Printre problemele principale demne de semnalat in ceea ce priveste calitatea constructiei pe segmentul rezidential nou se numara edificarea proiectelor cu echipe de muncitori neprofesionisti, aspect frecvent intalnit mai ales in cazul proiectelor low-cost. De asemenea, lucrarile de constructie nu sunt acordate de dezvoltator unui antreprenor general care sa coordoneze lucrarile si care sa foloseasca pentru fiecare etapa a constructiei echipe specializate pe acest sector. De aici, apar si problemele si semnele de intrebare privind calitatea constructiei, a spus Costi Anghel, associate director al Vitalis Consulting.

Potrivit lui Anghel, in prezent, piata rezidentiala noua se imparte din punctul de vedere al calitatii constructiei in doua mari clase:

  • Proiectele low-cost, situate ca pret la limita inferioara analizand oferta de locuinte noi, dar si ca nivel al calitatii constructiei si finisajelor. Este segmentul care a cunoscut cea mai mare dezvoltare si extindere chiar in perioada de criza cand in piata rezidentiala au intrat diverse persoane si societati care au finantat constructia de proiecte noi, dar la o calitate indoielnica.
  • Proiectele realizate la un standard de calitate international, respectand toate normele si regulile pentru ca proiectele sa se ridice la un nivel calitativ inalt. Acest tip de ansambluri rezidentiale au fost dezvoltate destul de putin in prima parte a crizei imobiliare pentru ca, in cele mai multe dintre cazuri, sunt realizate de dezvoltatori mari, cu experienta in piata, care au preferat, inainte de a demara noi dezvoltari, sa analizeze piata actuala. De aceea, stocul actual pentru astfel de locuinte este destul de restrans – apartamente dedicate clasei medii si peste medie, la un anumit standard calitativ si adaptate, totodata, actualelor cerinte ale pietei in materie de amplasare, suprafete, compartimentari etc. Aceste tipuri de proiecte revin treptat in piata datorita ofertei reduse si a unei cereri in crestere, precum si datorita faptului ca sunt niste locuinte sustenabile, rezistente pentru o perioada indelungata de timp.

Problemele calitatii constructiei pe segmentul rezidential

  1. Principalele probleme demne de semnalat in ceea ce priveste calitatea constructiei pe segmentul rezidential nou sunt reprezentate de edificarea proiectelor cu echipe de muncitori ne profesionisti, aspect frecvent intalnit mai ales in cazul proiectelor din prima categorie de mai sus.
  2. Lucrarile de constructie nu sunt acordate de dezvoltator unui antreprenor general care sa coordoneze lucrarile si care sa foloseasca pentru fiecare etapa a constructiei echipe specializate pe acest sector. De aici, apar si problemele si semnele de intrebare privind calitatatea constructiei.
  3. Un alt aspect demn de luat in calcul este calitatea materialelor de constructie folosite si a finisajelor. De la obiectele sanitare folosite pana la tamplaria montata, fiecare detaliu ar trebui avut in vedere pentru ca sunt aspecte care, ulterior, pot degenera in probleme si disconfort: o izolatie fonica si termica slaba calitativ din cauza tamplariei de proasta calitate, pereti strambi in interiorul apartamentelor, parchet montat indoielnic care ulterior trebuie inlocuit etc.
  4. Un punct care tine tot de calitatea constructiei este acela al garantiilor acordate de dezvoltatorul/ vanzator si de constructor. Este important de luat in calcul si acest aspect pentru ca, in cazul in care proprietarul intampina probleme ulterioare in apartament, probleme care nu sunt cauzate de o utilizare gresita sau de o proasta intretinere, acesta poate beneficia de remedierea problemelor in termenul prevazut de garantie, costurile de reparatie fiind acoperite de dezvoltatorul/ vanzator.

Sfaturi pentru clienti: ce poate verifica chiar si un cumparator neavizat

”Pe de o parte, este recomandata o verificare si o inspectie cat mai amanuntita chiar din partea viitorului proprietar inainte de achizitionarea apartamentului. Potentialul client ar trebui sa fie atent la toate detaliile pentru ca, in ciuda unei analize neavizate, acesta se poate convinge de buna functionalitate a viitoarei sale locuinte: zugravirea peretilor si finisajele acestora, inchiderile tamplariei, rezistenta obiectelor sanitare, calitatea parchetului etc. Aparent, sunt doar detaliile care insa, in urma locuirii, se pot transforma in surse de disconfort si chiar in probleme mai mari daca nu sunt realizate la o anumita calitate”, a spus Costi Anghel.

Un sfat demn de luat in considerare pentru viitorii proprietari este ca, pe langa vizita pe cont propriu, sa mearga la apartamentul ales si alaturi de un specialist, de un inginer constructor, o persoana obiectiva si avizata care ii poate spune daca din punct de vedere tehnic face cea mai buna alegere. Specialistul in constructii este persoana care, analizand inclusiv cartea tehnica a constructiei, ii poate oferi clientului detalii despre structura de rezistenta, calitatea materialelor de constructie folosite, a instalatiilor sanitare pentru ca, ulterior, sa nu intampine probleme cum ar fi eventualitatea unor infilitratii sau crapaturi majore ale peretilor. La finalul acestei inspectii, specialistul la care a apelat cumparatorul ii poate oferi acestuia inclusiv un raport scris.

„Inclusiv seriozitatea constructorului tine de calitatea constructiei unui ansamblu rezidential. Inainte de a-si alege viitoarea locuinta, cumparatorul ar trebui sa se intereseze cine a construit respectivul ansamblu pentru ca un antreprenor general de renume, cu experienta in piata, care lucreaza cu echipe calificate de specialisti si la un anumit standard de calitate, poate reprezenta o garantie a lucrarilor realizate”, a mai spus reprezentantul Vitalis Consulting.

Cartea tehnica a constructiei

Siguranta constructiei poate fi certificata prin suprapunerea informatiilor obtinute din cartea tehnica a constructiei, a respectarii standardelor de siguranta la cutremure, modul de realizare a structurii de rezistenta (indicata fiind potrivit Vitalis Consulting o fundatie de tip radier si o structura realizata integral din beton armat), informatii despre solul pe care s-a construit cladirea, daca tipul de sol suporta regimul de inaltime al proiectului etc.

Un client poate afla toate detaliile privind calitatea constructiei unui imobil din cartea tehnica a acestuia, pe care o poate consulta inainte de achizitionarea locuintei. Alaturi de detaliile privind executia, cartea tehnica include si garantia imobilului acordata de constructor. Ulterior, dupa ce proprietarii respectivului ansamblu se constituie in asociatie, cartea tehnica va intra in posesia asociatiei infiintate.

Prin intermediul cartii tehnice si, ideal, alaturi de un specialist in constructii, viitorul proprietar poate afla daca informatiile furnizate de dezvoltatorul/ vanzator privind calitatea constructiei sunt reale, daca materialele de constructie folosite sunt in concordanta cu elementele geo-topografice ale solului etc.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri