Femeile prind din urma barbatii in ceea ce priveste interesul pentru urmarea cursurilor unui MBA. Asa sustin reprezentantii scolilor de business din Romania, potrivit carora procentul femeilor lider interesate de un MBA a ajuns la 40%-50%.

Pana acum cativa ani, cei mai multi studenti de EMBA erau barbati. Acum, insa, trendul este de echilibrare a numarului de femei si barbati. De exemplu, la Maastricht School of Management (MsM) raportul este de 40%-femei si 60%- barbati, in ultimii 5 ani, potrivit datelor oferite de Dora Surugiu-Kocsolade, managing director al scolii de business. Programul de MBA Executive la Maastricht School of Management costa 18.600 de euro.

Citeste si 4 motive pentru care femeile ar trebui sa se inscrie la un MBA.

Anul de incepere a EMBA-ului MsM
Procentul de femei din numarul total
2010 39%
2011 44%
2012 46%
2013 31%
2014 42%
Media 40%


Date oferite de Maastricht School of Managament Romania

Este evident ca din ce in ce mai multe femei sunt interesate sa faca un MBA. Asa sustine si scoala de business WU Executive Academy la Bucuresti, unde, 50% din managerii inscrisi in 2014 sunt femei, cel mai mare procent inregistrat de la lansarea programului, in 2006. Asta inseamna ca din totalul de 28 studenti inscrisi, 14 sunt femei, mult peste media de 25% inregistrata in ultimii ani, explica Adriana Codruta Georgescu, manager de program EMBA Bucharest, WU Executive Academy. Cine este admis la WU Academy plateste 35.200 de euro pe un program de MBA.

Interesul femeilor pentru un program de MBA este in crestere, confirma si Universitatea Sheffield. "Acest fapt se reflecta in numarul de solicitari de informatii, de dosare inscrise si de dosare admise ale femeilor in ultimii 5 ani. Doar in anul 2014, peste 25 de femei manageri de au inceput programul de MBA in Bucuresti. Luand in considerare intregul program, in toate cele patru tari in care a fost implementat (Grecia, Serbia, Ucraina si Romania), in jur de 40% din studentii nostri au fost femei, de-a lungul anilor", sustine Alina Toader, country manager la Facultatea Internationala a Universitatii Sheffield, City College. Aici, programul costa 15.340 de euro pentru cei doi ani de studiu.

Numarul femeilor se tine aproape de cel al barbatilor si la Academia de Studii Economice. Astfel, la programul MBA Romano-Canadian din cadrul ASE, daca promotia care a inceput programul in anul 2011 era compusa din 54% femei (13 de femei dintr-un total de 24 cursanti), pentru promotiile urmatoare procentul cursantelor a scazut la 44% din total (si acest procent este aprox. acelasi in ultimii 3 ani), spune Alin Valentin Angheluta, Lect.univ.dr., Departamentul de Marketing, Academia de Studii Economice Bucuresti.

Cand incep romancele sa faca un MBA

In general, cand ajung la varsta de 30 ani, romancelor le surade ideea de a se inscrie la un MBA. "In ultimii 3 ani am avut atat cursante aflate la inceputurile carierei (avand 25 ani), cat si cursante cu o bogata experienta in campul muncii (avand varsta peste 50 ani), dar majoritatea se situeaza in jurul varstei de 30-35 de ani", spune Angheluta.

"Daca acum 3-5 ani varsta medie a doamnelor care incepeau un program de EMBA era de 35-39 de ani, in ultimii doi ani a scazut semnificativ. Pentru seria MsM inceputa in 2013, varsta medie este de 31 de ani, iar pentru cea de anul acesta 33 de ani", spune Maastricht.

In ce priveste WU Academy si Universitatea Sheffield, media de varsta este de 35 de ani. Aici vorbim de femei care au pozitii de management si in jur de 12 ani de experienta in domeniu.

Tu faci un MBA? Povesteste-ne ce te-a convins sa te inscrii la o scoala de business.

Sursa foto: Femeie care priveste prin binoclu/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri