Are 28 de ani, se afla la cel de-al patrulea si cel mai important proiect antreprenorial, iar in timpul liber ii place sa experimenteze lucruri noi si cat mai diverse, tocmai pentru a-si descoperi pasiunile. Are un business in retailul de fashion, dar nu este pasionat de moda, munca si antreprenoriatul in sine ii sunt hobby-uri, iar cel mai placut mod de a se relaxa si de a petrece timpul liber este navingand. “Sailing-ul iti ofera un sentiment de libertate imposibil de egalat si este, in acelasi timp, un exercitiu de leadership excelent!”, spune Alin Copindeanu, co-fondatorul si CEO-ul Tudor Tailor.

Se declara pasionat de antreprenoriat si nu exclude varianta ca pe viitor sa se implice intr-un alt proiect, de data asta din zona tehnologiei, internet of things, zona care capata tot mai multa amploare si care are implicatii directe chiar si asupra domeniului in care Alin activeaza, retailul. Pana a ajunge insa in acest punct, Alin Copindeanu a jonglat cu alte trei proiecte, care, din diverse motive, au esuat: un business cu cadouri personalizate, un generator de trafic si o cafenea.

De-abia absolvise Facultatea de Informatica cand a inceput sa puna bazele unei afaceri specializate pe realizarea costumelor barbatesti la comanda. Alaturi de partenerul sau, Marius Dan, care a venit cu ideea de a introduce pe piata romaneasca conceptul de made to measure, Alin infiinteaza Tudor Tailor. Astazi, la peste sase ani de activitate, Tudor Tailor are afaceri de un milion de euro si se pregateste de extinderea internationala.

Alin Copindeanu - Tudor Tailor

Undeva la mijlocul parcursului Tudor Tailor, Alin Copindeanu intra in contact cu sailing-ul si comunitatea de pasionati de navigatie si se indragosteste iremedibial de acest sport. Totul a pornit in 2013, cand, neavand planuri de vacanta, antreprenorul se hotaraste sa participe la o cursa de navigatie organizata de un amic. “Urma sa stau pe un velier cu alte noua persoane pe care nu le cunosteam. Ne-am strans cu totii in port si am plecat spre prima destinatie, o insula, cand soarele apunea. Apusul pe mare mi-a oferit un sentiment de libertate greu de egalat, ce m-a determinat sa continui acest sport”, povesteste Alin.

Sailing-ul, un sport pentru bogati? Nicidecum!

Alin a inceput sa urmeze cursuri de navigatie si yachting. Timp de trei luni, a studiat zilnic cateva ore, iar in weekend-uri practica pe litoralul romanesc. Costurile pentru cele trei luni de studiu s-au ridicat la 500 de euro. “Este ca atunci cand incerci sa obtii permisul auto: inveti regulile de navigatie si apoi practici. Diferenta dintre domeniul auto si marinaria este la nivel de responsabilitate. Trebuie sa fii mult mai responsabil, partea de safety este mult mai mare, odata ce esti in mijlocul oceanului, nu poti sa opresti pe dreapta si sa te dai jos”, spune antreprenorul.

Contrar perceptiei majoritare, spune cofondatorul Tudor Tailor, sailing-ul nu este un sport scump. Costurile pentru a participa la un sezon de opt regate (opt etape in opt weekend-uri, desfasurate de-a lungul unui an) este de aproximativ 1.000 de euro. “Este echivalentul unei vacante. Nu consider ca este un sport scump, iar satisfactia si rezultatele sunt pe masura. Dupa o saptamana de birou, sa pleci spre litoral si sa te urci in barca e un sentiment extraordinar!”, spune Alin Copindeanu.

Alin Copindeanu - Tudor Tailor

Seful Tudor Tailor nu detine o barca, prefera sa inchiriere un velier ori de cate ori isi doreste sa navigheze. “Momentan, in Romania nu merita sa investesti intr-o ambarcatiune, desi, ca sa promovez faptul ca sailing-ul nu este scump, un velier frumos cu trei dormitoare si bucatarie costa in jur de 150.000 de euro, echivalentul unei masini foarte scumpe, dar diferenta dintre cele doua este colosala: libertatea pe care ti-o ofera barca, faptul ca nu se devalorizeaza atat de repede si ca iti poate produce bani daca o inchiriezi”, explica acesta.

In ceea ce priveste locatiile preferate, Grecia si Malta sunt de departe alegerile fondatorului Tudor Tailor, dar, desigur, practica foarte des in tara, desi considera ca litoralul romanesc este destul de sarac.

Intentioneaza sa obtina urmatoarea categorie pentru permisul de sailing - sunt trei, momentan o detine pe prima care ii permite sa se deplaseze 6.000 de mile marine de tarm – dar scopul final este sa ajunga la cea de-a treia si cea mai importanta, care ii permite sa navigheze oriunde. “Candva am sa tranversez oceanul cu un velier si poate am sa fac inconjurul lumii pe barca. E un vis pe care fiecare marinar il are”, spune acesta.

Nu e nicio diferenta intre a naviga pe mare si a conduce un business

Impactul pe care acest sport il poate avea asupra business-ului este unul mare, considera fondatorul Tudor Tailor, caruia ii place sa faca o comparatie intre cele doua domenii in prezentarile pe care le face echipei: “E un exercitiu de leadership puternic, cand esti capitan de nava esti ca un antreprenor care trebuie sa gestioneze un business: trebuie sa dai indicatii, sa faci oamenii sa te asculte, sa inteleaga care este rolul lor, pe o barca este foarte important ca fiecare sa-si stie rolul si impactul pe care il poate avea o greseala si care poate afecta tot echipajul, la fel cum daca isi face treaba corect poate aduce un aport mare in cursa”, spune Alin Copindeanu.

“Tu ca lider trebuie sa stii sa te comporti, sa dai indicatiile precis, sa generezi o stare de liniste, sa nu iti pui oamenii in alerta si sa ii faci sa se simta bine. Intr-un business trebuie sa fie si fun, oamenii trebuie sa vina de placere la munca. Comparand business-ul cu sailing-ul: poate fi soare, poate batea vantul sau chiar poate fi furtuna si ceata, iar tu trebuie sa gestionezi situatia cu atentie. Sunt oameni care se sperie, cedeaza, carora li se face rau, dar tu –capitanul- trebuie sa ramai pe pozitii intotdeaua”.

Alin Copindeanu - Tudor Tailor

In afara de sailing, cofondatorul Tudor Tailor practica ski, snowboarding si tenis. “Imi place sa experimentez, sa incerc lucruri noi si apoi sa-mi dau seama daca imi plac sau nu. Nu toate se transforma in pasiuni, dar cred ca e foarte important ca oamenii sa invete lucruri noi pentru ca aduc satisfactie pe termen lung. Un obiect pe care ti-l cumperi iti aduce o satisfactie punctuala si apoi te obisnuiesti cu el. Cand inveti ceva nou, e pe termen lung, iar pe parcurs apar tot felul de oportunitati”, considera Alin.

Sursa foto: Razvan Baltaretu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri