Plata doar cu cardul in Bucuresti ar putea fi doar un ideal, aflat la multi ani distanta, insa Cosmin Vladimirescu viseaza la momentul in care vom trai ca in Suedia sau Danemarca, tari in care pana si muzeele au eliminat total numerarul. Vorbim intr-un nou interviu inedit si in miscare despre provocarile mobilitatii, o componenta a vietii de CEO dependenta de autonomia telefonului mobil.

Ne-am intalnit cu seful MasterCard Romania la biroul de constatari al unei firme de asigurari, vizita lui Cosmin Vladimirescu fiind cauzata de o problema tipic romaneasca, furtul capacelor automobilului personal. Din fericire, Cosmin isi va recupera prejudiciul, dar nu pare foarte convins ca autorii vor fi prinsi, chiar daca camerele de supraveghere au captat momentul infractiunii.

Ne intampina cu un zambet si spune cu veselie, cand vede masina, ca este fan Mercedes-Benz si chiar a avut un model al constructorului german pana anul trecut. "Am avut un Clasa C care mi-a placut foarte mult, a fost o masina foarte fiabila".

Inca de la primele fraze ne dam seama ca mobilitatea este o componenta esentiala a vietii lui Cosmin Vladimirescu, la fel si autonomia telefonului mobil. "Ieri, am ajuns in birou pentru o ora si ceva. Daca vietile noastre sunt in miscare si daca singurul obiect de lucru adevarat este telefonul sau tableta, este firesc atunci sa il folosesc si pentru a cumpara sau pentru a plati. Tehnologia de plata trebuie sa fie legata foarte strans de acest dispozitiv. Cuvintele cheie sunt mobilitate si convergenta", afirma general manager-ul MasterCard pentru Romania.

Cea mai mare preocupare pe care o am in materie de business este autonomia telefonului. Sunt foarte atent la acest lucru.

Si pentru a intelege mai bine ce inseamna mobilitatea la locul de munca, Cosmin ne expune agenda din acea zi, in care, ca de obicei, are multe intalniri, iar smartphone-ul ii este cel mai bun prieten. "Am avut o intalnire de dimineata, care nu a fost in birou, dupa care am avut incidentul asta de jumatate de ora cu dauna, dupa care discutia cu voi in acest Mercedes-Benz, mai am ulterior un conference call – pe care pot sa il tin de oriunde – si mai am o intalnire tot in afara biroului de la 18:30 la 20:00".

Cosmin Vladimirescu

Despre Clasa V, pe care am condus-o in timpul interviului, spune ca este o masina pe care o asociaza, pe langa mobilitate, concediilor si momentelor placute. Mai mult, Vladimirescu remarca imediat pachetul de dotari Avantgarde si spune ca tot ce si-ar mai fi dorit la aceasta masina ar fi fost tractiunea integrala, cutia automata fiind deja in dotarea Mercedesului Clasa V.

Seful MasterCard Romania ne spune cu incantare, in timp ce admira spatiul elegant si generos din interiorul Clasei V, ca ar mai adauga cateva accesorii la dotarea standard, cum ar fi LCD-uri in tetiere, masa electrica si probabil navigatia.

Cum arata viata "doar cu cardul" pentru seful MasterCard Romania

Deloc surprinzator, seful MasterCard Romania incearca sa reduca cat mai mult dependenta de cash, lucru pe care il face in viata de zi cu zi si il promoveaza prin campaniile pe care le desfasoara MasterCard.

"Fac mai multe tranzactii electronice, platesc des cu cardul, dar inca am cash la mine. Din pacate, Romania nu este una dintre tarile nordice care renunta la cash. De exemplu, MasterCard este partener la muzeul Abba de la Stockholm si cei de acolo au zis ca nu vor sa mai accepte cash, pentru ca este o problema pentru clientii lor sa schimbe bani, sa scoata bani de la bancomat, sa ii schimbe si nu ii vad utilitatea. Noi nu am ajuns pana acolo", spune Vladimirescu, punctand faptul ca pana si bicicleta si-a cumparat-o online.

Cosmin Vladimirescu, Mastercard

Pe de alta parte, in putinele dati cand merge cu taxiul, seful MasterCard in Romania plateste de cele mai multe ori cu numerar, dar unde a putut, adica cu Uber si la cateva companii de taxi care au plata cu cardul, a mers pe varianta civilizata a platii cu cardul.

Asa am fost educat si eu, la randul meu, imi invat copiii sa se spele pe maini de fiecare data cand pun mana pe bani. Banii sunt murdari si asta e o certitudine.

"Cash-ul inseamna timp pierdut, limitarea comertului, inseamna evaziune fiscala, strazile astea care, in loc sa le repare in 6 luni, le schimba in 6 ani, spune Cosmin Vladimirescu, in timp ce Mercedes-ul Clasa V prelua cu usurinta denivelarile dintr-o zona mult incercata de santiere pe asfalt (Piata Presei Libere)", subliniaza Cosmin Vladimirescu.

"Pot sa spun ca ai mei copii stiu ca cele mai frumoase jucarii le gasesc pe Amazon sau pe eBay si stiu ca ai nevoie de un card ca sa le comanzi. Despre asta este vorba, sa cladim un viitor mai bun pentru copiii nostri".

De altfel, Vladimirescu ii critica dur pe comerciantii evazionisti, care au promovat teama fata de platile cu cardul. "Sigur te-ai gasit in situatia de a vrea sa platesti cu cardul si sa ti se spuna ca nu merge POS-ul, ca s-a stricat", spune managerul MasterCard, punctand faptul ca pentru comerciantii care fac evaziunea nu comisionul de acceptare este problema, ci TVA-ul si impozitul.

Cum evolueaza platile contactless in Romania?

Seful MasterCard pentru Romania spune ca in acest an exista toate conditiile pentru ca platile contactless sa ia avant. Sunt 10 banci emitente, 20.000 de POS-uri contactless in piata si 15% din volume sunt deja facute de cardurile contactless.

"In sfarsit am ajuns la masa critica. In 2-3 ani jumatate de piata va fi contactless, tinand cont ca aproape toate cardurile care se emit acum sunt contactless. Am trecut de un milion de carduri, iar acceptarea este undeva pe la 20%", sustine Cosmin Vladimirescu, adaugand totodata ca singura chestie care ne mai lipseste este gestul de plata.

Cosmin Vladimirescu

Zona rurala, urmatoarea frontiera a platilor electronice

In opinia lui Cosmin Vladimirescu, zona rurala este o pata neagra din punct de vedere al fiscalizarii, dar are un potential imens din perspectiva platilor electronice. El aminteste faptul ca in scurt timp va incepe migrarea de la tichetele de masa pe hartie la cele electronice si atunci in mediul rural vor aparea foarte multi clienti.

"Sunt oameni care isi folosesc acum tichetele de masa la magazinul din sat si odata cu focusul Guvernului pe fiscalizare, pe casele de marcat - care vor trebui sa fie conectate online si toti comerciantii vor fi obligati sa accepte carduri - acest lucru va duce la o crestere a gradului de acceptare a cardurilor la sate. Magazinul satului nu o sa isi permita sa piarda clientii care de maine nu vor mai avea tichetele de masa pe hartie, pentru ca altfel acesti oameni isi vor cumpara produsele din alta parte unde va exista un POS", avertizeaza seful MasterCard.

In plus, comerciantii de la sate ar putea beneficia si de solutia iPay, care ataca IMM-urile cu un pachet standard de acceptare, un POS Mobil si un card prepaid MasterCard. "Sa spunem ca IMM-ul este un mic magazin si are nevoie sa accepte carduri. Daca in zona nu sunt banci sau nu are o nevoie suficient de puternica pentru a-si deschide un cont curent, atunci acest IMM poate primi un telefon mobil (un smartphone), un M-POS si un card prepaid, care nu are un cont curent, ci un cont prepaid. Un astfel de produs face sens pentru comerciantii cu volume mici sau care sunt la inceput si nu pot sa estimeze exact ce nevoi au. Este un fel de start-up package foarte bun", spune Cosmin Vladimirescu.

De altfel, MasterCard promoveaza POS-urile mobile si in cadrul proiectului inceput cu firmele de curierat din piata romaneasca, curierii primind foarte bine acest produs. "S-au bucurat mult cand am venit cu aceasta solutie pentru ca se simteau expusi zilnic, avand in vedere ca mergeau cu banii la ei. Este genul de expunere care in Kenya, o tara cu 70 millioane de locuitori si doar un milion de conturi curente, a facut ca M-Pesa sa aiba 24 milioane de conturi, pentru ca acolo efectiv iti risti viata daca te misti cu banii in buzunar", a completat managerul MasterCard.

Previziunea mea este ca in 7 ani o sa ajungem la 20% plati electronice, de la circa 7% in prezent

Cosmin Vladimirescu

"Daca continuam in ritmul in care am crescut pana acum, o sa ne ia 20 de ani sa prindem din urma Europa. Insa, pachetul de 10 masuri propus Guvernului pentru fiscalizarea economiei ar putea duce la micsorarea gap-ului dintre noi si Europa pana undeva la 7 ani, dar nu o sa vina de la M-POS-uri sau de la contactless. Va fi efectul cumulat al unui pachet de masuri, inclusiv al educatiei financiare", concluzioneaza Cosmin Vladimirescu.

Sursa foto: Andrada Mihailescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri