"Calatoria este un mod de viata pentru mine, nu este nici concediu, nici vacanta." Cu aceasta afirmatie, antreprenorul Tudor Maxim poate starni invidie nu doar in orice roman obisnuit, ci mai ales in alti antreprenori care nu reusesc sa se desprinda fizic si psihic de afacerile lor ca sa descopere lumea. In schimb, Tudor Maxim reuseste sa faca asta 4-6 luni pe an. Cum? Va invitam sa descoperiti viata dupa business a unui antreprenor pentru care "cea mai frumoasa decapotabila este bicicleta".

"Unii aleg sa construiasca vile sau sa isi ia masini scumpe. Mie imi place sa traiesc si sa explorez lumea cat mai mult fara sa cheltuiesc o avere." Cu acest raspuns, Tudor Maxim incepe sa povesteasca despre cum isi petrece timpul liber, mai ales ca are patru business-uri: doua hosteluri in Bucuresti (Little Bucharest Old Town Hostel si Pura Vida Sky Bar), un hostel in Vama Veche (Pura Vida Beach Hostel) si agentia de publicitate indoor Elevate, business-uri de la care anul acesta estimeaza venituri totale de 700.000 euro.

"Calatoria este un mod de viata pentru mine, nu este nici concediu, nici vacanta", tine sa imi clarifice Tudor Maxim, care pana acum a vizitat 52 de tari pe patru continente si a facut turul lumii cu 1.000 de euro (vezi imagini din calatorii in galeria foto). Apoi continua: "totul este un mod de viata la mine", incluzand in aceasta ecuatie si timpul liber, calatoriile in special, si munca, despre care spune ca se bucura "cat mai mult".

Dupa prima calatorie, nu am mai putut sa ma opresc.

"Dar de unde pasiunea antreprenorului pentru calatorii", era intrebarea firesca. Tudor Maxim a iesit prima oara din tara in 1992 pentru ca s-a tinut de capul mamei sale sa il ia cu ea in Polonia si Ucraina unde mergea sa vanda marfuri romanesti. Atunci, s-a nascut practic dorinta lui de a calatori, insa a trebuit sa mai treaca 10 ani pana sa calatoreasca cu adevarat, asa cum visa. Asa ca in primul an de facultate Tudor Maxim a ajuns in Germania la un training pe zona de Drept, domeniul in care studia. "Dupa prima calatorie, nu am mai putut sa ma opresc. La 2-3 luni nu mai aveam stare pur si simplu, voiam neaparat sa mai descopar locuri", isi aminteste Tudor. Apoi a urcat in tren si cu un abonament Interrail de 200 si ceva euro pe luna, tanarul a luat fiecare tara la rand in Europa.

"Calatoria este o oportunitate fantastica de a intelege istoria, geografia, economia la fata locului", sustine acum Tudor Maxim, care, in ultimul an de facultate, a intrat in afaceri cu agentia de publicitate indoor Elevate. Insa a facut un pas mare si in ce priveste calatoriile, direct peste Atlantic. Dupa ce a fost in America de Nord, s-a indreptat catre locuri mai exotice, ca Maroc, Asia de Est, America de Sud si America Centrala.

Am un manifest de calatorie: cu fiecare loc pe care il explorez, cu fiecare popor pe care il descopar, simt ca mai urc o treapta spre acoperisul lumii si vad mai de sus toata lumea.

Tudor Maxim obisnuieste sa calatoreasca cu sotia 4 luni de zile pe an, aproape in mod continuu, in special cand este frig in Romania, si alege destinatiile in functie de pretul cat mai mic al biletelor de avion. Asa a reusit sa calatoreasca cu 203 euro pe zboruri pana in New York sau 217 euro pana in Los Angeles. "Mai mult de 430 euro nu am dat pe bilete de avion, nici pentru Brazilia sau Asia. Este aceasta temere fantastica a romanilor in special de costurile biletelor, dar se poate calatori cu foarte putini bani", sustine antreprenorul, care a facut turul lumii cu 1.000 de euro pe biletele de avion si care, de regula, cheltuieste 3.000-3.500 de dolari in 4-6 luni de plimbare in lume.

"Ai un buget prestabilit pentru calatorii?", il intreb curioasa. "Da, sa cheltuiesc mai putin decat as cheltui in Bucuresti", vine si raspunsul prompt.

"Orice loc este aparent mai scump. Oricum mai mult de 2.000 de dolari o luna intreaga, inclusiv cumparaturi, nu am cheltuit, suma pe care multi o pot depasi doar in Bucuresti. Majoritatea experientelor foarte faine nu costa deloc sau costa foarte putin. Sunt putine lucruri pe care mi-as dori sa le fac si costa mult. De exemplu, in Laos, sa zbor cu balonul, dar costa 70 de dolari si am zis nu. Banii aceia practic ii cheltuiam in 3 zile amandoi pe cazare, mancare si inchirierea unei motociclete. Pui in balanta daca merita experienta", explica antreprenorul.

Tudor Maxim a vizitat pana acum 52 de tari si in medie 7-8 pe an, dar spune ca nu mai este o intrecere in a bifa cat mai multe locuri. Acum stie ce ii place, unde ar vrea sa revina, sa aprofundeze locurile... "Unde ma simt bine raman mai mult si tot timpul imi fac programul spontan: ma uit pe harta si decid unde merg, in sud, in nord. Altfel, libertatea calatoriei se transforma intr-o mare apasare de bifat locuri, de ajuns intr-un timp fix intr-un anume loc si nu mai lasi loc spontanului", explica antreprenorul, care cel mai mult a calatorit 7 luni, din 2015 pana in 2016, un record de care s-a speriat si el, dupa cum recunoaste acum.

Antreprenorul a mers 190 km pe jos in Paris

El cauta tot timpul locuri neturistice, mai putin batatorite, inchiriaza masina, urca pe motocicleta sau merge cu bicicleta. "Cea mai frumoasa decapotabila din lume este bicicleta", spune razand. "Cand coboram, pe bicicleta, o vale in Elvetia si imi luam mainile de pe ghidon... asta este o experienta care nu poate fi egalata de nimic ce poti cumpara cu bani", a continuat sa explice antreprenorul caruia, de asemenea, ii place sa mearga si pe jos, strabatand zilnic zeci de kilometri pe jos, oriunde s-ar afla. Asa se face ca in Paris a merg 190 km pe jos timp de 8 zile. "Am mers pe jos pentru ca imi place sa simt pulsul cartierelor, sa vad cum mananca oamenii, cum isi pun lucrurile la uscat, sa ma uit la arhitectura locului", povesteste Tudor, pentru care singura pasiune este sa exploreze lumea. Nimic altceva. Dar asta pare sa fie tot ce ii trebuie pentru o calatorie frumoasa si in afaceri. Cum il ajuta plimbarile in lume in afacerile din Romania?

De fiecare data, Tudor Maxim se intoarce din calatorii cu un plan strategic bine pus la punct cu ce are de facut pe toate liniile, si personal, si profesional. Oriunde ar fi in lume, antreprenorul isi dedica, voluntar sau involutar, o ora sau doua ore pe zi business-urile de acasa. "Involuntar, pentru ca gasesti foarte multa inspiratie acolo, pentru ca te detasezi si poti vedea de desupra anumite lucruri si vii cu idei noi, cu idei creative, imbunatatesti solutiile", imi explica imediat Tudor Maxim de ce uneori deschide laptopul in calatorii fara sa fie necesar. Mai exact, antreprenorul spune ca se incarca cu energie atunci cand calatoreste luni de zile. "Am o productivitate dupa calatorii.... Dupa trei luni de calatorii, incep sa acumulez foarte multa energie pe care o descarc in planuri si strategii. Iar cand vin (in tara) explodez. Si atunci productivitatea pe care o am cand ma intorc este mult mai mare decat ar fi daca as sta sa lucrez 10 luni in Romania", spune antreprenorul care, atunci cand este in tara, isi petrece timpul in hostelurile pe care le gestioneaza, inclusiv timpul liber. "La sky bar imi pun toate intalnirile cu prietenii, greu ma scot in alta parte, nu imi place", tine sa sublinieze Tudor.

Astfel, profit de ocazie si il intreb ce ii ofera afacerea (si nu ma refer la bani) si nu regaseste in calatorii. "Sunt mult mai aproape de prieteni", vine si raspunsul pe care nu-l asteptam. "La modul sincer. Daca pentru o perioada din viata as putea sa mut un sfert din prietenii mei si catelul in New York sau San Francisco, m-as muta acolo, nu as ezita. Sunt mai multe avantaje acolo, de la calitatea vietii si respectul de sine, care sunt cu totul astfel decat in Romania. In Italia, Spania, Franta, Elvetia, Germania, America oamenii se respecta. La noi, singurul respect pe care credem ca il avem pentru noi este cand vrem sa aratam statutul social cheltuind aiurea bani, pe masini scumpe, iesiri in oras", este explicatia lui Tudor.

Prefer oricand linistea si libertatea pe care le am acum fara sa am prea multi bani.

De altfel, Tudor Maxim a avut oportunitatea sa dezvolte un business in New York, o aplicatie pentru turisti care l-ar fi facut miliardar in dolari, dar tocmai mutarea lui in America l-a facut sa renunte la ideea afacerii. "M-am framantat enorm cu acest proiect. L-am prezentat multor investitori, li s-a parut un proiect cu potential foarte mare, dar am pus in balanta eventualitatea in care o sa fiu miliardar in dolari si sa fac un proiect la scara mondiala… Inca nu sunt pregatit, prefer oricand linistea si libertatea pe care le am acum fara sa am prea multi bani", conchide Tudor Maxim, omul pe care calatoriile il fac sa fie mult mai relaxat in viata de zi cu zi si pregatit pentru orice.

Fotografiile au fost realizate de Ioana Sandu

Sursa foto: Ioana Sandu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri