Anii '90 au fost, pe langa Bonibon si Turbo, anii mineriadelor, cei in care romanii isi vindeau casele si alergau cu sacosele de bani la Caritas, anii in care pseudo-oamenii de afaceri dadeau tepe economiei nationale cu increngaturi politice si anii nationalizarilor frauduloase. In aceeasi perioada, s-au nascut tinerii de astazi, asa-numita Generatia Y, care impune o noua tendinta in sport, business, leadership, dar si la nivelul intregii societati.

Generatia anilor '90 nu este doar generatia care astazi asculta manele. Este mai educata, mai diversa etnic si rasial, dar mai putin religioasa. De altfel, numarul tinerilor inscrisi la studii superioare aproape s-a dublat in ultimele doua decenii. De asemenea, Generatia Y este mai libera in exprimare, mai liberala si mult mai deschisa la schimbare decat generatiile dinainte.

Idolii acestor tineri nu sunt vedete de la Hollywood, ci oameni obisnuiti care fac lucruri extraordinare, au repere cu care se pot identifica si situatii la care pot aspira. Generati Y nu este interesata de economisire sau de planuri de investitii, este generatia spend now, save later, asa cum a detaliat Florin Boldescu, home banking clients manager - customer value proposition area in cadrul Raiffeisen Bank, la cea de-a doua editie a conferintei Romanian Youth Focus.

Competitivitatea din piata muncii le face viata mai stresanta decat cea a parintilor lor si ii face sa le fie frica de ratarea oportunitatilor. Sunt extrem de critici, nu accepta raul cel mai mic si au o participare politica redusa, compensand insa printr-o implicare civica tocmai pentru ca au inteles ca au puterea de a remodela universul. Sunt pasivi desi au totul la un "clik" distanta. De fapt, ceea ce este vazut drept o lipsa de aspiratie, pentru Gen Y reprezinta o adaptare la ce se intampla in jur.

Traim in aceasta generatie si avem deja conturate liniile mari si transformarile care au loc in structura ei. Pe umerii acestei generatii sta o povara serioasa, deoarece ea trebuie sa duca mai departe si sa impuna noua economie si noile reguli sociale. Din aceasta generatie fac parte, atat oameni din sport, cat si din business, leadership s.a.m.d...

Poate cei mai cunoscuti romani pe plan international raman cei din lumea sportului, si astfel, dupa trio-ul deja invechit Nadia, Nastase, Hagi ne putem mandri acum cu reprezentatii unei noi generatii, precum Larisa Iordache, Simona Halep sau Alexandru Maxim. Cea mai recenta performanta a obtinut-o Simona Halep, locul 11 WTA, care a invins in finala turneului de la Sofia si a ajuns la 6 turnee castigate in acest an, dupa reusitele de la Nurnberg, Hertogenbosch, Budapesta, New Haven si Moscova. Este insa indeajuns pentru un reprezentant al Gen. Y pentru a obtine calitatea de lider?

Ce sanse avem la un nou val de lideri in Romania?

"Lideri exista si vor exista in fiecare societate. Cu toate acestea, caracterul unui lider depinde insa, in primul rand de competentele sale, de capacitatea institutionala a modelului societal de a sustine ascensiunea celor dotati si nu in ultimul rand, cultura, modul in care functioneaza societatea respectiva", considera Alfred Bulai, conferentiar universitar doctor la Catedra de Sociologie a Facultatii de Stiinte Politice, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative.

In opinia sa, potential exista in societatea romaneasca, dar tendinta partidelor politice de a promova propii oamenii va reprezenta mult timp un obstacol in calea ascensiunii elitelor. De asemenea, impactul in societate al Generatiei Y, nascuta dupa 1990, poate fi cel mult unul moderat, in opinia sociologului, bazat in special pe procesul de inertie sociala, in conditiile in care distanta fata de perioada comunista nu a fost foarte mare. In ceea ce priveste succesul Simonei Halep in tenis, sociologul incadreaza reusita drept una personala, si nu reprezentantiva pentru Generatia Y.

Pe de alta parte, chiar daca generatiile curente beneficiaza de o libertate de exprimare mai mare, fata de cele care au trait in comunism, spectrul de oportunitati in ceea ce priveste competitia corecta in cariera s-a ingustat oarecum. Alfred Bulai a oferit drept exemplu, cazul arhitectului Anca Petrescu, nascuta in mediul rural dar care a reusit sa le "ia fata" unor "somnitati" in domeniu atunci cand a fost ales proiectul pentru cea mai mare cladire din Europa Centrala si de Est, Casa Poporului, pe vremea lui Ceausescu. "Ce tanar ar mai avea aceasta sansa astazi?", apreciaza Alfred Bulai.

Anca Petrescu, arhitect al Casei Poporului, a murit miercurea trecuta, la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, dupa ce intrase in coma la sfarsitul lunii septembrie, in urma unui accident rutier. Anca Petrescu s-a nascut in 20 martie 1949, la Sighisoara, iar in 1973 a absolvit Institutul de Arhitectura Ion Mincu. In 1980 a fost desemnata sa proiecteze Casa Poporului, in prezent Palatul Parlamentului. In legislatura 2004-2008 a fost deputat din partea PRM.

"Politicile statului de a cauta si de a valorifica elitele sunt la pamant. Sansa unui copil care se naste in mediul rural astazi de a mergela scoala si de a face o cariera deosebita sunt destul de reduse din cauza limitarilor financiare si sociale. Pe de alta parte, daca te-ai nascut unde trebuie poti sa ajungi departe!", mai spune sociologiul, cotactat de wall-street.ro.

Iarta-ma ca gandesc diferit!

Generatia Y pare dupa 2010 mai dornica de afirmare ca niciodata, probabil odata cu atingerea maturitatii, in contextul in care reprezentantii acesteia se apropie de 25-30 de ani.

Se remarca astfel o efervescenta si o euforie contagioasa in randul tinerilor, in ceea ce priveste protestele, indiferent de cauza si scopul acestora. De exemplu, incepute in luna septembrie, protestele anti Rosia Montana au cuprins intreaga tara si au capatat rapid noi valente. Daca la inceput zecile de mii de persoane scandau aproape exclusiv lozinci impotriva anumitor parti ale proiectului, dupa o saptamana diversele frustrari ale romanilor au iesit la suprafata, acestia ridicand mai multe probleme cu care se confrunta societatea romaneasca.

Practic, romanii au simtit ca protestele stradale din ultima saptamana reprezinta “o oportunitate de aur” sa isi strige problemele asa cum nu puteau inainte. “Este doar picatura care a umplut galeata frustrarilor noastre. Nu mai protestam de mult doar pentru Rosia Montana!”, afirma unul dintre cei mai ferventi sustinatori ai protestantilor, cu vocea ragusita.

"Vorbim, in mod clar, de nemultumiri de fond, se aduna «capital» negativ care trebuie dat afara. Oamenii de pe strazi nu sunt nemultumiti doar de Rosia Montana cat si de esecurile si balbele acestui Guvern - vezi balbele CFR Marfa, esecul Oltchim si asa mai departe", spune Bulai. "Mai mult, oamenii au iesit atat de multi in strada deoarce au simtit nesiguranta conducatorilor. Daca Ponta ar fi iesit si ar fi spus, clar, DA sau NU semnam, ar mai fi avut loc proteste dar nu atat de vehemente. Insa atunci cand te balbai si iti dai cu stangul in dreptul nu faci decat sa pui paie pe foc", considera sociologul Alfred Bulai, contactat de wall-street.ro.

Generatia Y a ales si o forma diferita de protest – mii de biciclisti aproape au blocat circulatia pe cateva strazi din Bucuresti, pornind din toate sectoarele Bucurestiului si unindu-se la Universitate. "Blocam circulatia pentru ca guvernantii dar si Primaria sa inteleaga ca suntem multi cei ce merg pe doua roti si este cazul sa gaseasca solutii care sa nu ne puna in pericol pe noi si pe ceilalti participanti la trafic. Nu e normal sa nu existe benzi speciale pentru biciclete!'.

Ce opinie ai? Putem vorbi despre o generatie diferita care vine din urma si in care sa ai incredere? Daca faci parte din Generatia Y, ce opinie ai despre oportunitatile de cariera?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri