Interviurile business se impart in trei mari categorii: cele la care te fortezi sa gasesti ceva realmente interesant, cele la care ai UN lucru inedit de evidentiat si, apoi, sunt interviuri precum cel cu Bogdan Putinica, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori din Romania si vicepresedinte ENEA, care abunda de informatii si idei interesante. Am discutat aproape doua ore cu el despre economie, investitii, legislatie, business la nivel inalt, dar si subiecte “utopice” precum “un Bucuresti modern”.

Ne-am intalnit la restaurantul Kane, restaurant bucurestean care si-a propus sa (re)prezinte in farfurie o "noua bucatarie romaneasca". Urma sa aflu ca este, de fapt, unul dintre restaurantele preferate ale managerului. “Il vizitez des, mai ales in weekend, mancare excelenta!”, spune el, comandand un pahar de vin si o cafea.

Intalnirea a avut loc la pranz, insa Bogdan apucase deja sa faca o multime de chestiuni inca din prima parte a zilei, inclusiv a isi duce fiica la scoala – clasa pregatitoare.

via GIPHY

“Sistemul de stat este o comedie, insa eu am preferat sa merg dupa om, nu dupa cladire sau sistem. Si am gasit o invatatoare excelenta, foarte apreciata; mai mult, clasa ei este mobilata nou. Evident, de noi, parintii!”, spune, apasat, Bogdan.

El considera ca romanii sunt, in general, prea carcotasi, ca totul este rau in Romania si “parfum” in afara granitelor. In realitate, cel putin la scoala, a intalnit parinti extrem de constructivi, functionali, foarte bine intentionati si uniti intr-un scop comun – acela de a oferi o educatie cat mai buna copiilor.

Evident, il intreb pe Bogdan daca nu a luat in considerare sa plece din tara. Se apleaca in fata, ia o gura de cafea si clatina din cap:

“Nu aud pe nimeni ca ar vrea sa plece din tara doar din principii politice, de exemplu, insa oamenii reactioneaza la oportunitati. Daca apare un job foarte bun la Bruxelles, de exemplu, se duc, daca nu…plecatul din tara se potriveste unei anumite varste. Pe masura ce te inradacinezi in Romania, ruperea devine exceptionala, o exceptie”, considera vicepresedintele ENEA.

via GIPHY

Mai mult, pe masura ce evoluezi in IT, poti trai din ce in ce mai bine in tara. “Daca as primi un job la Google platit ENORM poate as lua in considerare sa plec, altfel…ne leaga prea multe lucruri de tara. Daca ai bani peste medie in Romania merita sa ramai – aici daca ai 1.000 de euro este bine, daca ai 4.500 de euro, cat castiga IT-istii foarte buni, este exceptional! In Germania suma asta nu te duce departe”.

“Suntem, evident, si noi afectati direct – "revolutia fiscala" este un bu*($@it, eminamente o manevra politica fara niciun substrat economic, dedicat in exclusivitate atragerii de noi surse de finantare pentru stat si pentru “prostirea prostimii”.

Care este palierul de bani pentru care ar renta sa te gandesti sa pleci din tara? O plata de 4-5 ori mai mare decat aici, considera managerul. “Practic, daca in Romania ai avea 4.000 de euro salariu, nu ar renta sa pleci pentru mai putin de 16-20.000 de euro in afara”, conchide el.

Pe de alta parte…

Din pacate, despre conditiile de munca, mai ales “la stat” Bogdan nu are cuvinte prea bune si vine si cu un exemplu concret.

“Am avut o prietena acum mult timp, doctor pediatru care, dupa rezidentiat, a primit primul sau salariu – 400 si ceva de lei. Deci dupa 7-8 ani de munca si invatat, atat a primit ea in mana. A inceput sa planga si, la nici trei luni de zile, a plecat in Franta, chiar fara sa stie franceza deloc. Fara sa se uite inapoi a lasat TOTUL. Iar acum cand povesteste despre munca nici nu aminteste de salariu cat despre CONDITIILE de acolo, de faptul ca in spitale gasesti tot ceea ce trebuie si nu trebuie sa te umilesti, sa spui pacientilor ca nu ai doctorii sau tratamente – lucruri de baza de altfel”, povesteste antreprenorul.

Revolutia fiscala? Un bu*($@it

De aici subiectul “aluneca” spre asa-numita “revolutie fiscala” a PSD-ului, o degringolada sinistra si facuta pe genunchi si care a afectat direct o multime de industrii si specializari.

“Suntem, evident, si noi afectati direct – este un bu*($@it, eminamente o manevra politica fara niciun substrat economic, dedicat in exclusivitate atragerii de noi surse de finantare pentru stat si pentru “prostirea prostimii”. Oricum, Guvernul castiga inca circa 20% din taxe si asta-i intereseaza de fapt. Ce e trist este faptul ca investitiile publice din PIB au fost in 2017 la cel mai scazut nivel din ISTORIA Romaniei, ceea ce este extrem de grav”, considera Bogdan Putinica.

via GIPHY

Pe de alta parte, solutia subventiei pentru IT-isti, pe un singur an si aceasta, este una considerata de Putinica ca “una mirobolanta si profund ridicola! Iar acum se discuta de cota unica, per total domneste, deci, o degringolada generala – atat ca strategie, cat si ca implementari”.

Il intreb pe Bogdan (in timp ce acesta savureaza putin din paharul sau de vin), daca cei care lucreaza in IT sunt, de obicei, votanti. Raspunsul vine fara niciun moment de gandire: “O foarte mica parte din ei voteaza – sufereau de sindromul omului deconectat de viata politica, fiind scarbiti”.

Cum definesc succesul? O suma de realizari profesionale, dar care sunt ghidate si conduse de starea personala pe care ti-o dau acele realizari.

“Pe de alta parte, cred ca la urmatoarele alegeri vor vota foarte multi. Se vor mobiliza chiar daca vor trebui sa traverseze toata Romania pentru a face acest lucru, si asta pentru ca experimentele care s-au facut inclusiv pe ei in ultimul an si jumatate i-a maturizat. Pretul este poate un pic cam mare pentru trezirea acestui spirit civic, dar poate meritam aceasta criza pentru a incepe sa ne implicam in viata de cetateni ai cetatii, sa nu ne bazam pe politicieni. Deci…patura care a dormit la alegerile anterioare se va trezi la urmatorul tur de vot!”, spune, cu incredere, Bogdan Putinica.

Cu cine ar lua masa?

Recunosc, este una dintre intrebarile mele preferate atunci cand discut cu un manager intr-un cadru informal.

Bogdan nu ezita si spune ca este foarte simplu – daca ar avea ocazia, ar lua pranzul alaturi de Jack Welch, fost manager la General Electric si un om caruia vicepresedintele ENEA i-a citit toate cartile. “Imi place enorm personalitatea lui, are un stil de management foarte modern, bazat pe onestitate, foarte direct, fara ascunzisuri sau ocolisuri. Recomand cartile sale atat managerilor, cat si antreprenorilor care vor sa devina manageri”, puncteaza Bogdan.

Apoi, pe langa Welch, vicepresedintele ENEA ar dori sa ia masa alaturi de un chinez in varsta pe care l-a cunoscut candva in Tailanda. Nu isi mai aduce aminte decat faptul ca il chema Song, si este “un om foarte spiritual. Cred ca sunt, de fapt, intr-o bula de spiritualitate (mai putin dogmatica, religioasa), in care sunt interesat de partea de meditatie, de liniste interioara, filozofica. Mi-ar placea sa vorbesc cu un om profund si genuin spiritual, care sa spuna lucruri relevante, care sa priveasca viata ca avand zero probleme si doar perceptii diferite, care sa emane pace interioara”, spune, zambind, Bogdan Putinica.

Si deja in mintea mea se formeaza o provocare – poate putin copilareasca. Vreau sa reusesc sa il fac pe Bogdan sa rada cu pofta cel putin de doua-trei ori de-a lungul intrevederii noastre. Sa il scot din “bula lui” de om care doar zambeste, dar nu rade, si deseori este foarte concentrat, hotarat. Spoiler – am reusit.

Cum definesti succesul?

Bogdan a pornit in business inca din adolescenta. A facut de-a lungul timpului mai multe exit-uri de succes, unul chiar recent – un business de fitness (One Fitness) pe care l-a avut ani buni.

“Cum definesc succesul? O suma de realizari profesionale, dar care sunt ghidate si conduse de starea personala pe care ti-o dau acele realizari. Nu o masina, barca, elicopter, ci multumirea interioara pe care o ai in acel moment. Poti sa fii de succes plantand rosii sau fiind gunoier! Noi din pacate suntem educati de societate si de realitatile dure ale Romaniei sa judecam succesul din prisma materiala. Da, conteaza si acesta, dar succesul trebuie privit prin prisma interioara”.

Atunci cand Bogdan simte ca a atins o limita, cand este foarte obosit, prefera sa ia o “pauza brusca” din orice.

“Ma opresc complet. Stau acasa, ma duc la plimbare, ma duc la film…fac orice altceva. O zi sau doua astfel si ma reincarc complet. Este EXACT ceea ce trebuie”.

Un manager este important sa fie empatic fata de angajati. Atunci cand cineva are o criza personala sau este pur si simplu extenuat este important ca managerul sa arate empatie, sa intrebe cum poate ajuta, sa fie UMAN.

“Astfel de atitudine este buna pe toate planurile. Capitalismul care a intrat in Romania nu a sters inca cu totul reactiile de acest tip, umane, insa generatiile noi de manageri sunt mai putin sensibili la aceste aspecte”.

Cum este vazuta Romania din exterior?

“Suntem ciudati!”, spune, Bogdan. “Da, suntem vazuti ca niste ciudati. Avem o gramada de lucruri care sunt extrem de dubioase pentru cei din state dezvoltate – felul in care dam spaga, de exemplu, politiei pentru a scapa de amenda sau felul in care doctorii ne pun sa ne cumparam singuri medicamente pentru ca ei nu au! Occidentalii nu au astfel de probleme – au si ei forma lor de coruptie, dar mult mai “spalata” decat la noi, nu prin cimitire sau cu tablouri prin pereti. E, si totusi, Romania, asa cum este, cu acest mediu, construieste performanta, livreaza calitate egala sau chiar mai buna decat in vest”.

Traim intr-o Romanie paralela, este incredibila ORBIREA

“Da, traim intr-o Romanie paralela. Tinerii care muncesc si vorbesc doua limbi straine par a fi pedepsiti de politicile recente, inclusiv pentru ca ei nu voteaza cu cei care conduc acuum tara. Este o politica dezbinatoare, distructiva”, subliniaza, aprins, managerul.

via GIPHY

“Desparti copiii de parinti. Este incredibila ORBIREA, lipsa totala de concentrare pe dezvoltare. Viitorul nu e vazut prin dezvoltare ci mai punem o taxa incarligata sa nu fie vazuta de prostime ca taxa si mai luam niste bani, obligam companiile sa faca nu stiu ce absurditati. Companiile de stat sunt private de investitii, dar cand iti pica stalpii si curentul si productia la scaune ca i-au picat ENEL-ului in camp…ce faci? Este o bucatica de autostrada in Moldova care, de 15 ani, sta neterminata desi este gata in procent de 86%. O centura la un oras care ar aduce beneficii gigantice, insa este lasata asa. Sunt doar cateva exemple concrete. Unii politicieni ar spune ORICE in campanie pentru a atrage, apoi fura cat pot si restul… “om vedea”. Eventual fac si cativa ani de puscarie dar ce conteaza, scriu cateva carti, ies rapid si raman si cu banii furati”.

Managerii millenials

Sunt surprins de spusele lui Bogdan si il rog sa ofere amanunte.

“Marile corporatii, in ciuda declaratiilor cum ca omul este central si extrem de important, aduc in Romania acest “fler”, aer, cum ca omul nu este atat de important. Nu le ofera birouri mai spatioase si mai frumoase, ci custi spatioase. Multi angajati se simt, insa, baterii cuplate la Matrix.

Evident, exemplul nu este valabil pentru toate companiile”. In acest sens, Bogdan Putinica da doua exemple diametral opuse.

Astfel, Oracle a pierdut in dezastrul de la Colectiv mai multi angajati. In trei zile, insusi CEO-ul companiei a venit in tara pentru a aduce condoleante si a isi oferi sprijinul. “Si aici vorbim de o megacorporatie cu sute de mii de angajati, si totusi chiar CEO-ul companiei si-a facut timp si a venit in Romania, spunand, fara sa-si faca PR public, ca este aproape de ei. A fost o reactie foarte buna si incredibil de valoroasa pe planul empatiei umane”.

Diametral opus se afla o alta corporatie, tot americana, care a decis sa inchida operatiunile din Bucuresti, timp de luni intregi plutind, insa, o incertitudine generala peste cei circa 250 de angajati ai sai.

“Milenarii primesc capitalismul deja instaurat; daca in perioada anilor ’90 se facea capitalism de dezvoltare, acum afacerile sunt exploatate si omul, din pacate, nu mai este vazut ca o fiinta, ci ca o persoana care ar trebui “sa bata mai rapid” la casa de marcat, pentru a creste eficienta companiei si bottom line-ul din Excel”.

“Pentru oamenii inteligenti si cu personalitate, cum este marea majoritate din IT, abordarile corecte sunt cele umane si nu cele reci, nu cele bazate pe cifre. Nu poti masura creativitatea ca la strung”.

Achizitii in Romania

Intrand pe “taramul strategiei business”, il intreb pe Bogdan ce achizitii sunt “pe vine” in cazul ENEA.

“Avem doua tinte identificate, acum suntem in “luna de miere”, ne cunoastem, incercam sa vedem in ce masura ne potrivim unii cu altii. Am mai fost implicat in achizitii internationale, am trecut si eu prin doua (am vandut) si am invatat ca pe langa logica de business este extrem de importanta potrivirea ideologica, chimia si operatiunile dintre oameni – integrarea culturii, lucreaza sau nu bine intre ei?”

Managerul a vazut prea multe achizitii care nu au rezistat tocmai din cauza lipsei de compatibilitate. “Oamenii sunt centrali unui business. Daca totul va decurge cum trebuie, anul asta vom anunta cel putin o achizitie pe piata locala, in zona de software”, spune, apasat, Bogdan.

Sunt cel mai bun prieten cu riscul!

Bogdan Putinica este, poate, un manager si antreprenor atipic – spune ca este “cel mai bun prieten cu riscul, pentru ca nu-l vad ca risc! Sunt obisnuit si cu succesul si cu pierderea impusa de risc. Cand eram mai tanar decizia era luata eminamente din stomac. Credeam intr-o idee, mi se parea ca am echipa potrivita, ii dadeam drumul. Acum, dupa atatia ani de business, apar si calculele si intotdeauna sunt parte din ecuatie. Personal, sunt mai confortabil a investi in zona de “blue ocean”, unde nu exista competitie mare. Ideile in sine nu conteaza atat de mult – stii vorba cu “10 idei la un dolar”, cat implementarea. De asemenea, nu pariez pe o singura investitie majora, dar nici nu-mi creste pulsul la fiecare investitie pe care o fac. Asa inveti – esuezi de multe ori”.

Il rog pe Bogdan sa imi spuna o companie pe care o respecta. Raspunsul ma surprinde: nVidia.

“Imi place sa ma joc, imi fac propriile sisteme, stiu ce inseamna fiecare componenta din computer. Imi place foarte mult cum s-a dezvoltat nVidia de-a lungul anilor, adaugand peste competenta video si puterea de calcul ca fundatie – ti-ar fi greu sa crezi, de exemplu, ca nVidia este primul suplier de putere de calcul pentru criptomonede, avand cele mai puternice procesoare”, puncteaza Bogdan Putinica.

“Urmeaza-ti pasiunea?” Daca pasiunea mea ar fi clatitele, nu inseamna ca as fi si exceptional in business-ul cu clatite!

Romanii cresc foarte mult cu limbajul american de business care spune “follow your passion” – urmeaza-ti pasiunea.

“Daca pasiunea mea ar fi clatitele, asta nu inseamna automat ca as fi exceptional intr-un business cu clatite! Mai degraba fa din clatite un hobby si munceste ceva la care esti FOARTE BUN, daca nu CEL mai bun”.

Ce sfaturi ar oferi tinerilor studenti? Sa nu lucreze inca din primul an de facultate pentru “quick money”, ci sa invete mai intai, pentru a avea o baza pe care sa poata construi mai mult, mai rapid, mai eficient. “Da, este tentant sa te angajezi, mai ales in IT, din primul an de facultate. Uneori banii sunt buni, ai si senzatia ca inveti, insa vei fi privit in companie ca o persoana mediocra si esti si privat de o multime de chestiuni pe care le-ai putea invata in acel timp. Pleci pe un drum de mediocritate. Cum ar fi insa daca ti-ai luat acel timp sa inveti? Da, este mai putin sexy decat sa faci software pentru sateliti (ce facem noi, de exemplu, la ENEA), insa a invata cat de mult(e) poti te asigura ca vei fi foarte bun la primul job”.

In business, ca si in facultati, sunt trei paliere importante din care este bine sa faci parte – primii 1%, cei extraordinari, primii 3% si primii 10%. “Tu vrei sa faci parte din aceste paliere de excelenta! De exemplu restaurantul in care ne aflam se afla, din punctul meu de vedere, in primele 1% - varfurile, cele foarte bune, dar extrem de rare”, exemplifica Bogdan Putinica.

Ce ar schimba in business

In Romania, stabilitatea si vizibilitatea asupra deciziilor nu exista si acestea sunt ABSOLUT necesare; iti faci planuri, strategii…dar peste noapte asisiti la schimbari profunde ale paradigmelor de business.

“Guvernantii nu realizeaza ce REAL este riscul ca o companie care aduce milioane de euro la buget sa plece din Romania – cum au plecat firme de componente auto din Ardeal, de exemplu. Dacia produce in Maroc mai mult decat in Romania, pentru ca are strazi mai bune. Te muti de oriunde… oriunde, si acest lucru ar trebui sa starneasca semnale de alarma guvernantilor”.

In ceea ce priveste modificari pe care le-ar face in Bucuresti, spune ca “l-as muta pe malul unei ape mai ofertante decat Dambovita” – si rade. “Nu, acum serios, as face mai multe parcari publice subterane. Parcarea de la Universitate, de exemplu, este o bijuterie, desi nu indeajuns de folosita. Romanului inca i se pare cool si smechereste sa parcheze fix in fata cafenelei din centrul vechi, sa se dea mare cu masina lui. Toti alegem insa confortul, in conditiile in care transportul public nu este o alternativa viabila in Bucuresti”.

Cea mai recenta investitie personala a lui Bogdan Putinica este una in sanatate – TheCode, un program de sanatate la 360 de grade. “Se adreseaza persoanelor care vor sa isi schimbe viata fara medicamente. Imbina sportul cu aspecte de energie si echilibrare emotionala cu alimentatie corecta. Este micul meu “Blue Ocean” de care aminteam anterior. Este un program gandit pentru omul modern si, la 4 ani deja, am vazut ca este extrem de bine primit, avand peste 600 de cursanti, parteneriat cu Medicover si chiar clienti din afara Romaniei”.

In ceea ce priveste concediile, Bogdan Putinica spune ca ii place sa stea la Marea Neagra, in Romania. “Da, te mai socheaza mucurile de tigara de pe plaja si mizeria, dar am copilarit la malul marii, la Constanta si…sunt indragostit de zona aceasta. Cel mai des merg la Navodari. Imi place insa sa fac si scufundari si, cand ies din Romania, vreau sa marsez pe lucruri mai speciale, experiente din care poti invata si care te dezvolta, ca om – am urcat pe Kilimanjaro, am stat in safari, am trait intr-un trib din jungla, anul acesta o sa merg in Peru pe Inca Trail. Sunt o fire curioasa si imi place sa experimentez”, spune el.

Il rog sa imi spuna ce parere are de presa din Romania.

“Ca multe alte lucruri din tara, si presa este marcata de mediocritate, cancan-ul vinde. Sunt putine varfuri care merita urmarite – wall-street.ro, Recorder…din pacate si industria aceasta este foarte “money driven”, insa varfurile ies in evidenta rapid. De exemplu, in WIRED am citit analize extrem de pertinente despre criptomonede in urma cu zece ani! Si o sa citesc in continuare, avand incredere in ei”.

Spre finalul intalnirii vorbim (chiar si) mai relaxati despre viata de zi cu zi, o amenda luata de Bogdan pentru ca “am parcat aiurea, in fata scolii si am fost norocosul ales de politist desi toti parcheaza acolo – legea-i lege, asta e!” apoi am observat ambii ca au trecut aproape doua ore de cand discutam.

“Mi-a facut placere, altfel n-as fi stat atat, iti dai seama…”, spune Bogdan – ca de obicei, un gentleman. Rad si ii spun ca mi-a dat ceva de munca, “sa vezi ce-o sa mai scriu acum…”.

Pe drumul inapoi am rememorat cele vorbite si am realizat ca a spus ATATEA lucruri incat primele fraze ale articolului pe care tocmai l-ai parcurs (poate pe diagonala, nu-i asa?) vor fi extrem de vagi. Nu poti alege ceva anume, care sa fie “cel mai cel”, atunci cand vorbesti cu Bogdan Putinica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri