Pe segmentul industrial vedem o crestere in special pe zona de productie, in 2014 fiind o certitudine ca Romania incepe sa fie preferata in detrimentul Poloniei sau a Cehiei datorita costurilor reduse cu forta de munca, a personalului bine calificat si a nivelului de pregatire. Daca si consumul va confirma trendul ascendent inceput in acest an, cu siguranta si logistica va fi influentata pozitiv asistand la extinderi din partea logisticienilor si poate intrari pe piata de noi concurenti, a spus Cristina Pop, head of industrial agency in cadrul JLL.

Piata de logistic si industrial a avut practic anul acesta un sentiment pozitiv si noi investitori au intrat in piata, iar cei deja prezenti se gandesc la inceperea unor proiecte speculativ. “Comparativ cu 2013, segmentul industrial a crescut si a inceput sa fie atractiv datorita potentialului industrial urias al Romaniei, cu precadere pentru acei investitori care nu sunt inca activi in Romania. Daca pana in 2013 era o tatonare a pietii, in acest an, am asistat efectiv la achizitii, una din cele mai importante achizitii fiind P3, prin cumpararea Europolis, cel mai mare parc Industrial din Romania, fiind un singlu exemplu al interesului crescut”, a mai spus Pop.

Si Rodica Tarcavu, head of industrial department a subliniata ca piata a fost efervescenta in anul 2014, cu tranzactii semnificative atat pe segmentul investitiilor (vanzarea celui mai mare parc logistic: Europolis Park din Bucuresti catre P3), cat si pe segmentul inchirierilor, care au depasit la nivel de 180.000 mp pana la jumatatea lunii decembrie.

„Timisoara a absorbit aproximativ 100.000 mp, reprezentand 60% din totalul tranzactiilor. Suntem optimisti ca acest trend dinamic va continua si in 2015 si ca piata va intra intr-o noua faza a dezvoltarilor speculative (Immofinanz a anuntat ca vrea sa inceapa un proiect logistic in Capitala n.r.), reasezandu-se pe pozitii mai solide, dupa un ciclu de mai bine de 10 ani in care au fost parcurse toate etapele – de la dezvoltare, la boom, maturizare, contractie, stagnare”, a adaugat Rodica Tarcavu.

Atentia spre zona de vest este posibil insa sa nu mai continue in viitorul apropiat avertizeaza unii din analistii imobiliari. „Din punct de vedere industrial, este foarte probabil ca in viitorul apropiat, sa se dezvolte alte zone decat cele care nu au fost in atentia investitorilor pana acum, deoarece problemele cu forta de munca din zona de Vest, in apropierea granitei cu Ungaria, se vor accentua”, a spus Laura Dumea Bencze, head of research la CBRE.

La nivel de dezvoltare Laura Dumea Bencze considera ca proprietatile de tip ‘build to suit’ vor domina in continuare piata, intrucat cele construite speculativ nu mai sunt preferate de dezvoltatori, luand in considerare caracteristicile actuale ale pietei.

La nivel de cerere, reprezentanta CBRE a mentionat ca segmentul de productie, aflat in continua crestere, este propulsat in special de sector de automotive. Pe de alta parte pe segmentul logistic nu au avut loc in 2014 dezvoltari spectaculoase.

“Datorita situatiei economice din ultimii ani, multe companii care au “supravietuit” acestei perioade critice, s-au orientat catre redecerea costurilor, dar si-au si consolidat business-ul in acelasi timp, iar in ultimul an au inceput chiar sa se dezvolte. Aici ma refer cu precadere la zona de productie, Kromberg&Schumberg in Arad, Yazaki in Braila sunt doar cateva exemple care sustin si confirma acest lucru”, a spus Pop.

Pe de alta parte, oficialii JLL considera ca pe masura ce va creste consumul se va majora si cererea pentru depozite, iar e-commerce-ul va aduce cu siguranta cresteri in piata. “Ne asteptam ca in 2015 zona de productie sa fie in continuare “vedeta”, dar atata timp cat consumul va fi stimulat, va creste si cererea de spatii de depozitare. E-commerce-ul a inceput sa dezvolte puternic in Romania, iar 2015 cu siguranta va aduce cresteri importante”, a spus Cristina Pop.
In ceea ce priveste provocarile pietei, analistii enumara sustenabilitatea cresterii economice, infrastructura si incurajarea investitorilor de a veni in Romania, subiecte devenite deja traditionale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri