Preturile terenurilor agricole vor fi in crestere si in 2015. Deja in unele zone sunt la 6.000 euro/ha

Preturile terenurilor agricole vor urma o tendinta de crestere si in 2015, avand in vedere trendul natural de convergenta a preturilor catre nivelurile inregistrate in tarile din Uniunea Europeana, insa marja de crestere nu va depinde doar de asteptarile proprietarilor, ci si de corelarea profitabilitatii productiei agricole si investitiile in teren, potrivit celui mai recent raport al NAI Romania. Un element esential pentru evolutia viitoare a preturilor terenurilor agricole va fi si pretul cerealelor, care poate tempera din ritmul ascendent al preturilor, noteaza consultantii NAI.

Preturi terenuri agricole Romania"Piata terenurilor agricole din Romania a cunoscut un interes deosebit in 2014 din partea diferitelor categorii de clienti, convinsi fiind de potentialul acestui segment de piata, generat de diferenta semnificativa de pret intre terenurile din Romania si cele din Europa vestica. Prezenta fondurilor de investitii straine importante si activitatea sustinuta de prospectare a pietei sunt elemente care prefigureaza o evolutie pozitiva in perioada urmatoare", se mentioneaza in rapotul NAI Romania.

Oferta de terenuri agricole in Romania

In 2014, oferta de terenuri agricole a fost diversificata din punctul de vedere al suprafetelor si gradului de comasare. Potrivit datelor NAI Romania, ofertele includ terenuri cu suprafete de 130-2.000 ha cu grad de comasare redus (40%-50%), in general arendate de catre fermierii locali, precum si loturi cu suprafete de 100-600 ha, cu grad de comasare mai ridicat (70%-80%), lucrate de proprietar sau arendate unui fermier. Oferta cuprinde si terenuri cu suprafete foarte mari de peste 3.000 ha, insa unele loturi componente nu au situatia cadastrala si juridica certa. Acest segment al pietei imobiliare inregistreaza si oferta de tip proiecte de achizitie si comasare terenuri cu suprafete mici, de la 0.5 ha la 3 – 5 ha.

"Comparativ cu 2013, preturile medii de vanzare au avut o evolutie ascendenta, astfel ca preturile medii ale terenurilor agricole in 2014, fara aportul mijloacelor fixe, a variat intre 1.800-2.000 Euro per ha si 5.000-6.000 Euro per ha. Preturile medii de vanzare sunt prezentate pentru fiecare zona geografica in harta atasata. Variatia preturilor este generata de elementele naturale, antropice de care beneficiaza terenul, precum si de gradul de comasare. Elementele naturale importante care influenteaza pretul sunt calitatea solului, regimul pluviometric al zonei, proximitatea resurselor de apa de suprafata care pot fi utilizate pentru irigatii. Posibilitatile tehnice de irigare, prezenta capacitatilor de stocare, proximitatea si accesibilitatea punctelor de vanzare pentru productia obtinuta pot creste preturile semnificativ", spun consultantii NAI Romania.

Comasarea terenurilor este foarte importanta deoarece "exista un optim intre suprafata si comasare, astfel incat utilizarea utilajelor agricole sa fie eficienta din punct de vedere economic. Astfel, culturile vegetale mari (grau, porumb, floarea-soarelui, soia etc) sunt rentabile pe suprafete mai mari de 500 ha. Terenurile mai mici sunt rentabile pentru horticultura si culturi specializate. O comasare de 100% este ideala, insa si loturile de 15-20 ha aflate la distanta de maximum 1 km sunt atractive pentru fermieri", au explicat consultantii NAI Romania.

Citeste si:
NAI: Modificarile fiscale ar putea duce la amanarea tranzactiilor
Andrei Botis, NAI Romania:...

Fondurile straine de investitii, principalii cumparatori de terenuri agricole

Principalii sustinatori ai cererii sunt fondurile straine de investitii, care au capacitatea financiara sa achizitioneze suprafete foarte intinse de terenuri, precum si informatiile de piata necesare. Cei mai activi clienti straini care prospecteaza piata sunt companiile din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, China si Orientul Mijlociu. Clientii locali sunt in general companiile specializate in productia si prelucrarea carnii, care investesc in culturi agricole de cereale pentru consum propriu la fermele detinute. In ultima perioada, pe piata a aparut o noua categorie de clienti locali, mai precis, mici antreprenori in diverse afaceri, care achizitioneaza mici suprafete de teren in scop speculativ sau in eventualitatea de a crea microferme si accesa fonduri europene pentru culturi, in special horticole.

Achizitia de terenuri agricole se face prin resurse financiare care provin din fonduri de investitii (depuneri pe termen mediu, 10 ani sau lung 15-30 ani) sau resurse private individuale (family office) care investesc pe termen foarte lung, ex 50-100 ani . Finantarile bancare sunt folosite mai mult de cumparatorii locali.

"Motivatiile principale pentru achizitia de teren agricol variaza in functie de profilul cumparatorului. Fondurile de investitii straine, care investesc resurse importante financiare, urmaresc pastrarea valorii banilor in timp, arenda sau subventia primita si apoi profitul speculativ, atunci cand hotarasc vanzarea proprietatii (exit). Societatile de tip holding (family office) specializate in investitii agricole urmaresc in principal calitatea terenurilor, un grad mai mare de comasare, dar si frumusetea naturala a locatiilor. Profitul asteptat este moderat, achizitiile facute de acesti investitori fiind finantate cu excesul de resurse financiare provenite din profitul altor afaceri. Investitorii privati, de mai mici dimensiuni, inteleg oportunitatea de a investi in Romania, principala motivatie pentru cumpararea de teren fiind subventia agricola, profitabilitatea ridicata a culturilor si specularea ulterioara a pretului de teren", se mentioneaza in raportul de piata NAI Romania.

Citeste si:
Trei tendinte care ne amintesc de boomul imobiliar
Trei tendinte care ne...
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri