Creditele ipotecare si imobiliare in lei ale bancilor au devenit din ce in ce mai competitive. Printre noutatile promovate de banci se numara creditele cu rata fixa pe perioade mai lungi de 5 ani, in unele cazuri chiar 30 de ani, dar si promovarea unor dobanzi preferentiale la creditele pentru locuintele din portofoliul bancilor. Iata cum arata oferta celor mai mari banci, dupa active, pe creditele standard, comparativ cu cele Prima Casa.

Valori calculate pentru un credit ipotecar, respectiv un credit Prima Casa, pe o perioada de 30 de ani si in valoare de 200.000 de lei. Datele au fost calculate folosind instrumentele de calcul de pe site-urile celor mai mari banci sau exemplele de calcul furnizate direct de catre banci.S-a luat in calcul o dobanda variabila pentru un client ce nu isi primeste salariul la banca respectiva. Toate cifrele sunt orientative, iar datele sunt trecute in ordine crescatoare in functie de DAE. Analiza a avut in vedere cele mai mari 8 banci de pe plan local, ca active. Cele mai mari banci sunt in ordine: BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen, UniCredit, CEC Bank, ING, Alpha Bank. ING Bank nu este inclusa in tabel pentru ca nu am putut face calculul folosind aceleasi variabile ca in cazul celorlalte banci folosind exemplele de calcul de pe site-ul bancii. Astfel, datele orientative din exemplele de calcul ING sunt prezentate separat, la finalul tabelelor. In cazul creditului ipotecar standard al BCR, inclus in tabel, DAE si rata lunara sunt valabile pentru creditul cu dobanda fixa in primii 5 ani, in calculatorul de rate nefiind disponibila varianta cu dobanda variabila.

Banca DAE Prima Rata lunara
Prima Casa CEC Bank 3,71% 915 lei
Prima Casa BT 4,08% 926 lei
Prima Casa Raiffeisen 4,21% 941 lei
Prima Casa BCR 4,33% 954 lei
Prima Casa Alpha Bank** 4,34% 963 lei
Prima Casa UniCredit 4,66% 995 lei
Prima Casa BRD* 4,69% 1.019 lei

* cu asigurare de viata inclusa.

** DAE estimat prin Finzoom.ro

Banca DAE Rata
Ipotecar standard CEC 4,29% 931 lei
Ipotecar standard BCR* 4,9%* 1.067 lei
Ipotecar standard Raiffeisen 4,92% 1.040 lei
Ipotecar standard BRD 4,96%** 1.078 lei
Ipotecar standard Alpha Bank 5,11% 1.061 lei
Ipotecar standard Banca Transilvania 5,16% 1.063 lei
Ipotecar standard UniCredit 5,47% 1.054 lei

* Dobanda fixa primii 5 ani apoi variabila, fara salariu in contul BCR. Banca ofera si posibilitatea unei dobanzi fixe pe 10 ani. BCR are si oferte speciale pentru apartamentele din portofoliul bancii.

** Dobanda variabila, cu asigurare de viata, fara domiciliere la BRD si cu avans 15%. BRD ofera posibilitatea unui avans minim de 5% la creditul standard daca se aduc garantii suplimentare. De asemenea, banca ofera optiunea unei dobanzi fixe pe 30 de ani.

In cazul ING Bank, exemplul de calcul prezentat pe site pentru un credit ipotecar standard in valoare de 150.000 lei pe 35 de ani cu asigurare de viata inclusa arata ca ai avea de platit o rata lunara de 655,19 lei, DAE ridicandu-se la 4,42%.

In cazul Prima Casa, banca prezinta pe site un exemplu de calcul pentru un credit de 175.000 de lei pe 30 ani cu asigurare de viata de grup. DAE este de 4,59% ( incluzand comisionul de gestiune), iar rata se ridica la 825 lei.

1. In cazul unui credit ipotecar standard v-ati muta salariul la alta banca pentru o dobanda mai mica?

2. Ce tip de credit ati alege daca avansul nu ar fi o problema?

3. Ce suma va ganditi sa imprumutati de la banca?

4. Considerati ca dobanzile bancare vor mai scadea?

5. Ati alege o dobanda variabila sau o dobanda fixa?

6. Aveti incredere in banci?

7. Pe o scala de la 1 la 5 la cat ati plasa gradul de incredere in sistemul bancar?


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri