Din ce in ce mai des am observat atat in mediul politic cat si in mediul de business distinctia dintre nivelul tehnic si nivelul politic (nu neaparat ideologic) al deciziei sau solutiei. Primul nivel are in vedere rigoarea, pragmatismul, solutia care poate fi implementata, procedura de implementare, in timp ce cel din urma nivel are la baza viziunea si nu rigoarea, generalitatea si nu solutia sau modalitatea de implementare, rezultatul de atins si nu realitatea implementarii.
Ideal ar fi ca cele doua segmente sa se suprapuna astfel incat viziunea si rezultatul de atins sa fie insotite de rigoare, solutie concreta si procedura de implementare. Exemplul perfect sub acest aspect este Steve Jobs, care avea si viziunea lucrului pe care-l facea dar si stia la un anumit grad de profunzime cum sa faca acel lucru.

Din pacate, acest lucru se intampla din ce in ce mai rar, si astfel avem oameni politici atat in conducerea ministerelor cat si in managementul societatilor comerciale. Cand spun oameni politici nu am in vedere membrul unui partid politic sau persoana numita pe criterii politice, ci ma gandesc la oamenii care gandesc in termeni de politici si fac politica domeniului de activitate.

Lumea, fie ca este de business sau politica, functioneaza din ce in ce mai des dupa documente de politici publice, sau politici private, neavand solutii concrete, solutii tehnice la problemele reale, pragmatism si realism, tehnicieni si birocrati, functionari publici si oameni de afaceri. Lucrul acesta se intampla foarte des in mediul politic dar incepe sa devina din ce in ce mai simtit si in mediul privat. Astfel avem ministrii care au viziune dar pentru alta realitate, care stabilesc politici publice dar acestea nu se implementeaza pentru ca nu exista tehnicienii sau pentru ca nu pot fi executate concret. Pe hartie si la nivel general lucrurile sunt perfecte, insa problemele apar atunci cand viziunile si politicile trebuie implementate. Astfel, avem oameni care fac bani dar nu afaceri, care deseneaza produse (a se citi companii) falimentare inca de la inceput.

Lumea incepe sa devina una a inteleptilor si vizionarilor, si mai putin una a tehnicienilor, iar educatia si gandirea se generalizeaza. Suntem din ce in ce mai preocupati de viitorul indepartat si nu ne pasa de viitorul imediat. Ne gandim mai mult la rezultat decat la calea de atingere a unui anumit rezultat.

Astfel, Guvernul si Domnul Prim-Ministru ar trebui sa fie mai preocupat de gasirea tehnicienilor si a birocratilor care sa-i implementeze politicile publice, sa-i spuna cum se modifica o lege, cum se defineste o taxa, cum se reglementeaza un domeniu, cum se combate evaziunea fiscala, etc. decat sa stranga nu stiu ce Sfat al Inteleptilor. Prea multa vreme Romania a fost condusa de oameni intelepti. Avem nevoie doar de oameni inteligenti, tehnici si perseverenti. Avem nevoie de oameni educati concret si nu de oameni vizionari. Viziunea fara tehnicitate ne-a adus unde suntem. Asa s-au cheltuit milioane de euro pentru autostrazi care nu exista.

Am dezvoltat o cultura a lipsei de concretete la toate nivelurile si in toate mediile. Am devenit politicieni, in sensul ca am uitat ca pentru a juca fotbal trebuie sa avem sireturile legate si nu neaparat sa cunoastem strategia lui Mourinho. De la guvernare si pana la fotbal, de la educatie si pana la alimentatie, de la cultura si pana la condusul masinii, am abandonat abordarea pragmatica, concreta si temeinica in detrimentul abordarii globale, nerealiste si teoretice.

Nu trebuie sa avem un Guvern format din laureati ai Premiului Nobel dupa cum nu trebuie sa devenim o tara formata doar din Shakespeare, Eminescu si tot asa, pentru a trai mai bine. M-am oprit zilele trecute, intr-o dimineata la intrarea in Bacau sa intreb un taximetrist unde este o anumita strada (cautam Tribunalul si nu-l gaseam). Raspunul acestuia este pentru mine dovada suprema a tehnicitatii: in mai putin de 5 secunde mi-a raspuns ca strada indicata de mine nu exista in Bacau. Si avea dreptate. Eu gresisem numele strazii, spunand una din Bucuresti.

De astfel de oameni are nevoie Guvernul si mediul de business din Romania pentru a face lucrurile sa mearga. De oameni care-si cunosc profesia si meseria la modul concret si nu la nivel principial si general. Suntem prea saraci si problemele sunt prea concrete pentru a ne permite luxul de a avea o abordare generala si teoretica. Germania este in continuare motorul Europei pentru ca traieste din competitivitate; Italia l-a numit pe Mario Monti ca prim-ministru, un tehnician desavarsit. Si tot asa.

Generalitatea, viziunea si politicile vs. Rigoare, tehnicitate si realitate.

In ceea ce ma priveste, as opta pentru tehnicitate intrucat:

1. Codul fiscal are nevoie de tehnicieni care sa defineasca in mod concret sfera de aplicare a impozitului pe profit, sau pentru a defini in mod corect raportul juridic fiscal, spre exemplu si nu de „intelepti”. Societatea contemporana abunda in generalitatea abordarii, desi problemele existente sunt concrete si imediate. Fiscalitatea in general, are nevoie de tehnicieni de sus pana jos, de la ministru pana la functionarul de la ghiseu pentru a evita situatiile in care ti-se cere „stampila pe timbru”.

2. Sanatatea are probleme concrete, dupa cum proiectul de lege privind sanatatea trebuie sa fie concreta si nu sa abunde in generalitati si politici. Trebuie definit raportul dintre medic si pacient, trebuie stabilita responsabilitatea sistemului la nivel individual. Cum cresti calitatea actului medical atat la nivel profesional cat si la nivel administrativ, este o intrebare la care doar tehnicieni pot sa raspunda si nu politicienii. Cum faci ca medicul sa fie informat si educat profesional este o problema a tehnicienilor si nu a politicienilor sau a politicilor.

3. Educatia are probleme concrete care nu au fost rezolvate de legea educatiei, recent adoptate. Spre exemplu, problema acreditarii nu a fost rezolvata, solutia fiind mostenita din legislatia veche. Asa se intampla cand compromisul politic se face la nivel de politici si nu la nivel de solutii concrete. Generalitatea si nepriceperea sunt din ce in ce mai usor de observat in actele normative adoptate de Guvern sau alte autoritati publice.

4. Procedurile se fac cu tehnicieni pentru a nu deveni birocratice. Vedeti spre exemplu cate cereri trebuie sa depui pentru a inmatricula o masina. Procedurile nu se fac cu politici ci cu oameni concreti care sa stea sa gandeasca un sistem de sus pana jos si de la stanga la dreapta. Lipsa tehnicienilor face sa existe proceduri neintegrate in sistem, sa platesti TVA-ul pe baza de CIF si la administratia unde ai sediul profesional iar impozitul pe venit pe baza de CNP si la administratia unde ai domiciliul.

Madalin-Irinel Niculeasa este avocat specializat pe probleme de taxe, regulatory si drept constitutional, fiind doctor in drept fiscal. El este coordonatorul societatii de avocatura Niculeasa Tax & regulatory.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri