Un tamplar si un pantofar din Sf. Gheorghe au ajuns dintr-un hobby sa castige medalii de aur in strainatate pentru palinca din fructe pe care o fac in timpul liber. Fustos Imre (foto) a povestit intr-un interviu acordat wall-street.ro care sunt provocarile unei microdistilerii si ce ar trebui sa stie alti pasionati inainte de a incepe o astfel de afacere.

Fustos Imre si Dezso Tibor sunt doi prieteni din Sfantu Gheorghe, Covasna, care au reusit sa faca Romania faimoasa peste hotare cu un produs la care poate nu ne-am fi gandit: palinca din fructe, facuta in timpul liber, ca hobby. Doar ca acest hobby le-a adus medalii de aur, argint si bronz pentru palinca, o premiera in tara noastra.

"Suntem doi asociati. Eu ma ocup de constructii, tamplarie, PVC, lucram prin Germania, prin toata tara cu produsele nostre. Colegul are niste magazine de pantofi. Ceea ce facem este o activitate mai multe de hobby, de timpul liber, de dupa amiaza sau in weekenduri cand avem timp", a povestit Fustos Imre pentru wall-street.ro.

Ca in orice afacere inceputa, chiar daca vorbim de un hobby, provocarile au fost multe si au tinut de accesul greoi la informatie corecta, birocratia imensa la autorizare, dar si gasirea fructelor corespunzatoare pentru a produce palinca.

palinca Potio Nobilis

Cei doi mestesugari au inceput afacerea cu forte proprii, avand in vedere ca aveau deja job-uri stabile, insa pentru o mica distilerie puteti accesa un credit de nevoie personale si sa incepeti afacerea repede si fara a mai trece prin procedurile de creditare a unei firme. Totusi, pentru o astfel de afacere, profitul s-ar putea lasa ceva vreme asteptat.

Ai o pasiune asemanatoare si te gandesti sa faci bani din ea? Poti sa primesti finantare in doar 3 ore cu creditul Expresso de la BRD.

"Sincer nu cred sa existe microdistilerii de succes care sa aduca satisfactii materiale. Poate doar satisfactii profesionale sau morale. Cauza este simpla. Piata neagra este la cote deosebit de ridicate in acest domeniu, facand aproape imposibil lucrul in conditii de legalitate. Consider ca trebuie sa produci o calitate mult superioara pentru a avea acces la o piata relativ ingusta a consumatorilor dispusi sa plateasca mai mult si sa-i convingi ca ai un produs mult mai bun", a explicat Imre.

Fustos Imre spune ca din hobby poti incepe o microdistilerie si cu un buget de pana in 10.000 de euro, care poate sa asigure o calitate buna a produselor, chiar daca vorbim de cantitati mici. Insa, o astfel de afacere poate "sa asigure o completare a veniturilor unei familii sau o valorificare superioara a fructelor din gospodarie sau din sat".

microdistilerie Potio Nobilis

Afacerea va consuma si timp, dar fiind vorba de o munca sezoniera puteti sa va mentineti usor si locul de munca obisnuit. De altfel, cei doi fondatori ai Potio Nobilis practica fiecare alte activitati din care castiga mai multi bani. Fustos Imre este tamplar de meserie si are activitati in constructii, tamplarie si PVC, in timp ce Dezso Tibor are cateva magazine de pantofi.

"Personal nu cred in afaceri minune care te imbogatesc cu investitii minime de la sine. Consider ca orice afacere - mai ales daca este prima - trebuie inceputa cu bani putini si multa munca. Daca piata confirma idea, dezvoltarea vine de la sine fara a pune probleme deosebite. Aproape in orice domeniu exista nise neglijate de firmele mai mari sau mai vechi in domeniu care pot reprezenta oportunitati pentru cei noi. Nu trebuie neaparat idei geniale", afirma Fustos Imre.

Totodata, Imre recomanda oricarui pasionat sa inceapa o afacere in domeniul care ii place, indiferent daca are sau nu experienta in acesta. Daca nu ai experienta in domeniu, vei avea nevoie de timp suplimentar si vei suporta si costuri suplimentare pentru a invata, dar, asa cum s-a intamplat si in cazul afaceriii Potio Nobilis, acest lucru nu este un impediment, cata vreme iti obtii veniturile din alte activitati, iar afacerea porneste ca un hobby.

Cei doi prieteni si asociati au implementat afacerea in aproximativ doi ani, dar nu au muncit zilnic la acest hobby. Insa au vizitat distilerii, producatori de utilaje si au participat si la cursuri de arbitraj in weekend. "Am studiat literatura de specialitate, inclusiv carte tradusa din limba germana. In paralel timpul de asteptare pentru utilajul de distilat a fost de aproximativ 8 luni si autorizarea pentru distilarie de la vama a durat peste un an", povesteste Imre.

"Acestea fiind indeplinite mai ramine un singur lucru : multa, multa perseverenta", concluzioneaza tamplarul din Sfantu Gheorghe.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri