Ghidul reuneste intr-un singur document toate prevederile legale din Codul fiscal, din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal precum si din normele procedurale, necesare in cazul operatiunilor care intra sub incidenta sistemului TVA la incasare.

Ghidul este un instrument util oferit contribuabililor datorita faptului ca este structurat astfel incat sa ofere, pe langa selectia si gruparea coerenta a prevederilor referitoare doar la TVA la incasare existente in Codul fiscal si in normele metodologice, si explicatii, comentarii, exemplificari, in situatia in care intelegerea textelor legale este mai dificila sau necesita coroborari intre diferite articole din cod si din norme.

Sistemul de TVA la incasare va intra in vigoare de la 1 ianuarie si vizeaza, dupa cum precizeaza articolul legii, "asigurarea unui cadru fiscal propice redresarii intreprinderilor mici si mijlocii aflate in situatii dificile datorate crizei actuale si lipsei de lichiditati".

Totusi, Ministerul de Finante a considerat necesar, avand in vedere caracterul de noutate al acestor prevederi, sa ia o serie de masuri suplimentare, pentru a aduce la cunostinta contribuabililor modul de aplicare a sistemului TVA la incasare.

Specialisti din cadrul Ministerului Finantelor Publice vor asigura instruirea contribuabililor la sala Amfiteatru din cadrul Institutului National de Statistica, din Bucuresti, in zilele de 27 noiembrie si 4 decembrie, in intervalul orar 10:00 – 13:00.

Persoanele vizate pentru participarea la aceste instruiri sunt toti contribuabilii interesati de aplicarea sistemului TVA la incasare.

Participarea la acest eveniment se va realiza in limita locurilor disponibile si in ordinea inscrierii, iar persoanele doritoare trebuie sa isi trimita datele de contact la adresa cristian.marin@mfinante.ro.

Termenele limita pentru inscriere sunt 23 noiembrie 2012, ora 14.00 pentru evenimentul din data de 27 noiembrie si 30 noiembrie 2012, ora 14.00 pentru evenimentul din data de 4 decembrie.

Capacitatea salii Amfiteatru, din cadrul Institutului National de Statistica, este de 250 de locuri.

Actiuni similare de instruire a contribuabililor vor avea loc in toate judetele tarii, in zilele de 27 noiembrie, respectiv 4 decembrie 2012, si vor fi organizate de catre Directiile finantelor publice judetene in municipiile resedinta de judet.