„Discutăm cu foarte mulți oameni care încă nu și-au părăsit locul de muncă și care ne spun că ar vrea să înceapă din ianuarie să fie doar freelanceri și vor să știe cam ce înseamnă, ce presupune, ce trebuie să facă să poată funcționa legal, să fie în continuare asigurat la sănătate și să contribuie la pensie”, a spus la emisiunea HR Talks Annemarie Fabian, Head of Growth și cofondator SOLO Fintech, o aplicație digitală de contabilitate care se adresează PFA-urilor.

În România, numărul de prestatori independenți de servicii a crescut treptat pentru ca în 2020, primul an de pandemia, țara noastră să numere peste 1.2 milioane de liber-profesioniști (ultimul an pentru care sunt date disponibile la Eurostat). În 2021, odată ce trendul marilor demisii s-a conturat la nivel global, o bună parte din specialiști au renunțat la statutul de „angajat”, aspect care s-a resimțit și în România.

Cea mai mare categorie de clienți pe care noi o avem astăzi sunt consultanții IT. Sunt de peste 30% din clienții pe care noi îi avem. Sunt oameni care dețin abilități foarte bune, deci au job-uri foarte sofisticate. De multe ori lucrează pentru clienți din afara României. Urmează apoi zona creativă, adică marketerii, creatorii de conținut, designerii grafici. Ei sunt undeva la 10%, apoi sunt, evident, cei din zona de gig economy. Dar avem și dentiști sau dresori. Avem chiar și o doamnă care este somelier de apă care e clientul nostru.

Annemarie Fabian, Head of Growth și cofondator SOLO Fintech

Retail jobs

Munca remote permite acum oricărui specialist român să lucreze fără niciun fel de problemă cu firme care activează pe alte piețe din regiune sau chiar pe alte continente. Acestă practică o regăsim cel mai mult în rândul specialiștilor din IT, acolo unde cererea pentru servicii este foarte mare. O infuzie pe piața de freelancing din România a venit și din partea consultanților, specialiștilor în HR și chiar din zona de coaching. În România, mai ales după venirea pandemiei, aproape că s-a demontat complet mitul că „din freelancing se moare de foame”, așa că românii, au prins curaj să lucreze pe cont propriu și să înceapă să-și fiscalizeze veniturile din munca independentă.

„Aș spune că important este ca atunci când intră în zona asta de freelancing să aibă curaj pentru că nu este atât de dificil să fii pe cont propriu. Există clienți, există comunități care te susțin să faci lucrul ăsta. Pentru zona pe care o acoperim noi, cea financiar- contabilă, iarăși nu este dificil. Există resurse, noi suntem o resursă care răspundem frecvent la întrebarea ce deschid PFA sau SRL, chiar dacă noi nu operăm încă SRL-uri”, a mai explicat cofondatorul SOLO.

Citește și: Vrei să îți dai demisia de mâine și să devii freelancer? Nu face asta

Modificări fiscale noi pentru freelanceri. Ce efecte vor avea

Guvernul a introdus vara aceasta noi modificări fiscale pentru românii care lucrează pe cont propriu, dar care vor avea impact abia începând cu anul viitor. Prima dintre ele modifică contribuțiile pe care ei trebuie să le plătească pentru sănătate și pentru pensie.

Concret, statul a impus niște plafoane noi pentru pensie. Dacă ai venituri mai mari, va trebui să plătești contribuția calculată la 24 de salarii minime și nu la 12. Mai simplu spus, ți se dublează contribuția la pensie. Și la sănătate există, de asemenea, o dublare, dar există și un plafon intermediar la șase salarii, ne explică Annemarie Fabian.

A fost un val de întrebări în momentul în care ele s-au publicat (n.red modificările fiscale). Tipic, mă rog, nouă, nu au existat clarificări în multe zone, iar fiecare își dădea cu părerea. Dacă urmăreai forumurile online, fiecare își dădea cu părerea. Se face așa sau nu se face așa? Legea nu era foarte clară, iar oamenii voiau să fie informați.

Annemarie Fabian, Head of Growth și cofondator SOLO Fintech

A doua modificare fiscală introdusă de Guvern influențează oamenii care sunt în zona de normă de venit, unde plafonul s-a redus semnificativ.

„Ce înseamnă normă de venit? Înseamnă că nu plătești taxe în funcție de încasările tale reale, ci în funcție de un plafon pe care îl stabilește statul. În 2022 plafonul acesta este la 100.000 de euro. Din 2023, plafonul acesta scade la 25.000 de euro. Pe românește, cei mai afectați de lucru acesta sunt probabil cei din zona de consultanță IT, care fac venituri peste 25.000 de euro pe an și atunci ei vor fi nevoiți să treacă într-un alt sistem de impozitare. Vestea bună e că această schimbare afectează, doar din 2024 asta înseamnă că se aplică pentru veniturile lor de anul viitor și nu pentru veniturile lor de anul acesta. Deci anul viitor vor putea să fie în continuare la normă de venit și vor plăti taxe conform acestui plafon”, a precizat Annemarie Fabian.

Un impact real în buzunarele IT-iștilor va exista cu siguranță, însă nu va fi unul destabilizator. Cel mai greu va fi pentru românii care câștigă în jurul sumei de 1.000 de euro, „unde dintr-o dată, sumele pe care vor trebui să le plătească statului se dublează și procentual. Va va fi un efect mai mare acolo”, mai spune cofondatorul SOLO Fintech, platforma de gestionare a contabilitatii pentru PFA-uri.

SOLO Fintech este un start-up fondat în 2021 de Bogdan Georgescu (antreprenorul care a înființat Bookster), Annemarie Fabian și Alexandru Anghel, în urma unei investiții inițiale de 300.000 de euro. Antreprenorii vizează în viitorul apropiat o extindere pe piețele din regiune unde este nevoie crescută de astfel de servicii, în țări din Europa de Sud, dar și în Turcia.

Urmăriți întreaga discuție în cadrul emisiunii HR Talks, un proiect editorial realizat de wall-street.ro prin care ne dorim să venim cu o abordare cât mai practică în dezbaterea celor mai importante teme și trenduri din piața muncii, alături de manageri și specialiști din industrie.

Acest transcript (articol) a fost realizat cu ajutorul soluției software Vatis Tech care asigură cea mai bună acuratețe în limba română (95%).

Sursa foto: Unsplash