Tehnologia este, fara urma de indoiala, cel mai bun aliat al omenirii, iar robotica este viitorul, cel putin asa se contureaza tot mai mult directia spre care tind lucrurile care ne inconjoara.

Despre drone s-a vorbit mult. La inceput au fost vazute mai mult drept o joaca, dispozitive care sa anime tinerii pasionati de tehnologia quadrocopterelor. Pe parcurs, insa, cel putin la nivelul consumatorilor, acest trend s-a dezvoltat, incat in prezent o drona ajunge sa foloseasca la nenumarate scopuri: de la filmari spectaculoase, la solutii care sa ne faca viata mai buna sau mai usoara.

Un proiect a doi cercetatori, unul specializat in robotica si altul in arhitectura, de la Insitututul pentru Sisteme Dinamice din cadrul Universitatii ETH din Zurich a testat o functie mai putin obisnuita pentru aceste “jucarii”, aceasta avand rolul de a construi ai multe franghii care sa ajute la constructia unui pod, scopul acestui proiect fiind de a facilita legatura intre doua zone afectate de diferite calamitati.

O revolutie pentru zonele sarace din Africa: cum vor schimba dronele vietile a sute de milioane de oameni

O revolutie in folosirea dronelor vine, culmea, tocmai din Africa. Rwanda, tara situata in estul continentului Africa, va fi primul stat in care va fi dezvoltat un port pentru drone, al carui scop va fi acela de a livra produse alimentare si necesarul medical locuitorilor din diferite regiuni in care accesul pe sosele este foarte dificil.

Biroul de arhitectura Foster + Partners si organizatia de cercetare Afrotech au lansat propunerea construirii unui port pentru drone, explicatia fiind acceea ca unul din trei africani locuieste pe o raza de doi kilometri, conditiile din tarile africane fiind foarte dificile, mai ales pentru transport, noteaza presa internationala.

Decizia parteneriatului dintre cele doua entitati vine si dupa ce estimarile referitoare la continentul negru arata o crestere puternica a populatiei, pana in 2050 fiind estimat ca numarul locuitorilor din Africa se va dubla, la 2,2 miliarde de oameni.

Utilizarea “robotilor cargo” este o miscare vitala in ceea ce priveste alimentarea cu necesarul zilnic a oraselor si satelor.

arte a planului initial de dezvoltare este reprezentat de doua zone: una dintre ele va putea livra suplimente medicale pentru cazuri de urgenta, pe rute care nu depasesc 80km intre mai multe orase si sate, in timp ce ce alta va putea deservi cu alimente care pot fi comandate inclusiv online.

Afrotech sustine ca pana in 2020, tehnologia robotilor zburatori va putea fi capabila sa transporte pana la 20 de kilograme pe distante care depasesc sute de kilometri. Planul initial pentru Rwanda este de a construi trei cladiri care vor asigura o retea care poate transporta bunuri pe 44% din teritoriul tarii pana in 2020, ulterior numarul acestora urmand sa depaseasca 40 de astfel de zone de alimentare pentru drone care ar putea ajunge inclusiv in tari vecine, asa cum este cazul Republicii Democrate Congo.

Cum vrea gigantul Amazon sa profite de tehnologia dronelor

Utilizarea dronelor a devenit una dintre cele mai cautate distractii de catre tineri in general, fiind inclusiv organizate concursuri intre roboti in aer. Dronele sunt in momentul de fata la mare cautare, iar viitorul in domeniu spune ca tot mai multe industrii vor deveni dependente de aceasta solutie de transport.

Este si cazul Amazon, cel mai mare retailer online din lume, companie care a prezentat recent o modalitate inedita de a livra pachetele de cumparaturi catre clienti, prin intermediul unor drone.

Prime Air, asa cum este denumita tehnologia ce urmeaza a fi implementata de Amazon, ar putea deveni realitate in cel mult cinci ani, intrucat are nevoie de o serie de aprobari din partea autoritatilor americane.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri