Chiriile spatiilor de birouri din Bucuresti vor ramane sub presiune si in 2014 in majoritatea zonelor, chiar daca nivelul chiriilor de lista este estimat sa ramana stabil. Astfel, specialistii se asteapta ca proprietarii sa fie in continuare flexibili cu privire la facilitatile oferite chiriasilor, de la luni gratuite de chirie, la contributii financiare pentru amenajarea spatiilor, stimulente care se reflecta in chiria neta.

Oficialii companiei de consultanta imobiliara JLL se asteapta ca in al doilea semestru al acestui an sa vedem primele semne de crestere ale chiriilor nete in CBD (zona Victoriei) insa in majoritatea zonelor din Capitala chiriile vor ramane sub presiune.

Astfel, chiar daca valorile de lista ale chiriilor din Capitala sunt estimate sa ramana stabile, la 18,5 euro pe mp lunar in zonele centrale, 14 euro pe mp/luna in zonele non centrale si 10 euro pe mp lunar in cele periferice, la nivel de facilitati vor fi multe zone in care proprietarii vor fi agresivi. De altfel si in 2013 chiriile de lista au ramas stabile, insa diferentele intre aceste valori si cele nete au crescut in conditiile in care pachetele de stimulente proprietarilor de birouri au inceput sa cuprinda facilitati din ce in ce mai mari.

Oficialii JLL mentioneaza ca perioada de sedere gratuita intr-o cladire poate ajunge in unele cazuri si la un an. Pachetele de stimulente financiara depinde de tipul de cerere si devin importante pentru suprafetele mai mari de 2.000-3.000 mp, se mentioneaza in raportul JLL.

In intreg anul 2013, suprafata de birouri finalizate a insumat 119.000 mp, de aproape 2,5 ori mai mult decat in 2012. Pentru 2014 suprafata de birouri previzionata a fi livrata este estimata la 120.000-140.000 mp, insa specialistii JLL spun ca datorita acestui volum mare anumite deschideri pot fi amanate pana in 2015.

Partea de nord a orasului, si in special coridorul Floreasca-Barbu Vacarescu si Bulevardul Dimitrie Pompeiu, a reprezentat zona cea mai de interes pentru dezvoltatorii de birouri in ultima perioada. Totusi, unele dintre cele mai importante proiecte anunate pentru 2014, precum Green Gate (30.000 mp), AFI Park 2 si 3 ( 24.000 mp) si City Offices ( 25.000 mp) sunt situate in zona centru-vest si in sudul Capitalei.

Avand in vedere acest numar ridicat de livrari din prima jumatate a anului 2014, oficialii JLL se asteapta ca rata de neocupare, aflata in prezent la 14,4%, sa creasca temporar. Totusi, pentru 2014, analistii asteapta o crestere a cererii, astfel ca pana la finalul lui 2014 JLL estimeaza ca rata de neocupare va scadea pana la 12-13%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri