Problema deficitului bugetar, pe de o parte, si cea a deficitului de la bugetul public de pensii, pe de alta parte, nu se rezolva prin desfiintarea Pilonului II de pensii. Este o masura care rezolva doar partial si temporar aceasta problema, dar presiunile pe termen lung raman, spune Radu Craciun.

"In varianta nefericita in care aceasta sursa suplimentara (la buget -n.r.) ar fi identificata ca venind din Pilonui II de pensii, ar fi doar o solutie pe termen scurt, care nu va rezolva problema de fond. Doar s-ar cumpara timp, prin demantelarea unui sistem care functioneaza foarte bine, fara sa se obtina o solutie pe termen lung", a mai spus Creciun.

Chiar si in cazul in care se merge doar pe o suspendare a contributiilor timp de 6 luni, contribuabilii ar pierde 8% din activele acumulate in conturile Pilonului II.

In cazul in care se decide ca sistemul sa devina optional, contribuabilii trebuie sa inteleaga foarte bine ce li se propune, pentru ca ei sunt proprietarii banilor din conturi.

Din informatiile vehiculate, propunerea va fi ca cei care acum contribuie la Pilonul II sa cedeze sumele acumulate catre stat. "Ma astept ca multi sa intampine cu retincenta aceasta propunere. Nimeni nu ar fi dipsus sa cedeze casa statului, cu promisiunea ca in 15 ani o sa o ia inapoi mai frumoasa si renovata", a punctat Craciun.