Obsesia autoritatilor pentru Pilonul II de pensii are o singura explicatie: statul nu mai are bani de pensii si salarii. O spune presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, idee sustinuta si de Radu Craciun, director BCR Pensii si presedinte al Asociatiei pentru pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Acesta din urma a explicat, in cadrul emisiunii Profesionistii in Banking, care sunt riscurile desfiintarii Pilonului II de pensii, mai ales in actualul context intern si international si la ce ar trebui sa fie atenti contribuabilii daca vor fi chemati sa opteze pentru acest sistem.

Problema deficitului bugetar, pe de o parte, si cea a deficitului de la bugetul public de pensii, pe de alta parte, nu se rezolva prin desfiintarea Pilonului II de pensii. Este o masura care rezolva doar partial si temporar aceasta problema, dar presiunile pe termen lung raman, spune Radu Craciun.

"In varianta nefericita in care aceasta sursa suplimentara (la buget -n.r.) ar fi identificata ca venind din Pilonui II de pensii, ar fi doar o solutie pe termen scurt, care nu va rezolva problema de fond. Doar s-ar cumpara timp, prin demantelarea unui sistem care functioneaza foarte bine, fara sa se obtina o solutie pe termen lung", a mai spus Creciun.

Chiar si in cazul in care se merge doar pe o suspendare a contributiilor timp de 6 luni, contribuabilii ar pierde 8% din activele acumulate in conturile Pilonului II.

In cazul in care se decide ca sistemul sa devina optional, contribuabilii trebuie sa inteleaga foarte bine ce li se propune, pentru ca ei sunt proprietarii banilor din conturi.

Din informatiile vehiculate, propunerea va fi ca cei care acum contribuie la Pilonul II sa cedeze sumele acumulate catre stat. "Ma astept ca multi sa intampine cu retincenta aceasta propunere. Nimeni nu ar fi dipsus sa cedeze casa statului, cu promisiunea ca in 15 ani o sa o ia inapoi mai frumoasa si renovata", a punctat Craciun.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri