Conform datelor centralizate, 58,8% dintre respondenti sunt de parere ca o locuinta veche, construita in anii ’80 sau ’90 este superioara din punct de vedere a calitatii constructiei, comparativ cu o locuinta noua, despre care 41,2% dintre respondenti cred ca ar fi mai lucrata in conditii mai bune decat una construita dupa 1977.

Interesant este faptul ca circa 90% dintre respondenti sustin ca au identificat probleme in proiectele rezidentiale pe care le-au vizitat sau achizitionat, in timp ce 62,5% dintre respondenti sustin ca au avut probleme cu locuinta noua pe care au achizitionat-o.

In ciuda procentajului destul de ridicat al clientilor sau potentialilor clienti care s-au confruntat cu probleme in locuintele noi, 55% dintre respondenti au precizat faptul ca nu au contactat autoritatile responsabile pentru calitatea constructiilor, asta desi au identificat probleme, in unele situatii chiar grave ale acestor constructii.

Citeste si:

Un semn de intrebare este legat si de educatia clientilor sau a potentialilor clienti de locuinte, care, din pacate, in peste 70% din cazuri nu cunosc aceste aspecte legate de calitatea executiei lucrarii, in timp ce 22% dintre respondenti apreciaza ca pretul primeaza cand vine vorba de o locuinta noua, in timp ce numai 5% stiu sa urmareasca detaliile lucrarii de constructie.

Inspectoratul de Stat in Constructii a aplicat in primele trei trimestre ale anului sanctiuni in valoare totala de 1,62 mil. lei, peste nivelul de peste 1,11 mil. lei din aceeasi perioada a anului trecut. In primele trei trimestre ale anului 2015 au fost efectuate peste 14.000 de controale in urma carora au fost constatate peste 10.000 de neconformitati, potrivit datelor furnizate wall-street.ro de catre institutie.

In total, in primele trei trimestre din 2015 inspectorii in constructii din cadrul ISC au dispus 283 de masuri de oprire a lucrarilor.