Termenul de constructii sustenabile este pe buzele tuturor de ani la nivel global, iar in Romania moda green a inceput sa prinda avant in special in ultimii ani. In acelasi timp, insa, din pacate constructiile de slaba calitate sunt o realitate in piata, spun specialistii in imobiliare, care au discutat in cadrul unui seminar organizat in cadrul Saptamanii Belgiene de la Bucuresti despre ce inseamna de fapt sustenabilitate si in ce stadiu suntem in prezent in Romania la acest capitol.

Eficienta energetica este pe agenda in Romania, in special ca urmare a directivelor europene, prin diverse proiecte, de la reabilitarile termice ale blocurilor vechi la certificatul energetic, si in putine cazuri chiar prin scaderi de impozite pentru constructiile verzi in unele orase, cum este Cluj si Timisoara. Un alt factor care impulsioneaza piata este politica de CSR ale marilor corporatii, care cauta birouri sustenabile. Din pacate, insa, in ciuda avantului din ultimii ani piata este in acelasi timp si inundata de constructii de slaba calitate.

In ceea ce priveste moda "verde", atunci cand discutam de sustenabilitate ar trebui ca abordarea sa fie una holistica, atrag atentia specialistii prezent in cadrul seminarului organizat de in cadrul Saptamanii Belgiene cu sprijinul Liebrecht&wooD, dezvoltator imobiliar belgian, cunoscut in Romania pentru dezvoltarea Fashion House Outlet. "Cand discutam despre sustenabilitate, discutam mult despre energie, energie, energie, dar eficienta energetica este doar un aspect al sustenabilitatii", a declarat Didier Balcaen, COO in regiune si partener al Liebrecht&wooD. El mentioneaza ca pentru o abordare sustenabila trebuie luat in seama si managementul deseurilor, materialele de constructie, reciclarea deseurilor, poluarea si nu in ultimul rand managementul cladirii dupa finalizare, printre alte aspecte.

"Poti finaliza o cladire eficienta si sustenabila, insa la final totul se rezuma la utilizator, si trebuie transferat acest set-up catre oamenii care folosesc efectiv cladirea. Aici sta provocarea", comenteaza Didier Balcaen.

Arhitectul Jan Demeyere si Jan Desmet, business unit manager la Ingenium, atrag atentia asupra importantei unei abordari holistice in conceptul, dar si in constructia unei cladiri sustenabile. Desmet mentioneaza ca o cladire conceputa de la inceput ca fiind sustenabila printr-o abordare la 360 de grade va fi mai eficienta si mai ieftina decat un proiect care nu este abordat chiar din faza de concept astfel.

Unde intervine Guvernul?

Balcaen spune ca este usor sa dai vina pe Guvern, insa nu autoritatile sunt un factor de decizie, desi sigur este important ca investitor sa fii sprijinit. Balcaen spuneca este important insa ca autoritatile sa creeze cadrul pentru constructiile sustenabile, o grila pe care clientul sa o poata consulta si astfel sa poata avea incredere in cel care vinde ca respectivul imobil are intr-adevar costurile pe care le promite si merita investitia usor mai ridicata. "Devine foarte trendy sa faci constructii verzi si ai nevoie de un cadru care sa poata crea un standard pentru client", spune Balcaen.

Ahmet Buyukhanli, seful Opus Land in Romania, subliniaza ca in acest sens poate interveni certificatul energetic la tranzactiile cu apartamente, care poate, cu unele imbunatatiri, sa aduca un plus in reflectarea performentei unui imobil.

Unde suntem la capitolul sustenabilitate in Romania

Romania este pe drumul cel bun in ceea ce priveste interesul pentru sustenabilitate, insa este inca la inceput pe acest traseu. Din pacate, piata romaneasca a constructiilor se lupta in acelasi timp si cu probleme de calitate slaba. "Din pacate, in Romania, sunt inca probleme de calitate a constructiilor, a materialelor folosite. Sunt in prezent in Romania cladiri noi care dupa 3 ani par sa aiba 30 de ani", mai spune Didier Balcaen.

Strict in ceea ce priveste cladirile sustenabile, Balcaen subliniaza ca abordarea holistica este foarte importanta, dar ca din pacate din ea lipseste utilizatorul final, cel care trebuie sa fie centrul corect si responsabil. Sigur, sunt modalitati pentru a seta o noua mentalitate, cum ar fi "contractele verzi", prin care obligi chiriasi la anumite practici, dar inca nu este o practica in piata.

Pentru dezvoltatori devine crucial sa construiasca verde. "Tehnologia evolueaza si trebuie sa ne gandim sa facem cladiri care sa tina pasul. Durata de viata a unei cladiri nu mai este de 30 de ani, totul evolueaza rapid si in 5 ani, daca nu faci lucrurile sustenabil, risti sa iti pierzi clientii sau sa nu gasesti cumparatori pentru ca ai ramas in urma competitiei", a explicat Balcaen.

Chiar daca piata romaneasca este inca la inceput la capitolul sustenabilitate, lucrurile se misca in directia buna. In ultimii 5 ani numarul cladirilor care au obtinut sau care incearca sa obtina o certificare verde a crescut de la 2 la 200 pe plan local, a declarat in toamna anului trecut Steven Borncamp, CEO al Romania Green Building Council (RoGBC) pentru wall-street.ro.

“In plus, piata a evoluat. Astfel, daca primele certificari verzi din Romania aveau un rating minim, acum multe cladiri incearca sa obtina certificari LEED Gold sau BREEAM Excellent, scoruri foarte bune in sistemele respective. De asemenea, s-a evoluat de la un concept adoptat in special de investitori internationali, la unul inteles si implementat acum si de dezvoltatori romani”, a explicat Steven Borncamp.

Ce anume a determinat aceasta evolutie? In primul rand investitorii si ocupantii au inceput sa inteleaga valoarea pe care o cladire verde o aduce, nu doar la nivel de economii, dar si la nivelul beneficiilor de productivitate obtinute dintr-un spatiu de lucru mai sanatos, cu mai multa lumina naturala, cu acces la mjloace de transport in comun, cu un design mai bun si o constructie mai calitativa. “Chiar si in perioada crizei, companii cu politici de CSR in aceasta directive au cautat sa inchirieze cladiri verzi. In ceea ce ii priveste pe investitorii institutionali, companiile importante din Europa au continuat sa implementeze standarde dure- astfel incat toate cladirile cumparate sa fie certificate. Oricine construieste pentru a vinde ulterior catre astfel de investitori au inteles acest mesaj si fac proiectarea in concordanta”, a comentat Borncamp.

Andrei Botis, vicepresedinte RoGBC si managing partner al NAI Romania, citand un studiu global al McGraw Hill, subliniaza faptul ca cladirile verzi au un cost de constructie cu circa 8% mai mare dar costurile de operare sunt mai mici cu 8-9%, iar gradul de ocupare creste cu 3-4%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri