Industria IT este considerata una dintre povestile de succes ale Romaniei. Evaluata la 6% din PIB si cu potential de crestere a contributiei la 9% pana in 2020, industria IT din Romania este considerata o closca cu pui de aur si este, intr-adevar, una dintre cele mai performante industrii de la noi.

Opinie transmisa pe platforma Oamenii din Spatele Codului de Mihai Matei, CEO Essensys, membru al Smart Alliance – Innovation Technology Cluster.

Cu toate acestea, un studiu Eurostat arata ca Romania ocupa penultimul loc din Europa la numarul de specialisti IT raportat la populatia lucratoare. Chiar daca avem pretentii de Sillicon Valley european, potrivit studiului Eurostat din luna iulie 2017, Romania se plaseaza mult sub media europeana, avand doar 2% din angajati specialisti in IT&C, aproape jumatate fata de media europeana de 3,7%.

Dezvoltarea industriei IT din Romania este insa legata organic de educatie, deci este direct dependenta de numarul si pregatirea absolventilor de profil. In prezent, exista, in mod cert, o asimetrie intre nevoile din piata, oferta universitatilor si absolventii de profil tehnic. Ca sa spunem lucurilor pe nume, exista o lipsa acuta de capital uman inalt calificat, care actioneaza ca o frana asupra dezvoltarii industriei romanesti de software.

Conform studiului ANIS, in perioada 2013-2016, industria software a inregistrat o crestere medie anuala de 15%, fiind estimata o crestere intre 14% si 16% pentru perioada 2017-2020. Datele din acest studiu coroborate cu studiile INSSE privind sistemul educational confirma faptul ca exista o corelatie foarte puternica intre capacitatea sistemului de invatamant si cresterea industriei.

Astfel, in 2015, numarul de angajati din industrie a crescut cu 5845, fata de 3950 absolventi de profil. In 2016 numarul de angajati a crescut cu 6240 de angajati fata de 3591 absolventi de profil. Industria IT&C absoarbe integral toti absolventii facultatilor de profil si suplimentar absolventi din facultatile cu profil similar (matematica, fizica etc.).

Aceasta carenta de resurse umane este subliniata si in studiul IT&C Talent Map realizat de Brainspotting in care este estimat un deficit de minim 2.000 de persoane anual.

Exista de asemenea o corelatie puternica intre numarul de angajati din industrie si cifra de afaceri a industriei, respectiv ponderea in PIB.

Diferenta mare fata de media europeana poate fi privita si ca o oportunitate si ca un pontential neexploatat al Romaniei. Astfel, daca Romania ar ajunge la media europeana de 3.7% angajati IT&C fata de 2% (respectiv o crestere cu 85%), impactul industriei in PIB ar putea fi de peste 10%. Sunt insa necesare masuri imediate pentru ca acest potential sa nu fie irosit.

Cresterea numarului de locuri disponibile in facultatile de profil cu 15%-20% anual

Masurile luate in sistemul de educatie au inertie mare si foarte mare. Orice masura luata azi isi va produce efectele peste 4 ani, daca interventia este in invatamantul superior si 8 ani pentru sistemul liceeal. Din acest motiv este urgent sa intervenim cat mai curand pentru a nu irosi aceasta oportunitate.

O masura cantitativa ce poate fi aplicata este suplimentarea anuala a numarului de locuri in universitatile de profil. Suplimentarea anuala cu 15% a numarului de locuri ar genera, in 5 ani, o dublare a numarului de locuri, in timp ce suplimentarea cu 20% anual ar genera in 6 ani o triplare a numarului de locuri.

O masura cantitativa ce poate fi aplicata este suplimentarea anuala, treptata a numarului de locuri in universitatile cu profil IT&C. Suplimentarea anuala cu 15% a numarului de locuri ar genera in 5 ani o dublare a numarului de locuri, in timp ce suplimentarea cu 20% anual ar genera in 6 ani o triplare a numarului de locuri.

Cresterea treptata este necesara astfel incat sistemul de educatie sa se poata adapta acestei cresteri. O solutie pentru a compensa lipsa de personal din institutiile de invatamant este colaborarea cu industria.

Pentru a reduce decalajul dintre numarul de absolventi si nevoia de capital uman, companiile vin cu propriile solutii si dezvolta o varietate de programe de stagii, burse, trainninguri, scoli de vara, competitii de codare, cursuri practice in universitatile tehnice, toate cu scopul de a pregati viitori angajati. Aceste eforturi ale industriei in domeniul educatiei pot fi coagulate in initiative comune.

Incurajarea imigratiei de personal calificat

In contextul unei crize globale de personal calificat, Romania este, din pacate, astazi o tinta pentru marii angajatori. Pe langa prezenta locala a marilor angajatori, sunt organizate, din ce in ce mai frecvent, adevarate raiduri de recrutare in marile orase universitare. Avem optiunea de a continua cu aceasta atitudine non-combat sau putem sa ne asumam rolul de jucator activ si sa devenim o tara care incurajeaza imigratia de personal calificat.

O prima masura pentru a deveni un jucator activ este simplificarea birocratiei si implementarea rapida a unui echivalent romanesc al vizei H1B utilizate in S.U.A.. Viza H1B permite angajatorilor americani sa angajeze relativ rapid si usor, personal calificat pentru care cererea este mai mare decat oferta. H1B este, de altfel, mecanismul prin care majoritatea specialistilor IT romani au emigrat in SUA.

O a doua masura este derularea unui program sustinut de campanii de promovare a Romaniei si recrutare prin colaborarea industriei cu institutiile publice (MAE, Ministerul Muncii, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, MCSI, MRP etc.). Romania ar putea fi o destinatie atractiva pentru cetatenii din Moldova, Ukraina, Serbia, Turcia, Georgia, Belarus sau Rusia.

Desi are o contributie semnificativa la PIB si un potential mare de crestere, acest potential este blocat de deficitul de resurse umane care se accentueaza de la un an la altul. Pentru a acoperi acest deficit si pentru a putea genera crestere, este foarte important ca efortul individual al companiilor sa fie dublat de sprijinul institutiilor statului, in principal pe cele doua directii mentionate. Este nevoie de interventia strategica in sistemul de invatamant superior, prin suplimentarea locurilor in facultatile tehnice si implementarea unor masuri si programe care sa faciliteze recrutarea de specialisti din alte tari din regiune.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri