Creditul de consum arata o tendinta clara de temperare pe finalul anului 2017, conform datelor BNR, cu scaderi pe volumele noi de pana la 4%. Apetitul mai mic al romanilor pentru imprumuturi a fost remarcat si de liderul pietei bancare dupa active, care estimeaza un 2018 mai slab in ceea ce priveste imprumuturile. Iata care sunt ultimele cifre raportate de BNR si la ce se asteapta BCR pentru acest an.

Potrivit Danei Demetrian, vicepresedintele pe retail al BCR (foto), creditarea se va tempera in 2018, pe tot sistemul bancar, dar va ramane probabil la un avans de o cifra in portofoliul BCR. In cazul creditelor de consum (tabel mai jos), creditarea a incetinit din septembrie, in timp ce la creditele pentru locuinte ritmul de crestere pentru productia noua s-a mentinut la niveluri de doua cifre.

Pentru intreaga piata, vicepresedintele BCR crede ca in 2018 nu vom mai avea cresteri cu 2 cifre, mai ales in contextul provocarilor fiscale si politice din acest an.

Demetrian este de parere ca aceasta scadere, observata din toamna anului trecut, la productia noua, mai ales pe segmentul creditului de consum, indica faptul ca "oamenii au invatat ceva in ultimii ani si nu mai fac excese atunci cand asteapta vremuri mai grele". In cazul BCR, insa, ea precizeaza ca scaderea din ultimele 2-3 luni este mai mica decat cea a pietei, insa doar creditele ipotecare s-au mentinut pe tendinta de accelerare.

Credite de consum (volum) Evolutie anuala Credite pentru locuinte (volum) Evolutie anuala
Noiembrie 1,39 miliarde lei -2% 1,15 miliarde lei +30%
Octombrie 1,45 miliarde lei -4% 1,17 miliarde lei +104%
Septembrie 1,6 miliarde lei +0,6% 1,13 miliarde lei +46%
August 1,83 miliarde lei +23% 1,18 miliarde lei +32%

De altfel, in cazul BCR, productia noua de credite ipotecare a fost puternic ajutata de promovarea produsului standard, denumit Casa Mea, care - cu o dobanda fixa in primii 5 ani de doar 4,1% pe an (in lei) - a ajuns sa fie mai accesibil decat Prima Casa.

Demetrian a precizat ca, pe productia noua de ipotecare, raportul in BCR s-a inversat si produsul standard a ajuns in prezent la 60-70% din totalul creditelor pentru locuinta acordate de banca in ultimele luni.

Incetinirea creditarii va fi determinata in acest an si de factori macroeconomici, este de parere Horia Braun, economistul sef al BCR, in contextul in care venitul disponibil al populatiei va avansa mai modest decat in 2017, cu doar 5-10%. Dupa o crestere de peste 15% anul trecut, venitul disponibil este principalul factor de influenta al consumului in Romania, motor care va decelera in acest an.

Potrivit economistului BCR, sunt sanse ca trimestrul trei din 2018 sa fie un trimestru cu crestere economica negativa, in conditiile in care in T3 2017 economia a crescut cu 8,8%, dar agricultura a contribuit cu 2,6% la acest avans spectaculos al PIB. "Ce se va intampla daca 2018 nu va fi un an agricol la fel de bun", se intreaba Horia Braun.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri