Lavinia Bobonete software developer Adobe RomaniaOpinie scrisa pe platforma Oamenii din Spatele Codului de Lavinia Bobonete (foto dreapta), software developer in cadrul Adobe Romania.

Am auzit de multe ori pareri de genul: “Politehnica este o facultate grea, nu este pentru fete”, dar eu am vazut acest lucru ca pe o provocare. Iar parintii m-au incurajat mereu sa am incredere in mine. Eu sunt o fire energica, in continua cautare de provocari. Iar pasiunea si dedicarea pentru software s-au dezvoltat pe parcurs.

Nu am inteles niciodata de ce se spune ca e dificil pentru o fata sa lucreze in IT. In Adobe, lucrurile stau cu totul altfel. Intr-un grup de baieti, ma simt mereu protejata. Sunt "sora mai mica” pe care toti incearca sa o ajute.

Revenind la provocarile de zi cu zi, acestea au fost printre cele mai diverse, de la orele lungi de munca intelectuala si deadline-uri, la lucrul cu oamenii si diversele lor personalitati. In Adobe, am oportunitatea de a contribui la un proiect in care lucrez direct cu clientii, fie ei developeri, oameni de business sau manageri – oameni pasionati, dornici sa impartaseasca din experienta acumulata. Si nu doar profesia ii face diferiti.

Avem parteneri, clienti si colegi din toate colturile lumii, din America de Nord pana in India.

Ce e diferit? Unui developer trebuie sa ii vorbesti tehnic si sa ii dai cat mai multe detalii despre implementare, unui om de business trebuie sa ii spui o poveste fara a intra in detaliile tehnice, ceea ce e o provocare pentru tine, cel care ai scris codul. Vorbind despre interculturalitate, noi romanii suntem obisnuiti sa comunicam direct, dar acest stil nu se potriveste tuturor. How to Win Friends and Influence People de Dale Carnegie mi-a schimbat foarte mult modul de a actiona in diverse situatii. O recomand mereu cu placere.

Tipurile de Chatbots si...
Citeste si: Tipurile de Chatbots si limitarile lor: mit si realitate in AI

Ce m-a ajutat pe mine sa progresez ca developer?

• Curiozitatea. Incepi proiectul cu o tehnologie, dar trebui sa fii deschis in a-l incheia cu noua versiune, sau chiar cu o cu totul alta tehnologie. De multe ori, noua tehnologie o descoperi treptat, pe masura ce implementezi. Din fericire, mediul in care lucram ne incurajeaza sa exploram.

• Autodidacticism. Da, teoria se invata din carti, dar atunci cand codul se abate de la ‘happy flow’, nu mai este nimeni sa te tina de mana. Iar cand utilizatorii sunt milioane de oameni din intreaga lume, siguranta pe ceea ce faci trebuie sa fie cu atat mai mare. No pressure, intreaga industrie de TVEverywhere din America de Nord se bazeaza pe tine.

• Comunicarea. Sa nu uitam ca un proiect nu este construit si intretinut de o singura persoana, ci de o intreaga echipa.

• Lenea. :) Nu, nu este o gluma, lenea chiar iti poate fi de folos. Cum? Din dorinta de a salva timp, vei incerca mereu sa gasesti solutia cea mai eficienta. Pentru a evita munca repetitiva, incerci sa automatizezi orice este posibil.

Doua masuri concrete pentru...
Citeste si: Doua masuri concrete pentru cresterea industriei IT din Romania

Am norocul sa fiu inconjurata de oameni ce impartasesc aceleasi pasiuni, pe care ii apreciez si de la care invat ceva nou in fiecare zi.