La start de 2018, Andreea Comsa, unul dintre cei mai importanti specialisti din real estate, apreciaza ca piata imobiliara dispune mai mult ca oricand de capacitatea de a se "autosustine", in contextul unei cereri puternice si unei oferte competitive. "Piata imobiliara traieste si nu cred ca e cazul sa o stimulam artificial, pentru ca atunci am risca sa ajungem intr-o etapa de supraincalzire. Trebuie doar sa nu o incurcam prin instabilitate legislativa", spune directorul general al companiei de consultanta imobiliara Premier Estate Management.

"Piata imobiliara a traversat una din cele mai bune perioade ale ei in 2017. Un an in care au avut loc multe tranzactii, au aparut pe piata concepte si proiecte noi, au crescut investitiile si echipele in real estate. Totusi, ultima parte a anului a fost mai calma sub efectul cresterii ROBOR, cursului de schimb valutar, instabilitatii in general. Presiunea este asadar destul de mare pentru ca asteptarile sunt mari pentru 2018, iar principala provocare este, prin urmare, cea in care 2018 va confirma evolutia sanatoasa pe care piata a avut-o in 2017, o evolutie sustenabila bazata pe o crestere organica a cererii", apreciaza Andreea Comsa (foto).

Bineinteles, "trebuie avuta in vedere o componenta sociala si aici e rolul programului Prima Casa. S-a vorbit mult despre acesta si este, intr-adevar, o masura care a facut istorie in sensul bun al cuvantului si care a stimulat piata cand ea a avut nevoie. In prezent insa, credem ca o orientare a acestui program in zona sociala, pentru acele familii tinere care chiar au nevoie, ar fi cel mai bun lucru. De asemenea, mentinerea pragului de TVA 5% la nivelul actual este depasita de context, masura trebuie reanalizata", in sensul unei eventuale extinderi.

Ea mai spune astfel ca "din punct de vedere a fiscalitatii, asteptarea oamenilor din breasla este reanalizarea pragului de 450.000 de lei pentru aplicarea TVA 5%, prag care in Bucuresti dar si in marea majoritatea a marilor orase este insuficient - data fiind evolutia cursului - pentru a achizitiona un apartament cu trei camere".

In opinia sa, "piata imobiliara este competitiva si antreprenoriala", iar ca manager de companie de consultanta imobiliara se considera un antreprenor. "Nu am asteptari deosebite de la factorii de decizie sau cel putin nu mai mult decat aceea de a asigura stabilitate", in contextul in care "piata imobiliara este foarte sensibila la factorul emotional, ori instabilitate, modificari legislative, dezbateri si razgandiri duc la amanarea deciziilor, expectativa, blocaj".

Andreea Comsa: ROBOR-ul a crescut insa e suportabil

"Daca e sa comparam chiar cu anii de criza, indicele ROBOR este foarte mic. Efectul e mai degraba unul psihologic si de scurta durata. Cel mai probabil dobanzile vor mai creste in perioada urmatoare insa vor ramane la un nivel pe care cumparatorii il vor putea sustine. Referitor la gradul de indatorare, aici vorbim de indivizi si indivizi", apreciaza managerul.

Ea sustine totusi ca "cei cu un apetit de risc ridicat vor continua sa se indatoreze mult, iar cei fara un apetit de risc sa fie foarte prudenti. Ce ne lipseste, insa, este o educatie in acest sens in conditiile in care, din cauza backgroundului nostru cultural, a fi proprietar pare o necesitate, pentru multe persoane, cu orice risc".

De asemenea, Andreea Comsa apreciaza ca si pentru Premier Estate Manament, 2017 a fost un an foarte bun. "Am atras proiecte noi in portofoliu. Valoarea totala a tranzactiilor desfasurate de noi a crescut cu 30% fata de anul trecut depasind 50 de milioane de euro, la o valoare medie per tranzactie de 113.000 euro. 2017 a insemnat si extinderea activitatii noastre in afara Bucurestiului, devenind astfel un jucator national".

De altfel, "credem intr-o abordare de tip gradual, pas cu pas. Astfel, primul pas in consolidarea businessului nostru a insemnat procedurarea activitatii de vanzari, iar in acest sens am inceput o stransa colaborare cu un consultant care vine din domeniul asigurarilor de viata si care s-a alaturat echipei noastre. Evolutia fireasca a fost sa extindem activitatea in afara Bucurestiului".

Premier Estate Manament a oferit servicii de consultanta si a organizat activitatea de vanzari a proiectului ISHO din Timisoara, una din cele mai mari investitii in real estate anuntata in ultimii ani. De asemenea, a intrat pe alte piete din tara: Constanta, Craiova etc. Nu in ultimul rand, si-a extins activitatea in zona de property management, "un pas firesc tinand cont de procentul important de cumparatori cu profil investitional", conchide Andreea Comsa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri