Nicolaie Prodromou este un tanar pictor a carui creativitate trece dincolo de panzele din atelier, ajungand in zona cinematografica. Isi doreste sa infiinteze un studio de animatie si film contemporan si sa regizeze urmatoarea mare distopie. Am discutat cu el in cadrul campaniei "20 la puterea 20", lansata de catre Metropolitan Life la aniversarea a doua decenii de prezenta in tara noastra si care isi propune sa sustina tinerii care vor aduce o crestere exponentiala si care vor reprezenta Romania de maine.

Wall-street.ro: Cand ti-ai descoperit pasiunea pentru arta si ce te-a motivat sa mergi in aceasta directie?

Nicolaie: Totul a inceput intr-o joi, anul 2005, cand eram la scoala. Am gasit o panza sub un dulap care probabil statea acolo de ceva timp, avea deja ceva desenat pe ea, un soi de compozitie abstracta, oricum ceva ce nu avea sens pentru mine atunci. Am luat opera, am colorat-o si mi-am asumat-o complet. Profesoara de desen a fost extrem de mandra de mine si m-a incurajat sa aplic la liceul de arta.
As putea spune, acum, dupa vreo 13 ani ca a fost cea mai buna decizie artistica pe care am luat-o vreodata.

Wall-street.ro: Cum reuseste un artist sa isi imparta timpul intre creatie si activitatile cotidiene?

Nicolaie: Nu reuseste. Imi dau seama cum de multe ori imi regizez fiecare aspect al vietii. Poate chiar activitatea mundana este o forma de creatie.

Wall-street.ro: Care consideri ca este cea mai buna creatie a ta si ce crezi ca te-a inspirat in momentul in care ai realizat-o?

Nicolaie: Cea mai buna, prin care vreau sa spun cea mai recenta, opera a mea este un film experimental, We built your Sun - film care abordeaza ideea simularii si principiului holografic intr-o tematica oarecum distopica. Cred ca inspiratia principala pentru acest film a fost pe de o parte Simulacrul si Simularea lui Baudrillard cat si conflictul zilnic al omului cu convergenta dintre realitate si tehnologie.

Wall-street.ro: Ai avut vreun moment in care ai renuntat sa finalizezi o creatie de teama ca perceptia celor din jur ar urma sa fie una negativa?

Nicolaie: Niciodata, dar recunosc ca ma gandesc la asta. Incerc sa duc orice proiect pana la capat si la sfarsit sa-i dau drumul in padure. Imi place sa urmaresc momentul eliberarii, dar spre deosebire de cei de la protectia animalelor, un artist ar trebui sa nu planga.

Wall-street.ro: Care sunt hobby-urile tale?

Nicolaie: Sa ma uit obsesiv la Filantropica si sa pun muzica, in special jazz fusion.

Wall-street.ro: Care este artistul tau preferat si cum a reusit sa iti influenteze munca?

Nicolaie: Primesc atat de des intrebarea asta si de fiecare data incerc sa dau un raspuns diferit, astazi il voi alege pe Peter Tscherkaasky.
Modul experimental in care abordeaza filmul, iubirea pentru montajul analog si folosirea consistenta a filmarilor arhivale sunt doar cateva din modurile in care a reusit sa ma influenteze direct.

Wall-street.ro: Ce ti-a placut cel mai mult la initiativa Metropolitan Life si cum te simti in calitate de protagonist al acestui proiect editorial?

Nicolaie: Ma simt placut surprins ca exista oameni care gasesc ce am de spus ca fiind interesant, care in special, pot sa mineze adevarate sensuri in imaginile obscure si criptate pe care le ofer.

Wall-street.ro: Care este cel mai maret vis al tau?

Nicolaie: Realist, sa fiu inca in viata cand colonizam prima parte a Caii Lactee. Optimist, sa regizez urmatoarea mare distopie cinematografica.

Wall-street.ro: In ce oras ti-ar placea sa te muti si sa creezi ?

Nicolaie: Bucurestiul este foarte bun cu actul meu creator, dar, sincer cred ca Timisoara, cel putin o perioada"

Wall-street.ro: Ce ai schimba la sistemul de educatie romanesc?

Nicolaie: As aboli distinctia intre uman si real, literatura si artele audio-vizuale sunt cat se poate de reale. Pasul 2 ar fi sa introducem metode vizuale si practice de a intelege implicatiile pe plan indelungat pe care le au diversele materii in cariera noastra. Ar fi mai bine, presupun, daca am intelege toti de mici ca exista si alte joburi in afara de doctori si avocati, ca NASA nu angajeaza doar astronauti, etc"

Wall-street.ro: Ce planuri de viitor ai?

Nicolaie: Vreau sa complotez impotriva cinematografiei moderne. Nu stiu inca cum. Stiu doar ca voi incerca sa infiintez un studio de animatie si film contemporan".

Wall-street.ro: Ce sfaturi ai avea pentru tinerii care doresc sa urmeze calea picturii?

Nicolaie: Sa vada cu mintea si sa gandeasca cu mana. Cred ca in ziua de azi nu avem nevoie de mai multi pictori manieristi care sa ne impresioneze cu profilurile lor de Instagram sau care sa creeze pentru algoritmuri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri