Este foarte cunoscut faptul ca IT-istii isi pot gasi cu usurinta un loc de munca, cat ai zice "coding", avand in vedere dinamica pietei muncii din aceasta industrie, insa atunci cand un programator alege sa stea mai mult de 1-2 ani intr-un job iti dai seama ca nu doar salariul l-a retinut acolo. Gentiana Tanase este unul dintre programatorii norocosi care au reusit sa isi gaseasca cu ocazia unui interviu de o ora "un model frumos", care sa o inspire in cariera de specialist IT.

Ca functie, Gentiana este Team Leader Datalake Foundation, Datalake & Reporting, insa, mai simplu, ea spune ca lucreaza de cand se stie in domeniul de data warehouse.

Gentiana Tanase (29 ani) a absolvit Facultatea de Automatica si Calculatoare, avand inca din liceu o atractie pentru matematica si fizica. Inspirata si de cariera mamei, a devenit programatoare, desi clasa ei din liceul Sf. Sava, unul dintre cele mai prestigioase din Bucuresti, te pregatea in general pentru Medicina.

“In liceu nu am facut nimic legat de informatica, dar in facultate am avut in anul 3 o materie de grafica pe calculator care m-a facut sa ma proiectez peste cativa ani ca un dezvoltator de jocuri pe calculator”.

Interviul la ING, momentul in care printr-un click a gasit un model pe viata

Inainte de ING, Gentiana a mai lucrat in practica la departamentul de IT al unei mari banci, dar si la IBM, brand pe care nu a putut sa il refuze. Ulterior, a facut schimbari de job motivata si de cresterile salariale, dar si de provocarile pe care le intampina in fiecare nou proiect.

S-a angajat din anul trei de facultate, dar primii bani din programare i-a facut inca din primii ani la Politehnica, cand crea jocuri in Java pentru colegii de facultate.

De altfel, Gentiana a fost dezamagita ca nu a reusit sa se angajeze in industria jocurilor, insa in Romania era greu la momentul respectiv sa faci creatie, fiind mai mult o piata de testare pentru multe companii de gaming.

Inca de mica m-a impresionat mult grafica jocurilor. Imi amintesc ca pe la varsta de 5-6 ani mergeam destul de des cu mama mea la munca si eram rasfatata cu jocuri pe calculator. Colegii ei inchiriau dischete cu jocuri de tot felul astfel incat sa nu ma plictisesc cele 10 ore petrecute intr-un birou. Chiar si in ‘94 aveau o grafica foarte foarte buna si mereu imi imaginam ca atunci cand voi fi mare voi avea imaginatia si skill-urile necesare de programator astfel incat sa creez jocuri.

Gentiana recunoaste ca la ING Software Development Center a participat la interviu din curiozitate, fiind si obisnuita sa schimbe job-urile la 2-3 ani. Insa, in acest caz, a fost impresionata de oamenii care i-au luat interviu pentru pozitia de team leader, desi nu avea inca suficienta experienta pentru acest post.

“Pana la urma, eram un simplu developer, dar m-a surprins cat de mult puneau accentul pe ce oameni aduceau in echipe. Atunci erau 60 de oameni in Hub, iar acum suntem 400 si continuam sa crestem, dar nu am observat un compromis in calitatea oamenilor pe care ii recrutam doar pentru ca avem nevoie de mai multi programatori”, povesteste Gentiana.

“Mereu am simtit nevoia ca dupa 2-3 ani sa schimb jobul, lucru pe care acum nu il simt, desi am aproape 2 ani in ING. Ma intreb mereu ce s-a schimbat? Si cred ca motivul este ca am modele frumoase aici.”

“In momentul interviului, a fost un click cu una din persoanele din sala, cu Ferd Scheepers, Chief Information Architect in cadrul ING. El venise din Amsterdam doua zile special pentru interviuri. Era arhitectul proiectului si chiar tinea sa aduca oameni foarte buni. Desi a avut interviuri de dimineata pana seara, nu puteai citi oboseala din vorbele lui. Am discutat chestii foarte tehnice si mi-a placut cat de pasionat era”, isi aminteste Gentiana.

Cand ma gandeam la un model, credeam ca e nevoie de o perioada in care sa analizez daca il accept ca exemplu de urmat, insa , Ferd a devenit dupa o ora modelul meu si am acceptat oferta ING in special pentru el. Daca ING creste oameni ca el sau macar hraneste pasiuni care inspira, atunci aici imi doresc sa fiu.

Puteti urmari o doza din pasiunea lui Ferd in urmatorul video, cand a fost prezent pe scena INGLovesIT.

Proiectul pentru care a fost recrutata tanara programatoare presupunea crearea unui framework de Data Lake, acea bucata de software care este folosita pentru a modela si guverna diverse tipuri de informatii.

“Nu lucrez efectiv cu date, dar construiesc software si ofer o platforma care permite multor entitati sa valorifice informatia ce circula prin multiple sisteme bancare. Ca sa poti sa modelezi si sa manipulezi diverse tipuri si cantitati de date, cu scopul de a transforma datele in cel mai de pret asset al bancii, ai nevoie de multa tehnologie, de multe tool-uri si concepte in spate ”, a explicat Gentiana.

Citeste si:

    Nu este greu sa gasesti data scientists, sau dezvoltatori ETL, sau administratori de baze de date, dar e greu sa gasesti oameni foarte buni care sa le aiba pe toate, pentru ca nu vine nimeni cu experienta pe aceasta zona. Sunt tehnologii noi, fie open source, fie de nisa, care se dezvolta in continuu.

    In ING Software Development, Gentiana nu a intrat din prima pe pozitia de team leader si a considerat din start ca, pentru inceput, trebuie sa invete cat mai multe lucruri noi si, in momentul in care o sa merite, se va axa si pe coordonarea echipei.

    Au fost multe interviuri pentru a aduce oameni in hub si cand au gasit un senior foarte bun, au intrebat-o daca vrea totusi sa preia functia de team leader, pentru a sti unde il plaseaza. . “Am simtit cumva ca acela este momentul in care trebuie sa aleg pentru ca deja tineam foarte mult la echipa si, desi nu voiam sa ma pozitionez ca team leader, imi placea sa fiu responsabila de echipa si de proiect. Asa am devenit team leader, dar am pus o conditie: sa fie intrebat fiecare om din echipa si sa spuna da. Aceasta a fost politica mea, nu a companiei”, afirma Gentiana.

    Cum sa iti incurajezi colegii din echipa sa isi gaseasca modele

    Gentiana recunoaste ca de putine ori se intampla sa iti gasesti modele perfecte la locul de munca, dar si-a incurajat colegii, foarte direct, spunandu-le ca “cel mai usor este sa extragi din fiecare persoana cate o calitate”.

    Citeste si:

      “Nu poti sa ai un model din toate punctele de vedere. Cand esti copil merge, ca nu realizezi toate defectele omului. In schimb, atunci cand ajungi la un anumit grad de maturitate, e foarte greu sa iti gasesti un model absolut . Si atunci te uiti in jur si vezi ca X-ulescu stie sa te asculte politicos si sa ia in considerare ideile tale de fiecare data cand aveti o dezbatere tehnica, chiar si atunci cand s-a dovedit ca nu ai avut dreptate. Extrage doar acest lucru si propune-ti sa fii asa”, recomanda team leder-ul din ING Software Development Center.

      Pe oameni ii deranjeaza de cele mai multe ori comparatia. Daca ego-ul tau iti permite sa intelegi ca altcineva este mai bun dintr-un anumit punct de vedere si chiar sa vrei sa fii ca el, doar din punctul acela de vedere, cred ca ajungi mult mai repede unde trebuie.

      Gentiana crede ca cea mai buna modalitate pentru a rezolva problemele ego-urilor exacerbate in echipa este sa se apropie cat mai mult de oameni si sa isi pozitioneze ego-ul mai jos decat ale lor. “Cred ca motivul pentru care ma accepta ca lider este si faptul ca nu incerc direct sa ii schimb, ci vreau sa le dau un exemplu. De multe ori ajung singuri la concluzia ca au gresit”.

      Romania, o tara cu multe femei programator. Stam mai bine decat Olanda!

      Oricat de surprinzator ar parea, Romania este o tara in care barbatii nu (mai) domina industria IT, tinand cont ca la foarte multe facultati de profil ponderea studentilor de sex feminin incepe sa se apropie de cea a studentilor de sex masculin.

      Raman in continuare facultatile tehnice din Politehnica, chiar si Electronica, unde se pastreaza o diferenta semnificativa la inscrieri in favoarea baietilor, insa la Calculatoare , de unde ies cei mai multi software developeri, fetele reprezinta circa 40% dintre absolventi.

      In Olanda, procentul in industria de software este undeva de 9 la 1 in favoarea barbatilor. In ceea ce priveste split-ul din hub-ul de software al ING, in prezent sunt 65% barbati, dar este la 50%-50% la nivel de management.

      Politehnica este in sine un model; vrei, nu vrei, te modeleaza!

      Gentiana spune ca daca intri la Politehnica, vrei nu vrei, nu vei ramane la fel cand o termini. Acest lucru, cel putin in cazul ei, a tinut si de presiunea faptului ca intra copii din familii cu situatie financiara mai putin buna, care scaneaza piata si invata foarte mult , devenind astfel niste exemple pentru bucuresteni.

      Este normal sa fie un impact asupra ta cand vezi ca 80% dintre studentii de la Automatica muncesc foarte mult. Erau studenti care se descurcau cu bursa de merit de 150 de lei si, nu doar ca traiau, dar trimiteau si bani acasa.

      Totodata, pentru Gentiana, si liceul Sf. Sava din Bucuresti a fost o organizatie care i-a influentat viata si, bineinteles, cariera, in special profesorul de matematica, primul model descoperit in afara familiei.

      Marian Andronache, cunoscutul profesor de matematica de la Sf. Sava care pregateste an de an generatii de olimpici, s-a dovedit insa un model iesit din tipar. “Era mereu in lumea lui, adica cea a matematicii. Era un exemplu de corectitudine si imi doream sa invat pentru a fi acel exemplu frumos din clasa lui. Incercam sa iau note mari nu pentru ca imi placea in mod deosebit matematica, dar cand ai un model chiar nu vrei sa il dezamagesti”, spune tanarul team leader.

      La fel se intampla acum si cu Ferd, recunoaste Gentiana, care spune ca a intrat in cateva comunitati de IT pentru a se apropia tot mai mult de lumea arhitectilor care il pasioneaza atat de mult pe specialistul olandez.

      Modele in politica sau viata publica?

      Din politica, Gentiana spune raspicat ca nu a gasit vreun model, iar din viata publica le-ar clasa mai degraba in categoria de micromodele. “Cateodata si cand mergi pe strada poti sa gasesti un micromodel, persoane episodice asa cum le numesc eu, care sa conteze foarte mult in acea fractiune de secunda pentru tine. Totul ajunge cumva sa te schimbe ca mentalitate, ca persoana. De aceea si calatoresc foarte mult, pentru ca mi-am dat seama cat de diferiti suntem in diverse contexte si culturi. Imi place sa observ si sa analizez oamenii, fac asta deja involuntar cand merg in excursii sau business trip-uri”.

      Ce conteaza mai mult in programare: pasiunea sau munca asidua?

      “Desi este cliseic deja, uitandu-ma in jurul meu, mi-am dat seama cat de important este pentru un programator sa fie pasionat de ceea ce face . Este clar ca dezvolti ceva, indiferent de limbajul de programare, dar daca nu esti pasionat astfel incat sa iti pui amprenta, devine ca orice alt job”, este de parere Gentiana.

      IT-ul nu ar trebui sa fie ca orice alt job. Nu ai cum sa faci inovatie fara pasiune, pentru ca nu iti lasi imaginatia sa zburde. Si atunci incepi sa obtii lucruri mult mai bune si de o calitate ridicata.

      Oamenii muncitori sunt, insa, in general, mai apreciati, dar Gentiana ii incurajeaza in egala masura pe cei pasionati, pentru ca la ei se vede imediat un rezultat, care poate sa fie spectaculos. “Acest lucru nu incheaga neaparat echipa. Pentru echipa sunt cei care trag, accepta lucruri si se modeleaza usor. Cei pasionati de cele mai multe ori, prefera sa lupte singuri”.

      Din pacate, pasiunea este strans corelata cu « lupul singuratic » , cateodata chiar cu « ingamfarea aparenta » si se rasfrange deseori in partea sociala. Nu prea o sa intalnesti un om pasionat care sa isi intrebe colegul daca are nevoie de ajutor, pentru ca el vrea sa isi faca treaba mai bine decat altii si atunci o sa traga pentru el, atrage atentia team leaderul din hub-ul ING.

      Incerc sa vorbesc cu fiecare din echipa, mai ales ca este vesnica intrebare: “Ai cinci minute?” Niciodata nu spun nu, pentru ca vreau sa fiu acolo pentru ei si sa pot sa ii ajut.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea IT & C »


      Setari Cookie-uri