

„Angajații pot împrumuta jocuri și console, apoi mai colaborăm și cu un furnizor de cărți de unde se pot împrumuta cărți. Avem discount-uri la multe alte servicii și produse. Am regândit anul acesta pachetul de beneficii în urma unui sondaj intern, urmând ca la anul să vedem cum a evoluat performanța acestuia”, a mai precizat Anca Elena Lăzăroiu.

La nivel intern, compania dezvoltă și un program numit Skill Up, prin care angajații pasionați de artă pot aplica pentru cursuri intensive care durează șase luni. „Este ca o facultate în miniatură”, spune Anca și asta pentru că respectivii angajații nu fac nimic altceva decât să învețe în decursul acelor luni pentru ca la final să susțină un examen și ulterior să facă trecerea către departamentul de producție al Ubisoft România.

Urmăriți întreaga discuție în cadrul emisiunii HR Talks, un proiect editorial realizat de wall-street.ro prin care ne dorim să venim cu o abordare cât mai practică în dezbaterea celor mai importante teme și trenduri din piața muncii, alături de manageri și specialiști din industrie.

Sursa foto: Unsplash