18 luni este o perioada buna de timp, cam cat o viata de antreprenor sau cam cat i-ar lua unei femei sa faca doi copii (aritmetic vorbind), durata sarcinii fiind chiar o unitate de masura care a inceput sa fie folosita pentru a masura performantele in piata de capital, de exemplu.
Potrivit unor surse, chiar inainte de alegeri, statul pare sa se grabeasca cu decontarile de TVA, cel putin in cazul a circa 300 de firme din Bucuresti care asteapta rambursarile de TVA de mai bine de 18 luni. Asta transmitea un mesaj intern care a circulat in administratiile financiare din Bucuresti.

Decizia, chiar daca are iz electoral, este una sanatoasa pentru economie, dar hemoragia mediului de afaceri persista, pentru ca aceste 300 de firme au asteptat mai mult de 18 luni sa isi recupereze banii de la stat si, probabil, tot atatea firme nu au mai rezistat atat de mult pentru a-si recupera sumele.

Pentru a observa dimensiunea tragica a acestei situatii trebuie sa precizam ca termenul legal pentru rambursarea TVA este de 45 de zile. Restul de 16 luni si jumatate este perioada in care statul risca sa plateasca penalitati pentru intarziere sau perioada in care o firma poate sa intre in insolventa ca urmare a blocajului financiar si a sumelor
Totusi, intarzierile de 18 luni sunt o exceptie, media fiind undeva la 8-9 luni.

Si mai important decat o medie este faptul ca IMM-urile sunt principalele victime in cazul rambursarilor de TVA intarziate, iar aici apare o problema de strategiei economica.

Desi in orice economie avansata, IMM-urile sunt coloana vertebrala a economiei, in Romania statul nu a facut din acest sector o prioritate, motiv pentru care numeroase firme mici si mijlocii au pierit in ultimii ani din cauza crizei financiare si a recesiunii.

Lasand la o parte discutiile despre incapacitatea statului de a ajuta mediul de afaceri, este suficient sa ne uitam la o radiografie a economiei germane pentru a ne convinge de importanta IMM-urilor.

In Germania, 99,5% din totalul firmelor sunt IMM-uri, iar acestea angajeaza circa 61% din forta de munca si creeaza aproape 55% din PIB. Situatia nu este cu mult diferita nici in Romania, IMM-urile fiind responsabile pentru 53% din produsul intern brut al tarii.

Care este insa solutia pentru a responsabiliza statul si in acest fel antreprenorii sa nu mai fie pusi in situatia de a rezista 18 luni?

Povara cade din pacate tot pe spinarea firmelor, dupa cum precizeaza consultantii fiscali. Legislatia pentru a cere despagubiri statului exista, iar acest lucru inseamna ca exista si cazuri solutionate favorabil de instantele de judecata, in urma carora statul a fost fortat sa plateasca penalitati la rambursarile de TVA cu intarziere.

Stiti reclamele cu cetateanul european care are drepturi? Acea campanie finantata de Uniunea Europeana ne invata ca fiecare cetatean poate sa spuna nu abuzurilor si sa isi ceara drepturile.

La fel de utila ar fi si o campanie adresata firmelor, pentru ca acestea sa stie ca au dreptul sa primeasca despagubiri de la stat pentru fiecare zi de intarziere la TVA rambursabil.

Consultantii fiscali spun ca legislatia europeana este abundenta, clara si exista chiar si un precedent la Curtea Europeana de Justitie. Firma Enel a castigat in Bulgaria dreptul la dobanzi penalizatoare pentru rambursarea intarziata a TVA.

Dar contribuabilii trebuie sa stie ca beneficiaza de acest drept si bineinteles sa il solicite. O inmultire acestor solicitari si un numar cat mai mare de procese in care statul sa fie parat ar putea schimba si abordarea autoritatilor la capitolul rabursarilor de TVA.

Este bine de stiut ca, odata ce esti "antreprenor european", ai drepturi si poti sa ti le ceri in instanta, chiar daca inseamna sa lupti impotriva statului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri