MSCI arata ca randamentele nete ale fondurilor pan-europene au fost de 13,7% anul trecut, mult peste nivelul de 11,7% inregistrat de cele din SUA. Fondurile din UK au fost cele mai performante, potrivit indexului IPD, cu un randament de 15,9%.

MSCI noteaza ca piata imobiliara europeana a inregistrat o revitalizare in ultimele 18 luni. Incetinirea pietei din UK si natura muribunda a pietei din Europa Continentala in 2012-2013 adusese randamentele aproape de zero. De atunci, insa, lucrurile au inceput sa isi revina, iar in 2014 indicele pentru pietele europene a fost peste media globala, potrivit realestate.ipe.com. MSCI mentioneaza totusi ca pentru unele piete rezultatele indexului ar trebui tratate cu precautie, in conditiile in care pentru unele tari europene a existat un numar redus de proprietati luate in calcul. Astfel, la nivel de active, piata din Marea Britanie este insa cea mai performanta cu un randament mediu al proprietatilor de 17,2%, luand in calcul proprietatile incluse in index.

Majoritatea celorlalte piete europene au inregistrat performante bune. Germania si Europa Centrala si de Est au inregistrat, potrivit indexului, cele mai bune randamente din istoria pietelor in cadrul indexului, de 12,3%, respectiv 13,6%. Imbunatatirea pe cele doua piete este considerabila fata de anul trecut, cand randamentele s-au ridicat la 7,2% in Germania si 3,5% in ECE. De asemenea, chiar daca Franta si Europa de Sud raman la randamente joase comparativ cu perioada dinaintea crizei financiare, MSCI noteaza ca au depasit totusi o etapa si s-au intors la randamente de 9,2%, respectiv 11,9%.