Adina Nichitean este Head of e-Commerce Solutions in cadrul Zitec si, desi a avut un parcurs clasic in cariera, specific oricarui programator foarte bun – liceu de mate-info si apoi Facultatea de Automatica si Calculatoare – iese in evidenta prin faptul ca a ramas de peste 7 ani fidela unei singure organizatii.

Adina si-a inceput cariera in Zitec in 2011, printr-un internship, iar ulterior a evoluat ca software engineer, senior software engineer si coordonator de proiecte. In final, experienta a propulsat-o in functia de head of e-commerce, coordonand proiecte in care se utilizeaza cea mai populara solutie de comert electronic, platforma Magento.

In acest rol, Adina coordoneaza o echipa de 12 programatori si este implicata 100% in zona de e-commerce, analiza, cat si in discutiile cu clientii, pentru a transpune nevoile lor de business in aplicatii.

Ce a determinat-o sa ramana in aceeasi companie mai bine de 7 ani cand alti programatori din piata “sar” dintr-o barca in alta odata la 2 ani? Este greu de identificat un singur motiv, insa Adina crede ca mediul pe care l-a gasit in Zitec, oportunitatea de dezvoltare si a face mereu lucuri noi au motivat-o sa tinda spre un record de longevitate pentru piata locala de IT.

In ceea ce priveste tehnologiile, Adina Nichitean a inceput cu PHP, limbaj de programare pe care l-a invatat singura cu ajutorul unor cursuri si tutoriale online. La Zitec, Adina a scris cod aproape exclusiv in PHP, folosindu-se si de „putin JavaScript pentru front-end”.

Pe PHP a interactionat in toti acesti ani cu numeroase framework-uri si platforme, de la Drupal si Zend (cele mai populare intr-o vreme), la Magento, Symfony si Phalcon.

Tehnologia se schimba constant, apar mereu lucruri noi si este important sa afli ce se intampla, chiar si in timpul liber.

In ceea ce priveste claritatea si eficienta codului, Adina recunoaste ca algoritmii sunt cei care au ajutat-o inca din scoala sa isi formeze o gandire logica, analitica si sa vada lucrurile in ansamblu.

Specialistul Zitec a inceput din scoala sa programeze, incepand cu Pascal in gimnaziu, a continuat in liceu cu C++ si a aprofundat algoritmii si programarea in Facultatea de Automatica si Calculatoare, cand din anul 4 s-a alaturat echipei Zitec.

“Foarte mult timp, in generala si liceu, am fost preocupata de matematica, am participat la concursuri, olimpiade, dar cand a venit vremea sa iau o decizie, avand si experienta de C++ din liceul cu specializarea mate-info (Petru Rares din Suceava), am ales aceasta cariera in domeniul dezvoltarii de aplicatii online”, a spus Adina.

Care a fost cea mai mare provocare in cei 7 ani de Zitec?

Adina Nichitean a lucrat pe unele dintre cele mai mari proiecte ale Zitec, cum ar fi platforma Paravion, dar cea mai provocatoare perioada a fost Black Friday-ul din 2014, primul an in care au gestionat evenimentul de shopping pentru clientul Flanco.

Ea isi aduce aminte ca respectiva perioada a coincis si cu Hackathon-ul Zitec, cand echipa sa de e-commerce a facut la propriu cateva nopti nedormite pentru a dezvolta in paralel proiectul din Hackathon si pentru a lansa aplicatia Flanco de Black Friday.

“Am avut putin timp pentru a pregati o aplicatie care sa aiba uptime 100% pe perioada Black Friday, o provocare avand in vedere numarul mare de clienti. In doar 5 saptamani am dezvoltat o aplicatie noua pentru web, care sa fie utilizata in campanii cu trafic foarte mare”, povesteste Adina.

In ciuda acestei provocari, echipa de la Hackathon a ocupat un onorabil loc 2.

Ce le recomanda Adina colegilor pentru care a devenit mentor?

La fel cum de la inceputul carierei Adina a avut-o ca mentor pe Simona Lapusan, CEO al companiei si unul dintre fondatori, acum a venit randul ei ca in cadrul programului de mentorat pus in practica de Zitec sa isi ajute unii colegii din departament sau din afara lui.

Ca sfaturi pentru o cat mai rapida evolutie, ea crede ca nu exista o reteta unica sau un ingredient secret, pentru ca depinde foarte mult de interesul, motivatia si preocuparea de a se imbunatati in mod continuu ale fiecaruia. Te ajuta sa studiezi si in timpul liber programare, dar practica ramane de baza.
Pe de alta parte, nu este o solutie nici sa arzi etape in acest job. “Este important sa incerce lucruri noi si sa accepte provocari tehnice, sa studieze si lucruri care nu sunt in aria de interes a job-ului si sa inoveze cat de mult pot, chiar si in aspecte aparent minore.

“In general, programatorii sunt destul de perfectionisti si eu ma numar printre ei. In timp mi-am dat seama ca pentru a inova nu este nevoie sa inventezi un medicament care sa salveze copiii din Africa, ci orice idee, oricat de mica, care ajuta business-ul clientului – de la procese care pot fi automatizate si salveaza timp si implicit bani si pana la idei mai indraznete de a face ceva nou – poate inseamna tot inovatie”, subliniaza seful diviziei de e-commerce.

Este bine sa existe un echilibru intre munca, talent si hobby-uri

In opinia Adinei, un programator bun trebuie sa gaseasca un echilibru intre munca si timpul sau liber, in care sa isi cultive si pasiunile. In Zitec, de exemplu, exista grupuri de gaming,, boardgames, seri de tenis de masa si de camp, echipa de running, chiar si o trupa – Ziband (video).

Ea este insa pasionata de snowboarding si profita acum de un program inedit lansat de companie, FlexiCity, prin care poate sa lucreze de la biroul din Brasov, iar dupa job poate sa mearga direct pe partie.

In Brasov, concomitent cu deschiderea unui nou birou, Zitec colaboreaza cu Google pe un proiect de digitalizare a Romaniei, in care antreprenorii invata cum sa foloseasca tool-uri de marketing online. “S-a ajuns la sute de intalniri, iar oamenii sunt foarte incantati de ceea ce invata, pentru ca multi dintre ei nu au niciun fel de experienta pe zona de digital”, apreciaza Adina impactul Atelierelor Digitale Google.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »


Setari Cookie-uri