Pensiunile, hotelurile, barurile, restaurantele, saloanele de infrumusetare, spalatoriile auto, atelierele de croitorie si de incaltaminte vor fi printre serviciile care vor intra sub incidenta impozitului forfetar, daca acesta va fi aplicat, a anuntat cabinetul ministrului delegat pentru IMM-uri, Turism si Mediu de Afaceri, Maria Grapini.
Cabinetul a tinut sa sublinieze ca "in acest moment, impozitul forfetar pentru care se face analiza si studiu de impact nu este impozitul minim aplicat de Guvernul Boc".

Aplicarea impozitului forfetar la aceste servicii se justifica in contextul in care cheltuiala administrativa pentru plata impozitului pe profit este mare si pentru intreprinzator, si pentru stat, pentru ca Fiscul trebuie sa verifice si sa controleze fiecare locatie.

In acelasi timp, ministrul delegat precizeaza ca sumele de plata nu vor fi egale pentru toate serviciile si se va tine cont de indicatori relevanti precum capacitate localului, calitatea amplasamentului si tarifele medii.

Motivele introducerii impozitului forfetar

- simplificarea administrativa la intreprinzator si la institutiile de control ale statului.

- posibilitatea evidentierii veniturilor in mod corect si realizarea de profit in vederea repartizarii pentru dezvoltare sau dividende, de catre intreprinzatori (acestia vor plati suma fixata, indiferent de cat profit vor face).

- reducerea coruptiei la exercitarea controalelor la activitatile de servicii.

- etica si echitate pentru mediul de afaceri (toti cei care produc venituri trebuie sa plateasca un impozit).

Cabinetul ministrului delegat pentru IMM-uri, Turism si Mediu de Afaceri anunta ca studiul de impact se va face dupa ce va avea loc discutia cu toate asociatiile profesionale si patronale si va fi luata o decizie cu privire la categoriile de servicii la care se va aplica impozitul, cuantumul acestuia si criteriile de stabilire a cuantumului.

De asemenea, reprezentantii ministerului sustin ca activitatea de control este simplificata deoarece exista evidenta societatilor din fiecare categorie de servicii si grila stabilita de plata a impozitului.

"Aceasta masura va creste, de asemenea, conformarea voluntara, intreprinzatorul platind cota stabilita, iar pentru cine nu plateste, Fiscul poate stabili, fara control, penalitati de intarziere, nefiind necesar un control contabil", potrivit comunicatului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »


Setari Cookie-uri